Sigur Syvertsen bor i Thung Song i provinsen Nakhon Si Thammarat. Her sees han med barnebarnet Ida. Sigur Syvertsen bor i Thung Song i provinsen Nakhon Si Thammarat. Her sees han med barnebarnet Ida. Foto: Privat
1. mai 2016

Tror mange fastboende kjeder seg

Skrevet av 

Initiativtaker til den norske facebookgruppa om Phuket har kastet en brannfakkel på gruppas sider. Han tror fastboende på øya holder på å kjede seg ihjel.

 

5. august 2013 startet Sigur Syvertsen den åpne facebookgruppa «Phuket – vi som elsker øya, tross alt», som i skrivende stund har 543 medlemmer. Han skrev i januar at han «...begynner å bli lei av turistmassene som ikke ser ut til å ha annet å ta seg til enn å sige rundt uten mål og mening, bortsett fra mat og noen øl. De som ikke drikker alkohol og ikke sitter ved barene, hva driver de egentlig med? Har de noe å gjøre etter solnedgang? Jeg tviler sterkt på det, og tror mange holder på å kjede seg  ihjel.» 

Til dette var det noen medlemmer som svarte at hadde ting å ta seg til, som å dykke eller kjørte scooter på sightseeing rundt på øya. 

– Mitt inntrykk av den vanlige turist er at de nok er flinkere enn oss fastboende til å finne frem til aktiviteter og opplevelser, sier Syvertsen.

– Er det noen ting du ville anbefale av aktiviteter?

Syvertsen lister opp aktiviteter som tempelbesøk, spa, dyreparker, tilrettelagte jungelaktiviteter, elefantridning, gokart, mekanisk vannskisport på et tjern i Kathu, kunstig surfeanlegg i Kata, badeland, FantaSea Show i Kamala og Tiger Kingdom.

 

[ annonse ]

Bedre før

Syvertsen hadde mer sans for Phuket for femten år side: – Jeg syntes mye av sjarmen bleknet, mens de gamle pittoreske områdene med mange litt slitte steder, restauranter og enkle markeder etterhvert forsvant.

Sigurd Syvertsen fra Lillehammer kom til Phuket i 2000. Han har bodde der i mange perioder av lengre og kortere varighet. Nå er han basert med familien i byen Thung Song i provinsen Nakhon Si Thammarat, men er i Phuket stadig vekk

 

Store endringer

– Hva har vært de største endringene i Phuket siden du kom dit i 2000?

– For 16 år siden var det et litt mere shabby preg over byen. Mange bygninger var dårlig vedlikeholdt og de billige overnattingsstedene virket ofte nærmest falleferdige med spindelvev hengende fra tak og vifter og baderom som knapt nok fungerte.

Syvertsen forteller om dårlig vedlikeholdte grusveger, åpne områder med gjørme i regntiden, ekte thaimarkeder med billige varer og gamle skranglete busser der medhjelpere måtte ut og sette treklosser under bakhjulene når sjåføren skulle skifte gir opp de bratte bakkene i Patong Hill.

– De gateprostituerte, både kvinner og ladymen, var også flere og mere synlige og aktive.

Syvertsen sier at riving av gamle husrekker og oppussing og nybygging har endret mye. – Borte er også de fleste av de gode gamle restaurantene med tradisjonell thaimat, i eldre skitne bygninger der en kunne innta gode og billige måltider ved skranglete bord mens rottene kravlet i kulissene.

Syvertsen liker den enkle rustikke thailandske sjarmen, som nå for det meste har forsvunnet i overutbygging og glattpusset masseturisme, som han sier.

 

Mange reagerte på solsengforbud

– Kan du nevne noen hendelser som har skapt stor aktivitet i gruppa?

– Etter at militæret begynte å rydde opp og rive ned på strendene ble det mye mere fart i deltagelse og kommentarer i gruppa. Det som opptok folk aller mest var at solstoler og parasoller forsvant, med ganske bekymrede og sinte reaksjoner.

Syvertsen sier at ikke alle syntes det var et problem, men de fleste ønsket solstolene tilbake og ga uttrykk for at de heller ville finne andre reisemål om strandstoler og parasoller forsvant for godt.

– Lett tilgang til drikke og en matbit er heller ikke av veien, men juntaen ryddet bort alt av strandselgere og enkle serveringssteder som hadde misbrukt strandens status som offentlig land.

Syvertsen sier reglene ble endret underveis og at den lokale administrasjonen hadde problemer med å tolke intensjonene til militæret.

– Det hendte at politiet for eksempel ville fjerne turister som hadde medbragt egne stoler, selv om de tidligere hadde fått beskjed om at dette var greit.

 

Finner andre reisemål

Debatten om solsenger har stilnet av i facebookgruppa. Syvertsen tror det skyldes at folk ser at ting ikke kommer til å forandre seg så lenge juntaen sitter ved makten. Noen har tilpasset seg den nye realiteten, mens andre har gitt opp og funnet nye reisemål.

Av andre ting som går igjen på gruppa nevner Syvertsen kommentarer og bilder av restauranter, overnattingssteder, underholdning, ulykker og gatelivet generelt.

– Har du noen formening om hvor stor andel av medlemmene som bor i Phuket fast?

– Gruppens medlemmer består selvsagt av folk i alle kategorier, men jeg har inntrykk av at de fleste er vanlige turister som reiser til Phuket for kortere eller lengre perioder, mens mindretallet er fastboende.

Deltakelsen i gruppa har variert: – Det hender det blir lagt inn noen bilder, kommer spørsmål og kommentarer osv. men det har gått lengere perioder som jeg har stått for det meste av det som har blitt lagt inn.

 

Advarer

Syvertsen vil advare turister i Phuket mot et par ting:

– Det ene er leie av motorsykler. En må være klar over at det er en annerledes trafikksituasjonen en hjemme. Kjør pent og rolig og hold avstand. Her nytter det ikke å være moralist og stå på sine krav. Ha sertifikat og bruk hjelm.

Utleiere kommer i mange varianter: – De aller fleste krever at du deponerer passet hos dem, selv om de egentlig ikke har lov til det. Å finne noen som ikke har den praksisen kan bety mye gåing, men en kan prøve seg med en kopi av passet. Og så er det lurt å spørre om sykkelen er forsikret.

Syvertsen advarer også mot å leie vannscooter. Mange er blitt loppet for store pengebeløp ved at utleieren påberoper fiktive skader på scooteren. – Det sies at dette problemet har bedret seg, men jeg tror ikke noe før jeg ser det, og hadde ikke selv tatt sjanse på en fartsfylt tur på sjøen.

(© Thailands Tidende. Utgave 5/2016 – 1. mai 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge