Bjørn og Ammery i en Tesla som har kjørt 215.000 kilometer. Bjørn og Ammery i en Tesla som har kjørt 215.000 kilometer. Foto: Helge Heyerdahl
1. mars 2016

Thaier i Norge: YouTube-hit og verdensrekordholder

Skrevet av 

«Tesla-Bjørn» Nyland (36) er verdensrekordholder i kjøring på én lading med serieprodusert elbil. Drømmebilen er i havn, nå gjenstår drømmeturen Bodø-Bangkok. Nyland har bodd i Norge siden han var fire år gammel.

 

Bak det velklingende norske navnet, og en utpreget nordnorsk dialekt, befinner det seg en staut Chiang Mai-født thaikineser med en usvikelig lidenskap for Tesla. I løpet av de 21 første månedene bodøværingen hadde sin Model S ble det tilbakelagt ikke mindre enn 170.000 kilometer bak rattet.

Vi har avtalt et møte med Nyland mens han er på oslotur med kona Ammery (29), og lokasjonen for intervjuet er ikke uventet en av Teslas ladestasjoner. Det er sørpe og snøkav denne februarlørdagen, men Nyland, som har bodd i Norge siden han var fire år, tar det med godt humør. 

– Velkommen sørover, jeg ser du har kommet inn for landing... eller skal vi si lading?

– Takk, vi tar en liten utflukt med «harryhandel» i Strømstad i dag, så da benytter vi anledningen til å lade opp batteriene på bilen først. 

 

Verdensrekord

[ annonse ]

– Du er verdensrekordholder i kjøring med elbil på én lading. Fortell!

– Vi kjørte 729 kilometer med en Tesla P85D, som er en firehjulstrekker. Det er ganske heftig å ha rekorden for serieproduserte biler. Riktignok er det kjørt lenger med elbil, men da er det snakk om biler som det er laget kun ett eksemplar av med formål om å kjøre lengst mulig. 

– Ordet «batteriangst» har blitt et begrep. Må du spare alt du kan på for eksempel radiobruk og annet som trekker strøm til vanlig? 

– Nei, det har jeg testet. Selv om radioen står på full guffe så påvirker ikke det forbruket. Det som påvirker mest er vær, som nå med slaps. Vi kjører med 25 grader i bilen og har på musikk og alt mulig. 

– Du har allerede kjørt så mye som 215.000 kilometer med batteriene. Hvordan påvirker det verdien av bilen? 

– Den holder seg faktisk veldig bra i pris. Vi har en spesiell situasjon nå hvor dollaren er høy, så verdien på nye teslaer øker. Da vil bruktprisen også holde seg høy. 

 

Langtur-drøm

– Hva med deg, Ammery. Mannen din elsker å kjøre hundrevis av mil på en tur, liker du det?

– Jeg liker det veldig godt, for jeg elsker å se mange nye steder som vi gjør på turene våre rundt i Europa. 

– Han drømmer om å kjøre til Thailand med teslaen, hva tenker du om det? 

– Alt som kan få oss på tur til Thailand er jeg for.

– Hvor realistisk er det å få til en slik tur?

– Det har vært en veldig sprø idé. Strøm finnes over alt, så den biten skal gå bra. Men så skal man gjennom visse land for å komme seg til Thailand, med visum, dårlig veikvalitet og faren for å bli plyndret. Det er mulig å gjøre det, men vi får se, forteller Nyland, som snart skal motta en ny Tesla etter å ha vervet ti nye kjøpere av bilen via sin YouTube-kanal. Kanalen har ca. 6,3 millioner klikk på videoer om alle mulige aspekter ved bilen, samt reisevideoer.  

– Hvordan er det å være så mye sammen i en bilkupé? 

– Det går faktisk ganske bra. Hun har blitt vant med ladestopp. I gamle dager måtte det lades i lange tider, men ladestoppene nå er mye kortere.

 

Store kulturforskjeller

– Kan du gi et godt tips om hvordan man skal lykkes i et forhold med en thaikvinne, som har helt annen kulturell balast?

– Det er store forskjeller, så man må møtes på halvveien. Man må godta en del ting man ikke er vant med, der tror jeg nøkkelen til et godt forhold med thailandske kvinner ligger. Sin Sod er en tradisjon, det må man bare godta enten man er thailandsk eller norsk. I Norge skal kvinnen være selvstendig, mens i Thailand skal mannen ta hånd om kvinnen. Jeg prøver å få til at Ammery skal klare seg selv, men jeg er også en gentleman ovenfor henne, forteller Bjørn Nyland, som etter å ha sagt opp jobben som programmerer flyttet til Bodø for å hjelpe sin mor Jantieng Inkam Nyland med matbutikken Nyland Import. I tillegg lager han altså YouTube-videoer og kjører pakker dør-til-dør på gratis Tesla-strøm via delingsøkonomitjenesten nimber.no.  

– Hvordan var oppveksten i Bodø, som ett av antagelig få innvandrerbarn?

– Oppveksten min i Bodø var bra. Var det noe som var vanskelig i Bodø så må det ha vært drittværet og Burøy-lukta, smiler Nyland.

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2016 – 1. mars 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge