1. mars 2016

Dyrt å være fra utkant-Norge

Skrevet av 

Mens en billett tur/retur Oslo–Bangkok koster 5162 kroner må man samme dag ut med hele 9106 kroner om man reiser fra Kirkenes. Men det er mulig å halvere forskjellen ved å kjøpe to separate billetter.

 

Det krever god planlegging å kjøpe to separate billetter. Under jul, påske og sommerferie kan det være vanskelig, men til andre tider på året er det for eksempel mulig å komme tur/retur Kirkenes–Oslo med Norwegian for kun 998 kroner. Dessverre går de fleste fly til Bangkok på formiddag eller tidlig ettermiddag. Det er derfor begrenset utvalg av avganger fra Kirkenes samme dag. Den dagen vi sjekket prisene var det imidlertid mulig med god margin å nå en avgang med Swiss Air til Bangkok kl. 19.35.

Når det gjaldt returen, så ankommer man Gardermoen kl. 19.00 – for sent til å få en rimelig avgang til Kirkenes. Men selv med en billett til 2106 kroner vil man spare over to tusen kroner i forhold til billigste billett tur/retur Kirkenes–Bangkok. Hotel må man som oftest ha uansett når man kjøper gjennomgående billetter. 

Prisene vi fant tyder på at SAS har liten interesse av å tilby rimelige tilknytningsbilletter til internasjonale avganger fra utkant-Norge. Flyselskapene vet at de færreste vil ta ekstraarbeidet med å kjøpe separate billetter, og skor seg godt på folks usikkerhet og latskap.

 

Dyrt tross subsidier

Bedre er det ikke om du flyr fra Leknes i Lofoten. Straks en er avhengig av å fly på strekninger uten konkurranse koster gjennomgående billetter mer. Det er faktisk dyrere å fly fra Leknes enn fra Kirkenes, selv om avstanden er atskillig kortere til Oslo. Widerøes rute mellom Leknes og Bodø er subsidiert, men det betyr ikke at det er rimelig å benytte denne.

[ annonse ]

 

Gode muligheter fra Tromsø

Fra Tromsø er det litt enklere å komme rimelig avgårde. Herfra er det flere avganger til Oslo. For eksempel var det i vår test for 11. juli mulig å fly med Norwegian kl. 06.30 med ankomst Oslo 08.25. Ved retur fra Bangkok 2. august var det fly fra Oslo til Tromsø klokken 22.00. Denne billetten med Norwegian var priset til 1198 kroner. Koblet sammen med billigste billett med Swiss Air til Bangkok blir totalprisen 6360 kroner. Det er en besparelse på over 2000 kroner.

Det er viktig å sørge for god tid til flybytte. Hvis det er forsinkelser på Norwegians rute til Oslo slik at man kommer for seint til flyet til Bangkok, nytter det ikke å klage verken til Norwegian eller selskapet en skulle reist videre med.

 

Forsikringen dekker

Den gode nyheten er at de fleste har reiseforsikringer som dekker «innhenting av reise» – i dette tilfelle nye billetter. Men de fleste reiseforsikringer krever at en har lagt inn forsvarlig tid til bytte av fly. Man er også forpliktet til å skaffe tilveie nødvendig dokumentasjon på forsinkelsen som gjorde at en mistet forbindelsen videre.

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2016 – 1. mars 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge