1. mars 2016

Mer norsk sjømat til Thailand

Skrevet av 

Importen av norsk sjømat til Thailand økte med 25 prosent fra 2014 til i fjor, og det er laks og ørret som dominerer.

 

Importen økte fra 16.084 tonn i 2014 til 20.086 tonn i fjor. Verdien på varene økte fra  530 til 639 millioner kroner, men likevel er Thailand kun på 27. plass som importør av norsk sjømat. Norges totale sjømateksport i fjor var på hele 74,5 milliarder kroner.

 

Fersk laks til sushi

Det var laks og ørret som i 2015 sto for de største verdiene, henholdsvis 9837 tonn laks til en verdi av 430,5 millioner kroner og 3035 tonn ørret til 115,1 millioner kroner. Vekten er målt i hel sløyd fisk med hode.

56 prosent av laksen ankom i fersk tilstand med fly. Etterspørselen etter fersk laks har økt kraftig i Thailand, hovedsakelig som følge av thaienes begeistring for sushi og sashimi.

 

[ annonse ]

Fryst torsk til utlendinger

I fjor importerte thaiene 32 tonn vill torsk og 15 tonn oppdrettstorsk. Torsk har økende popularitet i supermarkeder som henvender seg til utlendinger. Foreløpig er det i første rekke fryst torsk som sendes til Thailand. Det skyldes primært at frakten blir billigere fordi det benyttes skip istedenfor fly. Det koster under en krone per kilo å sende fryst fisk til Thailand. Kostnaden ved flyfrakt er på hele 13–16 kroner. Fordelen ved flyfrakt er selvsagt at fersk fisk betales bedre enn fryst, og at en kan sende mindre partier. Fryst fisk sendes som oftest som hele kontainere.

 

Mørketall

Statistikken forteller for øvrig ikke hele sannheten. Det kommer også inn laks og annen norsk fisk til Thailand som er foredlet i Polen eller Danmark og er eksportert direkte derfra. Det går også hvitfisk som torsk og hyse til Kina for re-eksport, hvorav noe også finner veien til Thailand.

I et par måneder har norsk laks foredlet ved Skagerak Salmon A/S i Hirtshals i Danmark inntatt frysediskene hoa Tesco Lotus. Dette er enkeltfrosne vakuumerte porsjonsstykker som har blitt solgt på tilbud til 45 baht per stykke. Dette er et eksempel på laks som i norsk statistikk blir registrert som eksport til Danmark, men som ender opp i Thailand.

-----------------------

 

«Norway Maki» populært

Alle som liker sushi har nok spist «maki». I Bangkok har flere restauranter nå «Norway Maki» på menyen.

Navnet maki stammer fra det japanske ordet makizushi, som betyr rullet sushi. Det finnes både California Maki og Norway Maki. Sistnevnte har fått navnet etter det viktigste råstoffet – laksen – som kommer fra Norge. I Bangkok har vi kommet over Norway Maki på flere sushi-restauranter.

Laks som brukes i sushi eller serveres som sashimi spises rå. Den beste smaken og konsistensen får man om sushien ikke har vært fryst. Vill laks kan imidlertid ikke brukes. Den har ofte parasitter i kjøttet og må derfor fryses først. Norsk laks har derfor blitt det fiskeslaget sushikokker over hele verden bruker mest av.

Før norsk laks gjorde sitt inntog var det makrellstørje – eller blåfinnet tunfisk som den også kalles – som var mest brukt. Men denne fiskearten har i mange år vært nedfisket og fangstene er lave. Annen tunfisk er ikke like god, skal en tro japanske sushieksperter. Dette har gjort norsk laks så populær som sushi og sashimi at thailandske sushirestauranter nå kutter bort ordet Salmon og kaller det rett og slett bare Norway Maki.

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2016 – 1. mars 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge