Komiker Kristian Valen henter inspirasjon i Thailand. Komiker Kristian Valen henter inspirasjon i Thailand. Foto: Privat
1. mars 2016

Valen: – Parodierer kun ting jeg liker

Skrevet av 

Kristian Valen oppnådde både latter og noen sure miner med sin parodi på thai-norske ekteskap i serien «Et kjøttstykke fra Thailand» i 2012. Men det lå ikke noe ondsinnet bak, tvert imot er komikeren en stor thailandsvenn.

 

Gjøgleren og artisten Kristian Valen (41) jobber for tiden med å planlegge sitt nye show i Las Vegas. Før dette rakk han en måneds ferie i Thailand med sin iranskfødte kjæreste. Turen startet med «fem steingale dager» i Bangkok, som han kaller det, før kursen ble satt sørover mot Phuket-traktene og øyhopping. Valen er en erfaren thailandsturist, første besøk var tilbake i 2004 under tsunamiens herjinger. 

– Du møter vel mange nordmenn på reisene dine. Hvilke tilbakemeldinger får du på karakterene i serien «Et kjøttstykke fra Thailand»? 

– Jeg har faktisk aldri hørt noen si at serien er fordømmende. Et fellestrekk med alt jeg lager er at det er kun parodier på ting jeg liker, respekterer og synes er fint og uskyldig. Til og med de jeg brukte som hovedoriginaler har skrevet til meg personlig, takket og sagt de ser på hver episode og ler seg ihjel. 

– Hva tror du om oddsen for at du selv ender opp som karen i parodien?

– Hehe.., det er nok større sjanse for at jeg blir president før det skjer.

 

[ annonse ]

Får inspirasjon i Thailand

– Forlater du Thailand med inspirasjon til nye karakterer?

– Ja, jøss! Inspirasjon til karakterer får jeg hver dag. Man får hver dag bekreftet og avkreftet forskjellige fordommer, og det som er morsomt er jo å spille på fordommer og så vise at de er feil. 

– Det har etterhvert blitt en del profilerte nordmenn som oppholder seg mye i Thailand. Har du noen omgang med disse når du er på ferie?

– De jeg har mest kontakt med er de som var med i «Et lite stykke Thailand», både i Thailand og Norge. 

Valen legger til: – Jeg elsker Thailand og mangfoldet. Thailand er akkurat det du selv gjør det til, men på grunn av fuktigheten klarer jeg bare en måned i strekk. Jeg vil gjerne gjøre noe fysisk for å svette, og ikke sitte i ro og svette for ingenting.

 

Liker Bangkok

– Har du noen favorittplasser?

– Nei, alle steder jeg har vært her har sin egen sjarm. Det som var vakkert og urørt for ti år siden er nå fullt av turister, så det kommer helt an på hva en er ute etter. Men Bangkok er vel kanskje en av verdens beste storbyer.

– Hva gjør du når du er i Thailand? 

– Det varierer, men jeg er her helst for å koble av, observere og få nye ideer. Når jeg er våken i Thailand sover Norge, så da blir det sjelden jobbing 12 timer i døgnet. 

 

Oversvømmes av russere

– Du er jo en lett gjenkjennelig kar for veldig mange. Trekker du deg bevisst litt unna?

– Både og. Det jeg elsker mest med Thailand er at man både kan oppleve det noen kaller «turisthelvete og mas», og øde steder om det er det man ønsker. Det er fascinerende å se hvordan Thailand nå oversvømmes av nyrike russere som ødelegger der det før var sjarm, på samme måte som i Dubai og Spania. Men samtidig så elsker jeg turiststeder fordi man kommer i prat med folk fra hele verden, og som har alle slags yrker. Folk som en også kanskje blir venner med.  

– Siden du omgås thaier, hva opplever du er de vesentligste forskjellene på dem og oss?

– De er mye mer åpne og positive. Noe som er veldig fint med Thailand er det som skjer med oss nordmenn når vi kommer dit. Jeg opplever at vi blir mye mer åpne, og snakker med naboene og smiler kontra å gå rundt med latent aggresjon i butikken eller i trafikken i Norge. 

 

Senker skuldrene

– Så du er en annen i Thailand selv? 

– Ja, jeg er en enkel kar som merker med en gang at når jeg kommer til Thailand så senker jeg skuldrene og slapper mer av. Men jeg har vært og vil alltid være meg selv ovenfor andre uansett om jeg er i Thailand eller på ei glattcelle i Norge... 

– Kommer du på en god anekdote fra Thailand? 

– Jeg sendte en tekstmelding til en kompis fra Bergen som har vært fast i Thailand siden 70-tallet. Jeg spurte om han kunne fortelle meg om de verste plassene i Bangkok hvor det ikke anbefales å dra av reisebyråer og liknende. Samboeren og jeg reiste til stedene han tipset om, og vi har aldri opplevd så mange spennende og nye inntrykk med så mange nye og hyggelige mennesker og variert underholdning før. Ikke alt egner seg på trykk, men det ble «selfies» som jeg ikke håper havner på nettet. Men vi og de vi traff smiler alltid på bildene, så Thailand er virkelig Smilets Land. 

 

Show i Las Vegas

– Hvilke planer har du i den nærmeste tiden?

– Nå blir det show i Las Vegas, så får vi se hvordan det går. Jeg tar en dag om gangen, og er bare takknemlig som får muligheten til å oppleve alt dette. Det eneste målet jeg har er selve veien. 

– Utsolgte forestillinger, tv-show, Las Vegas og eksotiske ferier og jobbferier. Det er litt av et liv du har skapt deg med dine egne hender. 

– Det er et resultat av hard jobbing, ingen plan og masse flaks. 

– Jeg legger til «talent» for egen regning. 

– Hehe, det får du stå for, det er din artikkel, smiler Kristian Valen, som i følge VG og TV2 er Skandinavias mestselgende komiker og artist med over 700.000 solgte billetter og over 500.000 DVD-er og CD-er.

---------------------------

 

Ler av parodi på seg selv

Karakteren i Valen-serien er basert på Lars Johan «Silver Bullet» Nygård (74), som ble kjent i TVN-serien «Et lite stykke Thailand» fra 2008 og 2011. Hvordan reagerte Lars Johan selv på parodien?

– Haha, det var verre det han ikke gjorde. Jeg ble ikke fornærma, helsike heller. Såpass må en vel søren meg tåle vel, men jeg har fått masse reaksjoner. Jeg ringte Skofteland Film som laget serien om oss, for å høre hva de syntes. De sa at det bare var bra at serien vår fikk oppmerksomhet. 

– Så Valen kan trygt bevege seg i Stordal-traktene der dere bor?

– Ja, her er han velkommen. Å lage parodier på hvordan jeg drikker brennevin og oppfører meg, det skal han bare få gjøre. Jeg er hardhudet, så de som vil kan flire så mye de vil. Hva andre måtte mene om meg bryr jeg meg ikke om, forteller Nygård på telefon til Thailands Tidende.

---------------------------

 

Delte meninger om Valens humor

Vi spurte fire thailandske kvinner i Norge om hva de synes om parodiserien «Et kjøttstykke fra Thailand». To var positive, de to andre syntes ikke så mye om parodiene.

Oilza (28): – Jeg syns det er morsomt. Mye er sant. Ting er litt overdrevet i serien, men det er bare morsomt. Jeg ser mye av dette selv, så han har mye rett i sketsjene.

Jitr (39): – Det er ikke morsomt, synes jeg. Jeg liker det ikke, og blir litt sint og såret fordi han ikke forteller sannheten om thai-norske ekteskap.

Wanida (42): – Jeg ser humor i det han gjør. Han fikk med riktig inntrykk av thaidamer, at vi er arbeidsomme og at alder og utseende på mannen er lite viktig i forhold til at han er snill og god.

Wan (48): – I thailandsk kultur blir du ikke populær av å drite ut andre, så jeg liker den ikke. Dessuten snakker kona om sex i telefonen, men NRK har endret teksten til noe bedre.

(for bilder, se papiravis/e-avis)

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2016 – 1. mars 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge