Avdelingsleder Fredrik Juuso ønsker å avhjelpe en dårlig kronekurs. Avdelingsleder Fredrik Juuso ønsker å avhjelpe en dårlig kronekurs. Foto: BPH
1. mars 2016

Sykehus har innført NAV-rabatt

Skrevet av 

Bangkok Hospital Pattaya har innført en rabatt i størrelsesorden 25–35 prosent for norske NAV-medlemmer. Årsaken er at sykehuset har mange norske pasienter, og at disse nå sliter med dårlig kronekurs.

 

Avdelingsleder Fredrik Juuso (44) ved Internasjonal Serviceavdeling på Bangkok Hospital Pattaya opplyser at rabatten kun gjelder folk som blir innlagt, ikke de som får poliklinisk behandling. Den gjelder alle tjenester ved sykehuset, inkludert kost, losji, legetilsyn og nødvendig utstyr.

– Rabatten varierer. For eksempel er kostnaden for et rom kun 2500 baht, mot normalt 3800 baht.

– Dette tilsvarer jo 34 prosent rabatt. Hvor store er rabattene generelt på andre tjenester?

– Det er snakk om ca. 25–30 prosent.

 

Dårlig kurs

Rabatten ble innført fra årsskiftet. Juuso sier at den dårlige kronekursen naturlig nok har påvirket garantibeløpet som ambassaden utsteder til NAV-medlemmer på vegne av Helfo. I år er beløpet 3610 kroner pr døgn. Med den lave kursen er garantien fra ambassaden for tiden på THB 14.500 baht pr døgn.

– Er det tilsvarende rabatter for andre nordiske land?

– Nei, dette gjelder kun for NAV-pasienter.

– Hvor lenge skal rabatten vare?

– Den vil gjelde inntil videre. Vi kommer til å følge opp, og ser vi at responsen fra pasientene er bra så fortsetter vi, sier Juuso, som ber folk oppgi at de er NAV-medlemmer før de legges inn.

 

Norge størst blant nordiske

Nordmenn er den største gruppen nordiske pasienter ved sykehuset. I 2015 hadde de ca. 5200 episoder med nordmenn. Juuso forklarer:

– En «episode» tilsvarer et besøk. Hvis en pasient var innom ti ganger og fikk treffe ti ulike leger, så regnes det som ti episoder.

Svenskene hadde ca. 3400 episoder mens danskene sto for ca. 1500 episoder i fjor.

– Hvilke nasjoner utgjør de største pasientgruppene?

– De fem største er thaier, briter, amerikanere, tyskere og russere, i den nevnte rekkefølgen. Nordmenn kommer på ellevte plass på denne listen.

 

 – Forsikring viktig

Svenske Fredrik Juuso har jobbet ved den internasjonale avdelingen på dette sykehuset siden 2005, og har vært leder for avdelingen siden februar i fjor. Vi spurte:

– Har du noen tips til våre lesere?

– Helsetjenester koster penger. Ved alvorlig sykdom eller ulykke kommer man lett opp i store beløp og man bør se til å ha en bra forsikring og penger tilgjengelig.

Internasjonal Serviceavdeling har i alt 28 koordinatorer som hjelper til med tolking og informasjon til utenlandske pasienter. Av nordiske koordinater finnes i tillegg to nordmenn – Anders Firing og Sebastian Malde – samt finske Liisu Weckman.

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2016 – 1. mars 2016)

Lest 1694 ganger Sist redigert 3. desember 2016 - 05:34

Likte du denne artikkelen? Lik Thailands Tidende på Facebook:

annonser:

forsiden

Utgave 3-2017 (1. mars):
Abonner på gratis e-avis for å lese denne utgaven

Siste rubrikkannonser

Utleieprosjekt i Hua Hin
( / Til salgs)

Utleieprosjekt i Hua Hin

Honda City, Jomtien
( / Til salgs)

Honda City, Jomtien

Vil leie leilighet i Pattaya
( / Tjenester)

noimage

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Toyota Avanza 1.5 S 2007
( / Til salgs)

Toyota Avanza 1.5 S 2007