Gina E. Svartor og Richard Eide Sundal foran Soria Moria. Gina E. Svartor og Richard Eide Sundal foran Soria Moria. Foto: Privat
1. februar 2016

Lærer bort hotelldrift i Siem Reap

Skrevet av 

Gina E. Svartor (23) og Richard Eide Sundal (26) er på utveksling i Siem Reap i ett år. De skal lære bort henholdsvis markedsføring og kjøkkendrift.

 

Svartor jobber som leder for salg og markedsføring mens Sundal er kjøkkensjef. Dette er tredje året med utvekslingsprogram mellom Soria Moria Boutique Hotel og Quality Hotel Expo på Fornebu. To nordmenn drar til Kambodsja mens to kambodsjanere kommer til Norge.

Svartor studerte markedsføring og ledelse av turismeopplevelser på Høgskolen i Lillehammer og avsluttet skolegangen i mai 2015. Ved siden av studiet jobbet hun på Clarion Collection Hammer Hotel.

– Samme dag som bacheloroppgaven ble levert hadde jeg min første arbeidsdag på Quality Hotel Expo i Oslo som resepsjonist, opplyser hun. Etter bare et halvt år i jobben fikk hun muligheten til å dra på utveksling til Siem Reap. 

 

Skal overta hotellet

Soria Moria Boutique Hotel eies 51 prosent av de ansatte og 49 prosent av Kristin Hansen, som startet hotelldriften i 2007.

[ annonse ]

– Tanken er at de ansatte om ikke lenge skal ta over hele driften av hotellet, sier Svartor. – De ansatte blir trent opp til å kunne drive hotellet på egen hånd,  og det er her Richards og mine arbeidsoppgaver kommer inn i bildet. Vi er på utveksling for å dele kompetanse.

Innehaver Kristin Hansens opplyser på hotellets webside at hovedformålet med programmet er å utveksle industriferdigheter, øke kapasiteten og forbedre kulturforståelsen og kunnskapen om asiatiske og europeiske kulturer.

– Vi i Norge stresser for mye og tar oss ikke ordentlig tid til hver enkelt gjest, sier Svartor. – Jeg ser mange muligheter i Norge etter at jeg har lært å kjenne de asiatiske gjestene og deres forventninger til god service.  

 

Lærer bort markedsføring

– Har du noen konkrete eksempler på ting dere setter i gang innen salg og markedsføring?

– Vi har til nå arrangert tre eventer (arrangementer, red. anm.) her på hotellet. Når vi bestemmer oss for å lage eventer har vi små mål å jobbe med hver dag. Det kan for eksempel være å opprette eventet på facebook den ene dagen, mens en annen dag kan fokuset være å fortelle alle gjestene om eventet. Målet er å lære opp de ansatte til å lage eventer og markedsføre dem skikkelig slik at de klarer seg godt på egen hånd når jeg er tilbake i Norge. 

Svartor fortsetter: – Vi har også planer om å kjøre i gang mersalg-konkurranser i hotellets forskjellige avdelinger, for å få de ansatte til å være et team.

 

Handler om teamarbeid

– Hva har du lært fra virksomheten i Siem Reap som de ikke lærer bort i det norske høyskolevesenet?

– Her i Siem Reap handler det mye om samarbeid i alle ledd i en hotelldrift. Jeg syntes det norske høyskolevesenet fokuserer for mye på hvert enkelt ledd i en slik prosess. Det er først i Siem Reap jeg har fått god forståelse av hva som er god kundeservice. Det handler om å bli kjent med gjestene og finne ut av hva som er god service for akkurat dem. Ingen gjester er like. Hvis de ansatte snakker med gjestene og får et mer personlig inntrykk er det klart at det skaper mer salg og markedsføring. 

Svartor fortsetter: – Jeg tror nøkkelen til suksess handler om godt teamwork hvor alle ansatte føler seg inkludert og har lov til å ha sine egne meninger. Det gjelder både positive og negative meninger. Jeg pleier å si at en klage er det beste utgangspunktet for å yte god service. Da kan man snu om på situasjonen og gjør noe positivt som gjesten ikke forventer.

--------------------------------

 

– Stor forskjell på renhold

Richard Eide Sundal har to fjerdeplasser i NM i kokkekunst. Han skal nå lære bort hygiene til kambodsjanere.

 

Richard Eide Sundal har lang erfaring innen kokkebransjen. Han har deltatt i NM i kokkekunst to ganger og endte opp på fjerde plass begge gangene. Hans bidrag på hotellet er å forbedre hygienen, gi mer kunnskap om den europeiske maten og forbedre kokkekunnskapen til de ansatte på kjøkkenet.

– Er det stor forskjell på renhold og rutiner for hygiene fra Norge til Kambodsja?

– Ja, en av de største forskjellene er vel at i Norge har vi mattilsynet. I Kambodsja er det ytterst få, eller kanskje ingen, lokale restauranter som har oppfølging og rutiner for hygiene som er tilstrekkelig for norske standarder. De lokale blir ikke anmodet om å vaske hendene sine mellom jobber og ikke kutte rå fisk og kylling på samme skjærefjøl uten å vaske den imellom jobbene.

 

Oppvask i kaldt vann

Sundal tar oppvask som eksempel: – Ved oppvask i Norge må man bruke godkjente såper og ha datablad på disse for å vite hva som er i såpa. Det er også krav til hvilke temperaturer som skal oppnås, en maskin må for eksempel avslutte på 85 grader celsius for å gi et tilfredsstillende resultat på desinfiseringen. I Kambodsja brukes såpe som ikke har navn eller datablad, det blir vasket for hånd og skylt med kaldt vann. 

Men alt er ikke svart: – Jeg har også sett en del ting de er utrolig flinke på. De er flinke til å vaske alle grønnsaker og salater. I Norge stoler vi på at det vi får er reint. 

– Hvordan går du frem for å forbedre hygienen på kjøkkenet hos Soria Moria?

– Det har gått litt sakte. Jeg har lært av de som har vært på utveksling før at man bør få respekt av de ansatte og ikke si til dem at de gjør feil, det tar de meget personlig. Men nå framover skal jeg ha kurs og snakke mye med de ansatte på kjøkkenet om det vi skal gjøre og hvorfor det er så viktig. Det vil bli innført en del lister som forteller hva som må skje daglig, ukentlig og månedlig. Så jeg bestemmer altså ikke at noe skal skje på mandag, men gir de ansatte litt rom til å bestemme sjøl hvilken dag det passer best.

(© Thailands Tidende. Utgave 2/2016 – 1. februar 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge