1. mai 2016

Norsk-thailandsk samhandel faller

Skrevet av 

Thailands import fra Norge ble redusert med 16 prosent i fjor, hovedsakelig grunnet fall i gjødselimporten. Eksporten til Norge falt også drastisk, mest på grunn av Aibels reduserte oppdragsmengde til norsk oljeindustri.

 

Tall fra thailandsk tollvesen viser at importen av varer fra Norge falt med 16 prosent mellom 2014 og 2015 – fra 11,2 til 9,5 milliarder baht. Noe av fallet skyldes styrkingen av den thailandske valutaen mot norske kroner. I tillegg falt importen av gjødsel fra Yara betydelig, fra 5,1 til 3,7 milliarder baht.

Også den andre store importgruppen, sjømat, falt i verdi, men kun fra 3,8 til 3,6 milliarder baht.

 

Trollmodul ferdig

Thailands eksport til Norge ble så godt som halvert fra 12,4 milliarder baht i 2014 til 6,4 milliarder baht i fjor.

Årsaken til det dramatiske fallet er å finne innen én produktgruppe, «Industrielt prosessutstyr, kjeler, radioaktive reaktorer m.m.», som ble redusert fra 6,4 milliarder til 1,2 milliarder. I første rekke omfatter dette eksport av utstyr til norsk olje- og gassindustri. I april 2014 ble en modul til Trollfeltet bygget ved Aibels verft i Laem Chabang sendt til Norge. Den hadde en verdi på over fem milliarder baht.

[ annonse ]

 

Lav bileksport

En annen produktgruppe som viser et kraftig fall i eksporten til Norge, er optiske instrumenter og apparater, som kameraer. Det kan også legges til at eksporten av kjøretøyer økte fra 1,1 til 1,2 milliarder baht. Thailandskproduserte biler har ingen stor markedsandel i Norge, det dreier seg om anslagsvis 6000 biler, i hovedsak pickuper.

Det produseres nå nærmere 2,5 millioner biler årlig i Thailand. En rekke merker blir eksportert til i hovedsak asiatiske land, men også til Australia og Europa.

Tallene oppgitt her er CIF (Cost-Insurance-Freight), inkl.  transport og forsikringskostnader til grensen.

(Se papiravis/e-avis for tabeller)

(© Thailands Tidende. Utgave 5/2016 – 1. mai 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge