Torulv og Eli Jøssang Fjelde sees her i Kathmandu sammen med guiden Puru. Torulv og Eli Jøssang Fjelde sees her i Kathmandu sammen med guiden Puru. Foto: Privat
1. mai 2016

Fra Hua Hin til Nepal

Skrevet av 

I oktober i fjor dro 18 medlemmer av foreningen Nordmenn i Hua Hin samt fire ikke-medlemmer på en tur i privat regi til Nepal. Jungeltelegrafen har nå gjort at Svenskföreningen i Hua Hin har booket samme tur til høsten.

 

Det er Torulv Fjelde (65) som er primus motor og arrangør sammen med kona Eli Jøssang Fjelde (65). Ekteparet har reist mye i Asia, og ikke minst til Nepal. I Kathmandu har de samarbeid med et profesjonelt reisebyrå.

– Vi har ingen økonomiske interesser av å arrangere dette, men deler gjerne våre erfaringer med dette spennende landet som sårt trenger turisme, sier Fjelde. Han sikter blant annet til jordskjelvet 25. april 2015 hvor 8000 mennesker omkom og det ble gjort store skader på bygninger og infrastruktur. Skjelvet på 8,1 på Richters skala var det sterkeste i Nepal siden 1934. Et snøskred ble også utløst i området rundt Mt. Everest, hvor 19 mennesker ble drept, ifølge Wikipedia. Fjelde har selv vært opp til  basekamp på fjellet.

Fjelde forteller om opprinnelsen til turen i oktober: – Ved retur til Hua Hin etter en rundtur i Nepal i 2012 ble vi spurt av noen venner om det var mulig å slå følge ved neste tur. Vi la da opp et program. Ryktene om den forestående turen begynte å spre seg i miljøet rundt foreningen Nordmenn i Hua Hin. På veldig kort tid var det over 20 personer som meldte sin interesse.

 

Spenning etter jordskjelvet

Fjelde forteller at han var spent på om jordskjelvet skulle føre til avmeldinger, etter alle bildene og rapportene i media, men det gjorde det ikke: – Det var tvert imot stor enighet om at det var nettopp nå landet behøvde støtte blant annet i form av turisme.

[ annonse ]

Reisegruppen hadde også med seg klær til skolebarn i Nepal: – Tilsammen hadde vi med over 300 kilo klær til en landsby i Dhading. 120 kilo var fra Bikuba barnehage på Jørpeland, som også hadde samlet inn ca. 18.000 kroner til uniformer og skolemateriell. Det var en rørende forestilling å se de glade barna som mottok nye klær.

To av deltakerne på turen i oktober var svensker. I etterkant kom det forespørsel fra Svenskföreningen i Hua Hin om det gikk an å gjennomføre en ny tur: – Denne vil bli gjennomført i oktober 2016. Det er 12 svensker påmeldt i skrivende stund og fortsatt noen ledige plasser, enten man er norsk eller svensk.

 

Hårnålsvinger og tigre

Turen til reisegruppen startet 23. oktober i fjor og varte i 14 dager. De så soloppgang over Himalaya-fjellene, studerte kaffeplantasjer og besøkte skoler. De traff elefanter og nesehorn. De var innom en nasjonalpark som huser 150 av verdens totalt 600 bengalske tigre. De er imidlertid menneskesky og det er alltid usikkert om man får se tigre eller ei. De fikk også med seg alle skadene jordskjelvet hadde forårsaket i hovedstaden Kathmandu.

En av deltakerne skrev i sin reiseblogg om en busstur: «Jeg fikk sjokk da den første dalen åpenbarte seg og jeg fikk se hårnålsvingene nedover den stupbratte fjellsiden. Det vi kjørte på var en Highway, den som går til India, men nå har jeg forstått at en Highway er en vei som går i høye stupbratte fjellsider, helst uten noe form for rekkverk.»

Ekteparet Fjelde bor i Hua Hin 4–5 måneder i året. Der har de to leiligheter i en boligblokk i nærheten av Soi 94. Det er meste svensker og en del dansker som bor der, forteller Torulv Fjelde, som før han pensjonerte seg var engasjert i drift og utbygging av vann- og vindkraft. Med utgangspunkt i Hua Hin reiser paret i Thailand og resten av Asia. De er også å finne på golfbanen.

----------------------------

Reiste over land til Thailand på 58 dager

Det å arrangere turer til Nepal er ikke det mest eksotiske Torulv Fjelde har gjort. I 2012 tok han landeveien fatt sammen med kameraten Tor Hall Henriksen. De startet i Rogaland og dukket opp i Hua Hin 58 dager senere.

– Ideen om å reise til Thailand uten bruk av fly startet noen år før gjennomføringen. I utgangspunktet skulle vi bruke bil. Vi fikk imidlertid problemer med å forsikre kjøretøyet utenfor Europa. I ettertid tror jeg nok at kollektive transportmidler var den beste løsningen.

Et av landene på reiseplanen måtte droppes. Det var Tibet, hvor nordmenn ikke var velkomne etter fredspristildelingen et par år tidligere. 

– Selv om vi ikke liker å innrømme det måtte vi ved et tilfelle bryte prinsippet om ikke å benytte luftveien, forteller Fjelde. – I Aserbajdsjan var planen å følge en stykkgodsbåt over til Kazakhstan. Ettersom vi ikke fant ledige båtplass innenfor en relativt kort oppholdstillatelse sto vi i fare for å bli sendt ut samme vei som vi kom inn. Det var lite ønskelig, så da måtte vi velge fly.

Det ble laget en reiseblogg fra turen som fortsatt er å finne på nettet.

(© Thailands Tidende. Utgave 5/2016 – 1. mai 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge