1. mars 2016

Orakelet svarer: Kjæresten eie tomta?

Skrevet av 

Jeg er en nordmann i 60-åra med noen års fartstid i Thailand. Jeg har kjøpt en bolig i Cha-am og leaser tomta av de som solgte meg huset. Nå lurer jeg på om jeg skal la min kjæreste gjennom fem år eie tomta og lease av henne isteden. 

Landeier sier imidlertid at det ikke er noen grunn til å skifte navn på leasingavtalen, siden en eventuell ny eier uansett er bundet av denne. Men jeg synes det er rotete at ikke tomta og leasingavtalen omhandler samme person. Samtidig blir jeg fortalt at hvis jeg senere gifter meg med kjæresten så er ikke leasingavtalen lenger gyldig. Kan jeg i så fall inngå en avtale om usufruct (bruksrett, red anm.)? Jeg har en avtale om fornyelse av leieperioden etter 30 år.

Med vennlig hilsen Nordmann, Cha-am

 

Svar fra Orakelet:

Landeier har rett i at hvis leieavtalen på 30 år er korrekt registrert i ditt navn, så har et eventuelt salg av tomta ingen effekt på dine rettigheter, og du trenger ikke lage noen ny avtale. Salget kan imidlertid få effekt for tilleggsavtalen om 30 ekstra år. Når tomta er solgt blir det i praksis vanskeligere å kreve at den opprinnelige landeieren overholder denne avtalen. Slike tilleggsavtaler kan ikke registreres på skjøtet, så eventuelle tvister må avgjøres av en domstol.

Du snakker om å leie av din kjæreste og senere eventuelt inngå ekteskap. Ifølge loven kan du ikke leie av din ektefelle, men du kan ha en avtale om usufruct, som er en bruksrett som for eksempel kan gjelde frem til din død.

I ditt tilfelle ble leieavtalen inngått før ekteskapet, så hva som skjer i det tilfellet er ikke nødvendigvis et trivielt spørsmål. Det kan lønne seg å spørre en advokat om dette. Når det gjelder bruksretten ved en eventuell skilsmisse, så burde den fortsatt gjelde, men vi har hørt om tilfeller hvor domstoler skal ha hatt andre formeninger om dette. Det tryggeste er uansett å inngå en detaljert ekteskapsavtale som registreres samtidig med ekteskapet. Der kan slike ting spesifiseres. Denne bør utarbeides av en advokat.

[ annonse ]

Som du skjønner så taper du på papiret noe av sikkerheten for din investering ved å overføre tomta til din kjæreste, men det får i hovedsak effekt for eventuelle arvinger du måtte ha i Norge. Men dette avhenger igjen av hvordan avtalen om fornyelse av 30-årsavtalen er formulert.

Men husk at selv om du har ting i orden på papiret, så kan det oppstå problemer hvis forholdet bryter sammen. Hvis du blir kastet ut kan det være en omfattende prosess å få tilbake aksess. Politi og domstoler jobber tregt også i Thailand, og din thailandske kjæreste har alle fordelene av hjemmebane.

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2016 – 1. mars 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge