– Sverige har en helt annen holdning til private helsetjenester, sier Oskar Jørgensen, her fotografert på Baan Norway i Pattaya, som Jørgensen kjøpte i 2003. – Sverige har en helt annen holdning til private helsetjenester, sier Oskar Jørgensen, her fotografert på Baan Norway i Pattaya, som Jørgensen kjøpte i 2003. Foto: Bjørn Johannessen
1. februar 2016

Ser nytt håp med liberale politikere

Skrevet av 

Det har vært vanskelig å overbevise rødgrønne politikere om at norske kommuner bør la funksjonshemmede få rehabiliteres i Thailand. Nå ser situasjonen lysere ut, samtidig som Oskar Jørgensen er på utkikk etter medeiere. I sitt 69. år vil han bruke mer tid på barna og pilgrimsferder.

 

– Hva har vært problemene med å overbevise kommuner om at dette er et gunstig tilbud? 

– For å si det rett ut, lokal og nasjonal norsk politikk! De rødgrønne har aldri likt private løsninger innen helsesektoren  og de liker heller ikke helsetilbud som ligger utenfor Norge og EU. Siden de rødgrønne har sittet sentralt i både regjering og kommuner de siste årene har de klart å bremse og sette stopper for mange fornuftige kvalitative løsninger innen helsesektoren.

Jørgensen fortsetter: – Nå er det et politisk paradigmeskifte i både regjering og kommuner over til partier med en betydelig mer liberal holdning til private tiltak innen helsesektoren og  innovative tanker om norske institusjoner utenfor EU.

– Strammere økonomi har kanskje betydning?

– Ja, kombinasjonen nye politiske føringer og dårligere økonomi tvinger fram rimeligere kvalitative løsninger, som tilbud i Thailand for omsorgstrengende som frivillig ønsker slikt

 

[ annonse ]

– Svensker mer positive

– Er det kanskje enklere å overbevise svenske og danske kommuner enn norske, grunnet nasjonal økonomi?

– Det er et betydelig større potensiale for gjester fra Sverige da de har en helt annen holdning til private helsetjenester enn norske. De har også en mer positiv holdning til Thailand enn norsk offentlig sektor. Danskene har begrensninger i lengden på oppholdet i Thailand, men opphold opp til seks måneder er ukomplisert for både dansker og svensker uten at det får for stor påvirkning på pensjonen.

– Hva slags finansiering har dagens beboere på Baan Sabaijai?

– Det er en blanding av kommunal og privat finansiering. Noen har støtte fra hjemkommunen mens andre betaler privat.

 

Sabaijai siden 2003

Jørgensen har drevet med rehabilitering for funksjonshemmede lenge. Han drev de norske firmaene Proff og Norsk Samson siden 1980. Baan Sabaijai i Thailand startet høsten 2003, da Jørgensen kjøpte bungalowanlegget Thai-Norway av Harald Tveråen. Dette stedet heter nå Baan Norway, drevet av Arnt Sætherlien, etter at Jørgensen flyttet sin virksomhet til That Phanom i provinsen Nakhon Phanom.

– Jeg har arbeidet i direkte kontakt med funksjonshemmede og stoffmisbrukere i bokollektiv og småinstitusjoner i over 45 år, sier Jørgensen. – Det har vært betydelig mere moro enn ubehageligheter.

 

Ta seg av sine barn

– Hvorfor vil du selge?

– Jeg er 70 år om et år. Det er på tide å begynne å høste av alt man har plantet i løpet av livet, sier Oskar Jørgensen. – Jeg har to thai-norske tenåringer som har flyttet til Norge for sin utdanning, og jeg vil gjerne følge dem opp litt tettere enn jeg klarer ved å kun bo i Thailand. Jeg ble skilt i fjor sommer og har eneansvaret for begge barna og derfor må jeg bruke tid i Norge. Datteren blir 16 år i disse dager og skal begynne på IB-linjen på videregående skole til høsten. Sønnen blir 19 år neste måned og er lærling innen kokkefaget.

Jørgensen vil imidlertid ikke melde flytting tilbake til Norge, så han planlegger å tilbringe minimum femti prosent av tiden i Thailand. Han har da heller ingen planer om å gi helt slipp på Baan Sabaijai. Men han ønsker nå medeiere som kan ta seg av den daglige driften.

 

Skattekamp

Jørgensen har kranglet med norske skattemyndigheter ved flere anledninger, men har vunnet frem med sin skattetilhørighet i Thailand, noe Thailands Tidende har skrevet om tidligere.

Oskar Jørgensen er ivrig syklist og har mange turer bak seg i Thailand. Han er også pilgrimsvandrer: – Jeg har gått pilgrimsvandringen Camino Santiago de Campostella gjennom Spania tre ganger, en gang alene og en gang med hver av mine barn. Nå ønsker jeg å gå Camino Portoguese fra Lisboa til Santiago.

 

Nordmenn i Isan

– Er det mye nordmenn og andre skandinaver innom dere?

– Det er få fastboende skandinaver i vårt nærmiljø i That Phanom men vi har god kontakt med de som bor der fast.

Jørgensen forteller om gjester fra hele Isan og andre steder under feiring av 17. mai og julaften på Baan Sabaijai.

– Du hadde problemer med leiekontrakten på tomten til Baan Sabaijai, opplyste du i fjor, og var ikke veldig imponert over rettssystemet her. Har den saken ordnet seg nå?

– Ja, en thailandsk domsavsigelse har slått fast at mitt selskap Baan Sabaijai nå er eier av eiendommen der resorten ligger.

– Du eier også fortsatt det som nå er Baan Norway i Pattaya?

– Ja, jeg vurderer salg av dette også.

– Er det samarbeid mellom Baan Norway og Baan Sabaijai for tiden?

– Ja, vi samarbeider ved at vi henviser kunder til hverandre som passer inn i hvert vårt konsept. Vi tar de som trenger mer omsorg opp til oss i nord.

(© Thailands Tidende. Utgave 2/2016 – 1. februar 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge