Gotogate forsøker å selge deg dyre og ofte unødvendige forsikringer. Gotogate forsøker å selge deg dyre og ofte unødvendige forsikringer.
1. februar 2016

Slik lopper nettbyråene deg

Skrevet av 

En flybillett tur/retur Thailand formidlet av svenskeide Gotogate ble annonsert til 4862 kroner, men via en lang bestillingsprosess forsøkte de å selge oss tilleggstjenester til over 2000 kroner. Nettbyråene lopper uerfarne reisende for store summer.

 

Vi gjorde som mange reisende, vi startet med å søke på Momondo etter billigste pris. Vi kunne like gjerne brukt Finn.no eller en annen søkemotor, for salgspresset oppstår først etter at du har valgt tilbud.

Vi var interessert i en reise Stavanger–Bangkok med avreise 19. juni og retur 22. juli. Billigste tilbud med fornuftig reisetid var en billett med SAS til Oslo og Qatar videre til Bangkok. Billigste tilbyder var det svenskeide nettbyrået Gotogate. De forlangte 4862 kroner.

 

«Kundenes favoritt»

Etter å ha fylt inn navn og personalia tilbys vi «Kundenes favoritt» – en endringsbar billett mot et tillegg på 999 kroner. I vilkårene står det blant annet at «ombookingsproduktet er Gotogates egen tjeneste og behøver ikke å bety at flybillettene er ombookingsbare hos flyselskapene. All ombooking (...) må derfor foretas via vår kundeservice.»

Dette tilbudet er ikke noe gunstig. Du kan selv ombooke billetten direkte hos flyselskapet gratis eller til et gebyr som ofte ikke er noe høyere enn de 999 kronene. Thai krever 800 kroner, Aeroflot og Lufthansa 100 euro mens KLM krever 120 euro. Det finnes noen få billettklasser som ikke lar seg endre. Istedenfor å betale dyrt til byrået, kan du heller betale et par hundrelapper mer og få en billett med mulighet til å endre. 

[ annonse ]

Det hjelper i første omgang lite å takke nei til dette tilbudet, for da dukker bare spørsmålet opp igjen. Først etter å ha klikket nei to ganger får man lov å gå videre. Vi vil teste systemet, så vi velger JA.

 

«Mest populære produkt»

Dernest tilbys vi «Vårt mest populære produkt», som koster 129 kroner og som du nærmest trues til å kjøpe via følgende forklaring: «Hvis du ikke kjøper vår servicepakke, kan vi ikke hjelpe deg med forespørsler om å bestille flysete, ombestilling, spesialbagasje, spesielle måltider, legge til bonuskort etc.»

Men dette er heller ikke noe du trenger, for du kan gjøre dette selv, selv om noen av nettbyråene gjør sitt ytterste for å skjule billettnumre og andre referanser som du trenger.

Flysete kan du ordne selv ved å sjekke inn via web før avreise (ofte minimum 24 timer før).

Men vi takker ja. Prisen er nå oppe i 5990 kroner.

 

Avbestillingsbeskyttelse

Så bør du ifølge Gotogate ha avbestillingsbeskyttelse, selv om vi allerede har valgt å betale 999 kroner ekstra for en endringsbar billett. De skriver: «Hvis du ikke kjøper vår avbestillingsbeskyttelse, kan vi ikke refundere i tilfelle sykdom eller ulykke.»

Men har du reiseforsikring, slik de fleste har, er du allerede dekket for avbestilling ved sykdom eller ulykke.

Men vi takker nok en gang ja. Prisen øker med 349 kroner til 6339 kroner.

 

Bagasjeforsikring

Salgspresset er ikke over. Nå kommer bagasjeforsikringen til 125 kroner. I vilkårene står det at «forsikringer erstatter de kostnader som omfattes av forsikringen og som ikke betales ut av noen annen forsikring.» Så hvis du allerede har reiseforsikring, slik mange thailandsfarere har, får du ikke noe ekstra. Snarere tvert imot så får du en dårligere forsikring. Gotogates forsikring gjelder nemlig kun i 28 dager (det står 28 dager noen steder og 30 dager andre steder). Du får til sammenligning en komplett helårlig reiseforsikring med helse, ansvar, tyveri og det meste annet for under 100 kroner per måned.

I vilkårene står det videre at «forsikringen erstatter ikke glemt eller forlagt eiendom/bagasje, elektronikk, kameraer, smykker, surfebrett og annen tyveriutsatt eiendom.»

Så denne forsikringen dekker altså kun ting som ingen vil finne på å stjele.

Vi klikker imidlertid ja, og dermed er prisen oppe i 6464 kroner.

 

Konkursforsikring

Neste valg er konkursforsikring til 125 kroner. Her får du igjen det du betalte for billetten hvis flyselskapet går konkurs før avreise, eller du får dekket returbillett om det går konkurs mens du er på reise. Vi skal reise med SAS og Qatar, så vi ser ikke helt behovet. Men for å fortsette testen så klikker vi JA. Da er prisen oppe i 6589 kroner.

 

Mobilkostnad

Bestillingen er ennå ikke over. Nå blir vi spurt om vi ønsker å ha reiseplanen tilsendt på mobil. Den linken som du kan finne frem til på egen hånd tar de 29 kroner for. I tillegg kan du få bestillingsreferanse tilsendt på sms for 15 kroner. Billetten er nå oppe i 6633 kroner.

Vi klikker for å «gå til kassen». Det får vi lov til, men kun fordi vi allerede har sagt ja til avbestillingsforsikring. Hvis vi ikke hadde gjort det ville den poppet opp på nytt.

Vi velger å betale med VISA. Dermed dukker det opp et gebyr på 243 kroner, og totalprisen blir 6876 kroner – en økning på 41 prosent fra den opprinnelige prisen på 4862 kroner.

 

Avbetaling?

Hvis prisen med alle tilleggene er i høyeste laget skal du ikke fortvile. Det finnes nemlig mulighet for avbetaling via finansselskapet Klarna. Sier du ja så får selvsagt Gotogate en liten kommisjon, for her er det behandlingsgebyr på 395 kroner, månedlig fakturagebyr på 45 kroner og renter 14,95 prosent, med mindre du skal betale det hele ned på tre måneder.

For ordens skyld, Gotogate er ikke alene om å forsøke å selge deg en mengde dyre og ofte unødvendige forsikringer og tjenester. Mange nettbaserte reisebyråer har tilsvarende løsninger.

-------------------------------------

 

Mange selskaper – samme eier

Gotogate er samme selskap som Marco Polo Travel, Supersaver og Travelstart. De fremstår som konkurrenter med ulike webadresser, men hvis man sjekker Brønnøysundregistrene finner man at de har samme organisasjonsnummer.

 

Eier av det norske selskapet er svenske Resegruppen AB, hvor Max Mathias Hedlund (45) er daglig leder og styreleder. Han er også styreleder i det norske datterselskapet. Hedlund er en aktiv mann. Han er involvert i hele 12 svenske selskaper innen reiseliv, blant annet Seat24 og Travelpartner – selskaper som på nettet fremstår som konkurrenter til de nevnte norske selskapene.

Resegruppen AB eies av det svenske firmaet European Travel Interactive Holding AB. Også her er Hedlund daglig leder og styreleder. Ifølge årsmeldingen solgte de reiser for over 7 milliarder kroner i 2013. De har virksomhet i sju land og en kundebase på 2,4 millioner. 

I 2014 hadde norske Gotogate ifølge regnskapet en omsetning på over 90 millioner kroner, og et overskudd før skatt på rett over en million kroner. Dette er i hovedsak kommisjon på flybilletter og tilleggstjenester. Det ble i 2014 ikke betalt utbytte til det svenske moderkonsernet. I 2011 ble det derimot betalt et utbytte på hele 17 millioner kroner. Samlet gjeld er på 42 millioner, mens selskapets omløpsmidler er på 66 millioner kroner.

Det svenske moderselskapet hadde i 2014 en omsetning på 260 millioner svenske kroner, og et overskudd på 73 millioner.

(© Thailands Tidende. Utgave 2/2016 – 1. februar 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge