Turkish Airlines gir ingen bonuspoeng hvis du kjøper de billigste billettene. Turkish Airlines gir ingen bonuspoeng hvis du kjøper de billigste billettene. Foto: Terje Engø
2. januar 2016

Bonuspoeng kan koste deg dyrt

Skrevet av 

Flyselskapene deler i dag sine passasjerer inn i hele 24 bestillingsklasser. For de billigste billettene vanker det få eller ingen bonuspoeng. Men det lønner seg likevel som oftest å velge billigste variant – med mindre din arbeidsgiver betaler.

 

Flyselskapene trenger å fylle kabinene – helst med passasjerer som betaler godt. For å få maksimal fortjeneste skreller flyselskapene bort fordeler og bonuspoeng for de som reiser billig.

Flyene har ikke lenger bare de fire opprinnelige klassene – økonomi, premium økonomi, business og første klasse. Disse hovedklassene forteller i hvilken del av flyet du sitter, men faktum er at flyselskapene deler passasjerene opp i hele 24 bestillingsklasser (Booking Class) med ulike rettigheter. 

Er du for eksempel booket i klasse Y betyr det at du har en økonomiklassebillett uten restriksjoner. Den kan ombestilles, avbestilles, oppgraderes mot betaling, og du har full inntjening av bonuspoeng.

Er du derimot flink til å skaffe deg billige billetter vil du noen ganger se at du har fått bestillingsklasse N, P eller G. Dette er kraftig nedsatte billetter på økonomiklasse. De har en rekke restriksjoner som de færreste reisende er klar over. Man merker dette først når det viser seg at man ikke får noen bonuspoeng for reisen.

 

Mange regler

[ annonse ]

Da Eurobonus i sin tid ble introdusert var det enkle poengregler. Siden har poenginntjeningen blitt differensiert etter hvilken bestillingsklasse billetten hører inn under. Det som i utgangspunktet er et svært godt kjøp kan vise seg å bli et dyrt kjøp. La oss ta et eksempel: Du mangler poeng for å kunne oppgradere til business eller kjøpe en tur-returbillett. Du har et halvt år før deler av din poengsaldo foreldes. Derfor kjøper du en billett til 4000 kroner med Turkish Airlines tur/retur Oslo–Bangkok. Billetten er billig, og du tror du vil få de få poengene du trenger for å sikre en billett betalt med bonuspoeng. Men den gang ei. Reiser du med en billig økonomiklassebillett med Turkish Airlines vil du nemlig oppdage at du ikke får noen bonuspoeng i det hele tatt. Det samme er tilfelle med KLM og mange andre flyselskaper.

 

Dyr bonusopptjening

De som reiser mye mellom Thailand og Norge er ofte opptatt av bonuspoeng, men de skal vite at for å få 100 prosent poengopptjening må man kjøpe billetter som gjerne kan være dobbelt så dyre som billigste billett, i størrelsesorden 8000 kroner tur/retur Oslo–Bangkok. I de fleste lojalitetsprogrammer er det mulig å tjene opp en reise ved å foreta 7–8 tur-returreiser med full opptjening. Det blir som oftest dyre bonusreiser, med mindre man kan si: Jobben betaler.

De billigste billettene har også restriksjoner med hensyn til oppgradering. Er det ledige plasser på businessklasse vil de med høy medlemsstatus og bedre bestillingsklasse bli prioritert. Er du på billigste økonomiklasse kan du hos de fleste selskaper bare glemme å bli oppgradert – til og med om du er villig til å betale.

 

Kjøp deg endringsrett

Er det lønnsomt å kjøpe de rimeligste billettene? Ja, i praksis er det lønnsomt. Du mister retten til å endre billetten, men ved å legge på noen få hundrelapper kan du likevel få denne retten hos de fleste nettbyråer. Hvis du bestiller gjennom et tradisjonelt reisebyrå kan du ofte be om at billetten reserveres i et visst antall dager, avhengig av hvor lenge det er til avreisetidspunkt. Reservasjonen kan så om nødvendig kanselleres og en annen billett bestilles.

En annen fordel ved å benytte et tradisjonelt byrå er at de kan fortelle deg hvilken bestillingsklasse det er på billetten og hvilken bonusopptjening og rettigheter du vil ha. De fleste som bestiller på nettet får ikke oversikt over dette, og hvis informasjonen er tilgjengelig er det gjerne kun etter at du har bestilt og betalt.

 

Turister er taperne

Reiser du i Europa er det enda større variasjon i rettigheter og enda flere bestillingsklasser i bruk sammenlignet med interkontinentale flyvninger. I praksis innebærer de mange klassene at turister som kjøper rimelige billetter er taperne i kampen om bonusreiser. De rekker ofte ikke å tjene opp nok poeng til å benytte disse før de går ut på dato. Derfor gjør de oftest lurt i å velge de aller rimeligste billettene og glemme opptjening av bonuspoeng.

De som tjener på bonusordninger er de som reiser mye i jobb og har en arbeidsgiver som ukritisk betaler det billetten måtte koste. De får i praksis subsidiert sine bonuspoeng av de som reiser lite. Men til syvende og sist er det store kostnader forbundet med å operere lojalitetsprogrammer. Mange eksperter på flybransjen mener derfor at lojalitetsprogrammene totalt sett er fordyrende for passasjerene.

(Se papirutgave og e-avis for tabeller)

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2016 – 1. januar 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge