1. april 2016

Stockholm og Oslo billigst

Skrevet av 

Det er ikke mange år siden man kunne spare flere tusenlapper på å dra til London og kjøpe billige billetter videre til Bangkok. Den tiden synes å være forbi. Vår prisundersøkelse indikerer at Stockholm og Oslo nå er rimeligst i Europa om man skal ta turen til Bangkok.

 

Vi har tatt utgangspunkt i utreise til Bangkok 26. april med retur 16. mai. Returen sammenfaller med 17. maihelg og pinse, noe som ofte betyr litt høyere priser. Likevel kom Oslo neste best ut i vår undersøkelse.

KLM har en tilsynelatende merkelig prising. Fra Amsterdam til Bangkok koster reisen 5396 kroner. Flyr du fra Oslo koster det 5068 kroner, og kun 4446 kroner fra London. At en brite sparer 950 kroner tross at han må ta fly tur/retur London–Amsterdam i tillegg virker merkelig.

For Finnair finner vi samme fenomen. Turen fra Oslo til Bangkok koster 4736 kroner, mens fra Helsinki må man ut med hele 5459 kroner på de valgte datoene.

 

Betaler for å slippe flybytte

Årsaken til disse prisforskjellene er at folk betaler for å slippe flybytte. En brite kan fly direkte London–Bangkok med British Airways for 5572 kroner. KLM klarer ikke å fylle sine fly fra Amsterdam til Bangkok uten passasjerer fra andre land. De må derfor for eksempel være billigere fra London enn British Airways for å lokke til seg noen av konkurrentens kunder.

[ annonse ]

Samtidig er nederlendere lojale mot KLM – og liker å kunne fly direkte – ergo kan KLM tillate seg å ta godt betalt fra Amsterdam.

 

Thai dyrt men direkte

Vi har tatt for oss kun flyselskaper som opererer fra alle de seks byene vi har sjekket. Ergo er ikke Norwegian med i undersøkelsen, og Thai Airways er dermed eneste selskap med direkteflyvninger fra Skandinavia. Det forklarer hvorfor Thai er dyrest på flyvninger fra både Oslo, Stockholm og København. Det er stort sett alltid nok passasjerer som er villig til å betale ekstra for å slippe en mellomlanding.

 

Etihad trakk prisen opp

Av de 12 selskapene vi har sammenlignet, hadde hele fem av dem sine laveste priser fra Oslo. Deretter fulgte Stockholm med tre av de laveste prisene. Etihads høye Oslo-pris gjorde imidlertid at Stockholm var 98 kroner billigere enn Oslo i snitt for alle selskapene. Stockholm havnet på en snittpris på 5082 kroner tur/retur Bangkok.

At Etihad koster nesten 1500 kroner mer fra Oslo skyldes mest sannsynlig at selskapene de bruker som «feeder» – i første rekke Air Berlin og Brussels Airlines – har vært svært fulle på de aktuelle datoene.

 

Ferier og høytider

Andre faktorer som spiller inn på prisen er ferier og høytider i ulike land. Samtidig vet selskapene at passasjerer er lojale mot de nasjonale flyselskapene. Hadde SAS fortsatt å fly til Bangkok ville de ikke ligget i det lavere prissjiktet, tross dårligere servicenivå enn mange andre selskaper. De ville ligget litt under Thai Airways, men over selskaper som Qatar og Etihad. De ville også bevisst spilt på eurobonusprogrammet. Men de ga altså bort Bangkok til Star Alliance-partneren Thai Airways.

 

København dyrt

København er i størrelsesorden 500 kroner dyrere enn de to andre skandinaviske hovedstedene i vår undersøkelse. Sammen med Amsterdam og London er dette de dyreste stedene å fly fra om en skal til Bangkok. Amsterdam er dyrest med en snittpris på 5686 kroner i vår oversikt. København har en snittpris på 5630, mens London er på 5570.

Prisundersøkelsen er gjort på et tilfeldig tidspunkt. Andre tidspunkter kan gi andre resultater, men Thailands Tidende har også tidligere konkludert med at Oslo etter hvert er blitt en veldig billig hovedstad å reise fra, blant annet etter at Emirates startet flyvninger fra Gardermoen.

I vår undersøkelse har vi altså ikke tatt med Norwegian, av samme grunn som vi for eksempel ikke har med China Eastern Airways, Qantas, og mange andre. Vi har bare tatt med selskaper som flyr fra samtlige byer. Men det er ikke noe som tyder på at gjennomsnittlige priser ville blitt særlig forskjellige om alle selskaper ble tatt med.

(© Thailands Tidende. Utgave 4/2016 – 1. april 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge