– Det finnes et Thailand utenfor Pattaya, sier Rossukol Phansung, her på Jomtien Beach, hvor man skimter et norsk flagg til venstre. – Det finnes et Thailand utenfor Pattaya, sier Rossukol Phansung, her på Jomtien Beach, hvor man skimter et norsk flagg til venstre. Foto: Dag A. Ekeberg
1. februar 2016

– Mange guider jobber uten løyve

Skrevet av 

Rossukol «Rossi» Phansung advarer mot guider uten løyve. Selv har hun tatt utdanning til statsautorisert turistguide. Etter ti år i Norge kom hun tilbake for å bli guide for nordmenn på thaiferie.

 

Rossi startet sitt byrå i 2014. Et av salgspunktene er at hun driver etter lovens regler. Hun har TAT-lisens, er statsautorisert og har reiseforsikring for alle deltakere, slik loven pålegger for guidede turer.

– Man må ha bachelorgrad i turisme for å bli statsautorisert, sier Rossi. Jeg hadde allerede en bachelorgrad fra før av, så det holdt med ett års tilleggsstudium.

 

Guideforeningen klager

– Mange guider driver uten løyve, sier Rossi. – Det gjelder også utlendinger, som russere og kinesere.

Turistguide er et yrke som etter loven er forbeholdt thaier. Utlendinger kan kun jobbe som tolk på guidede turer. Guideforeningen i Thailand har klaget til myndighetene over at utlendinger driver ulovlig guiding, men de er ikke fornøyd med responsen. Man leser fra tid til annen om at for eksempel russere er arrestert for ulovlig guiding i Phuket.

[ annonse ]

– Hvordan går forretningsdriften nå i høysesongen?

– Jeg sliter litt, må jeg innrømme, men jeg har begynt å få flere henvendelser etter at min nye hjemmeside nettopp ble lansert samt at VG hadde en reportasje om meg 2. januar.

Neste punkt på programmet for Rossi er å kontakte norske reisebyråer med tanke på samarbeid.

 

«Det ekte Thailand»

Rossi ønsker å vise nordmenn det ekte Thailand, som hun sier: – Det er et Thailand utenfor Pattaya!

En av turene til Rossi går først til en tradisjonell familie av risbønder for å se på livet på landsbygda. Dernest er det tigertempel og Riwer Kwai i mer tradisjonell stil. Turen avsluttes med elefantridning, men det er ingen tradisjonell ridetur: – Man hjelper elefantene med kveldsbadet, inkludert skrubbing og det hele. Både elefanter og turister blir gjennomvåte, lover Rossi.

 

Ti år i Norge

Rossi jobbet i hotellbransjen i fire år i Phuket. Hun traff en jevnaldrende nordmann og flyttet til Norge i 2003. Ekteskapet varte bare to år. Etter det bodde hun alene i Norge i nærmere åtte år før hun flyttet tilbake til Thailand. I Norge jobbet hun blant annet i reisebyrå i Oslo, men vintrene ble for tøffe, så hjemlandet lokket. Rossi er fra Surat Thani-provinsen, men har nå gjort Bangkok til sin hjemby. Hun har foreløpig hjemmekontor. Hun ønsker ikke å bruke penger på et dyrt kontorlokale. Firmaet henvender seg til norske kunder og tilbyr guiding på norsk.

Hun kjenner en del nordmenn som jobber i Bangkok, de møtes på handelskammeret og på byen i ny og ne.  

---------------------------------------

 

Rossi anbefaler to ukjente perler:

Turistfritt syd for Hua Hin

Du trenger ikke dra til en liten øy langt til havs for å finne strender uten særlig mange turister. En drøy halvtime syd for Hua Hin ligger Pranburi Beach, og det er Rossis favorittstrand i hele Thailand. 

– Ja, dit drar jeg når jeg skal vekk fra turiststrømmen som finnes for eksempel på Jomtien, Cha-am og i Hua Hin. 

Byen heter Pak Nam Pran og er en liten og autentisk thailandsk fiskelandsby. Du kan observere hvordan fiskeindustrien opererer, og kommer du på en vanlig ukedag har du den fem kilometer lange stranden nesten for deg selv.

– Det er likevel mange flotte hoteller i områder, sier Rossi.

 

Flytende munker i Minburi

Kwan Riam Floating Market ligger i Minburi i østlige Bangkok. Markedet er åpent i helgene og det er anbefalt å dra fra morgenen av, da kan man se munkene som mottar offergaver fra lokalbefolkningen. Normalt går munker i Thailand langs vegene med sine offerboller, men her ferdes de på kanalene. 

– Dette er eneste tempelet jeg vet om i Thailand hvor munkene kommer pr båt, sier Rossi.  – Det er en flott seremoni som skjer klokken 07.30–08.30. Etter seremonien rekker man litt shopping før frokosten på flytende restaurant.

– Dette er stedet for de som har vært «overalt». Kanskje noe for fastboende?

-----------------------------------

 

Rossukol Phansung (37):

- Hjemsted: Surat Thani

- Bodd på Teisen i Norge i ti år

- Jobbet i Norge bl.a. på reisebyrået Travelocity, Rica G20 og Thor Hotell Jobbet også som tolk for Noricom

 - Opprettet i april 2014 reisebyrået Thaiguide Norway Co.,Ltd.

(© Thailands Tidende. Utgave 2/2016 – 1. februar 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge