Noen av de 50–60 petanque-spillerne som møtes i parken hver lørdag. Noen av de 50–60 petanque-spillerne som møtes i parken hver lørdag. Foto: Tor Hammerø
1. mars 2016

Cha-am for de spilleglade

Skrevet av 

Cha-am kan ved første øyekast virke som en døsig by, men under overflaten skjer det mye. Vi har avlagt bridgefantastene og det nystartede petanque-miljøet et besøk.

 

AV: TOR HAMMERØ

 

Cha-am er mer enn bare strandliv. I denne lille byen finner man en stor norsk koloni, og de er aktive på mange områder. Miljøet består i stor grad av mennesker som har levd en stund. En hel del bor mer eller mindre fast i byen, mens andre går under betegnelsen «trekkfugler» – de reiser frem og tilbake til Norge minst et par ganger om året, men tilbringer i alle fall vintermånedene her.

Bridge er veteranen blant aktivitetene i dette miljøet. Golf har også vært populært lenge. Petanque ble først startet ved juletider. Det finnes en aktivitetsoversikt på facebookgruppen Nordmenn i Cha-am. Dette er en lukket gruppe, så du må melde deg inn for å se den. Oversikten finnes også på ulike hoteller og restauranter i området.

 

Bridge hver tirsdag

[ annonse ]

Hver tirsdag i vintersesongen spilles det bridge i annen etasje på Max Restaurant ved stranda i Cha-am. Dette er restauranten til Gunnar og Goy Syversen, og det er kanskje naturlig at nordmenn dominerer. Klubben Cha-am Bridge Club er imidlertid åpen for alle nasjoner, noe som nylig avtroppet leder i klubben, Nils Moen (75) fra Lillehammer, poengterer:

– Vi er vanligvis 20-26 spillere hver gang. Det store flertallet er nordmenn, men siden bridge er et internasjonalt språk, så er det selvsagt hyggelig at både svensker, dansker, engelskmenn, finner, kanadiere og italienere stikker innom.

Vi treffer også styremedlem Ottar Aasen (70) fra Råholt ved Eidsvoll. Han opplyser:

– Vi har vært i gang i fem år nå og setter i gang i begynnelsen av november og gir oss i slutten av mars  hvert år. De aller ivrigste setter seg også i bilen og kjører til Hua Hin, som ligger en liten halvtime unna, for å spille en gang til i uka. Der er miljøet enda større og opptil 80 spillere stiller til start. 

 

Ingen premier, ingen problemer

– Og hva ligger i potten?

– Ære, sier Nils Moen med et smil. – Vinnerne får navnet sitt på hjemmesida vår og masse heder og ære. Det får holde.

Bridgespillere i Pattaya var som mange vet utsatt for et politiraid i begynnelsen av februar. Vi spurte:

– Dere har jo fått med dere problemene til bridgespillerne i Pattaya. Har dette fått noen følger for aktiviteten deres i Cha-am?

– Så langt har vi ikke hatt noen problemer i likhet med Pattaya.

26. januar gikk Moen av som leder, etter fem år ved roret. Det er nå svenske Thomas Mann (62) som har tatt over som leder.

I tillegg til konkurransespill arrangerer klubben både nybegynnerkurs og oppfriskningskurs slik at stadig nye deltakere blir rekruttert.

 

Stor oppslutning om petanque

Rundt jul gikk to nordmenn i Cha-am ut på facebook for å lodde stemningen for en felles aktivitet i tillegg til bridge og golf. Bjørn Roar Jahnsen (67) fra Flisa og Kolbjørn Moe (68) fra Skogn opplevde stor respons og mange foreslo kulespillet boccia. Av praktiske årsaker ble det beslektede spillet petanque valgt, og hittil har det møtt opp 50–60 spillere hver lørdag. De møtes i en park i Cha-am som initiativtakerne har fått tillatelse til å benytte. Den ligger langs Soi 5 North.

– Ingen av oss visste jo noe som helst om dette, men hva har vi vel internett for, spør Jahnsen, hvis kone med familie driver Jungle Bar i Cha-am. 

– Hit kommer det folk fra både Cha-am og Hua Hin og petanque viser seg å være et spill som alle har nesten de samme forutsetninger for å lykkes i, sier Moe.

Alle skal spille mot alle i petanque. Regelverket er enkelt og også her spilles det kun for æren. I tillegg til nordmenn deltar det også svensker og thaier.

– Vi har kjøpt inn kuler og deltakerne betaler en liten symbolsk sum som gjør at vi dekker utgiftene våre, opplyser initiativtakerne.

 

Quiz hver tirsdag

Kolbjørn Moes kone driver også restaurant. Den heter EnJoy to Eat Restaurant. Her arrangeres det quiz hver tirsdag kveld. 

– På quizkveldene er det fullt hus hver gang, og interessen er så stor at vi må avvise folk, opplyser Moe. – Vi har plass til 15–16 bord, og med 4 på hvert lag er vi ca. 60 hver gang.

Andre ting å merke seg for skandinaver i Cha-am er dartliga og gåtur i parken hver mandag, onsdag og fredag ettermiddag.

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2016 – 1. mars 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Thailand i Norge