Knut Pettersen har testet det meste av thaimat. Her sees han på Kata Beach i Phuket. Knut Pettersen har testet det meste av thaimat. Her sees han på Kata Beach i Phuket. Foto: Privat
2. januar 2016

– Thaimat godt for helse og vekt

Skrevet av 

Mannen bak Matoppskrift.no har en spesiell forkjærlighet for Thailand og thaimat. Han mener vi må spise mer på gata – som thaiene – og mindre bearbeidet mat som i Norge.

 

– Nordmenn spiser for mye sukker og bearbeidet mat, sier Knut Pettersen (54) fra Kristiansand. – Det hadde vært et stort pluss for oss i Europa om vi spiste mer asiatisk mat. 

Pettersen reiser stadig vekk til Thailand: – Vi bodde blant annet i Kata, Phuket en vinter. Der testet vi 50–60 restauranter og det meste av thailandsk kjøkken. Men jeg ender opp med de rettene som er enkle og hverdagslige, og som vi fortsatt lager hjemme med jevne mellomrom. Og her hjemme står faktisk thaimat på menyen stadig vekk, sammen med annen asiatisk mat.

Pettersen følger med på statistikken på sine nettsteder matoppskrift.no og matvareguiden.no og kan fortelle at han hver måned har 200–300 brukere på sine sider som befinner  seg i Thailand.

Knut Pettersen er dataingeniør og kokk. Sønnen Kjetil er også restaurantkokk og driver med catering. Planen er å utvide huset i Kristiansand, bygge om kjøkkenet og få det tilpasset fotografering, filming og testing av mat.

 

Mindre ris – mer grønnsaker

[ annonse ]

– Hva er din personlige favoritt?

– Jeg kan jo nevne noen, som Pad Thai, friterte reker, andebryst, sursøte retter og helstekt fisk.

Etter en tur i Thailand opplever Pettersen at han bruker mindre ris og poteter men desto mer grønnsaker.

– Den søte chilisausen man får i butikken her er blitt en fast følgesvenn, innrømmer han.

– Hva er de største helsefordelene med thailandsk mat kontra normal norsk kost?

– Det thailandske kjøkken bruker mer friske urter og grønnsaker – som ofte har påviste helsefordeler – og mindre bearbeidede ingredienser. Selv om ris jo er karbohydrat så brukes det mindre sukker i matlagingen. Og mengden av søte desserter, kaker og annet er mindre i Thailand.

 

– Pass på bakteriene

– Hva synes du om det faktum at thaiene selger mat på hvert gatehjørne og at det ikke er noe mattilsyn som bryr seg om renhet og sikkerhet?

– Nå vet jeg ikke noe om statistikk for matforgiftning i Thailand, men dette har ofte med tilvenning til bakteriefloraen å gjøre. Spiser man på gata så sjekk at maten er skikkelig varm helt igjennom, særlig kjøtt og fisk. Generell urenslighet som mangel på oppvask og liknende blir man sjelden alvorlig syk av, det er de mer ekle bakteriene i kjøtt og fisk man får problemer med.

Pettersen legger til: – Vi handler råvarer på et lokalt marked hvor kyllingfiletene ligger ute i varmen hele dagen. Vi spiser på alt fra luksusrestauranter til gatekjøkkener, hvor riskokerne står på hele dagen. Men jeg har kun hatt problemer en gang, og det skyldtes nok en bestemt rød curry.

 

– Hvit ris greit

– Er hvit ris i moderate mengder etter ditt syn greit, eller bør man satse på brun, enkeltpolert ris?

– Polert hvit ris er i moderate mengder helt greit, selv om man ved dobbelpolering fjerner mye av næringsstoffene. Men om man ved siden av spiser mye grønt, krydder og urter så får en inn disse næringsstoffene derfra. Ris er jo den største kilden til energi i Thailand. Protein og vitaminer får man av annen mat. Men for de som sverger til lavkarbodiett passer det ikke med mye ris.

 – Vil du råde nordmenn til gradvis å venne seg til litt sterkere krydret mat?

– Til en viss grad, ja. Jeg mener at i mange krydder finnes det stoffer som virker positivt på helsen. Selv chili er jo av mange hyllet for sine helsefordeler, selv om det ikke føles slik etter en litt for sterk thairett. Men om man har sykdommer i fordøyelsessystemet så kan man fort få ubehag av dette.

-----------------------------

 

Matråd til turister i Thailand

- Er du ikke herdet så unngå de sterkeste rettene. Be om å få maten «No Spicy». Unngå de karriene som er såkalt «tørre», da er det bedre med de som er flytende. Og er rettene sterkt røde gjelder det å være oppmerksom.

- Prøv å spise på gata, men se til at maten blir gjennomstekt, eller velg en rykende varm nudelsuppe.

- Man får gjerne den beste og billigste maten på litt mindre restauranter. Å følge rådene til TripAdvisor kan være vellykket, men den himmelske matopplevelsen finner du gjerne på naborestauranten med enkle, hvite plaststoler og oppvasken i en svær bøtte.

- Se gjerne etter restauranter som ligger litt håpløst til, gjerne ved en trafikkert vei eller litt bortgjemt. Restaurantene i selve turistgatene er ofte dyrere og med mer turistvennlige smaker.

- Spiser du på mer lokale restauranter, så spis når det er andre gjester tilstede, da er maten varm og fersk. Men husk og at maten er sterkere på disse stedene.

- Husk at man spiser med gaffel og skje. Skje i høyre hånd.

(Råd fra Knut Pettersen, Matoppskrift.no)

--------------------------------

 

Knut Pettersen (54):

Knut Pettersen er gründeren bak matoppskrift.no og matvareguiden.no. Han jobber full tid med sidene, sammen med sin kone og sønn. Pettersen er systemingeniør på nettverk, programmerer og utdannet kokk fra militæret. Han er opptatt av diett og matallergi siden han har lidd av fordøyelsessykdommen Crohns Sykdom i mer enn 30 år.

------------------------------

 

Dette er Matoppskrift.no:

- Et nettsted drevet av Knut Pettersen med familie. Det finnes i skrivende stund ikke mindre enn 32.479 oppskrifter der, med tilhørende nærings- og allergeninformasjon.

- Oppskriftene er kategorisert på type, råvare, anledning, land, vanskelighetsgrad og allergi/diett, slik at de enkelt kan søkes opp.

- Inntektene fra dette nettstedet er også med å finansiere Matvareguiden.no, hvor man kan sammenligne ulike matvarer, særlig med henblikk på spesielle allergier, dietter, religiøse hensyn og liknende.

 

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2016 – 1. januar 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge