«Gotland» viser frem bilder av Patongs første bar. «Gotland» viser frem bilder av Patongs første bar. Foto: Dag A. Ekeberg
1. mai 2016

Åpnet Patongs første bar i 1979

Skrevet av 

Patong Beach i Phuket er i dag et av landet store barstrøk. Men hvem vet hva som ville skjedd hvis ikke en 23 år gammel sjømann fra Gotland hadde fått et innfall og leid en bambushytte på den da avsidesliggende stranda i 1979.

 

Anders Broberg (60) drev baren Gotland Inn i Patong helt til for sju år siden. Da hadde han fått nok av Phuket og flyttet til litt roligere omgivelser i Khao Lak, halvannen time nordover. Men baryrket ga han ikke opp. Han driver Scandinavian Corner med både gjesterom og bar. Vi lar «Gotland», som han kalles, selv fortelle om det skjebnesvangre året 1979:

– Jeg holdt til i Bangkok i 1979. Der ble det mye leven og festing. Jeg spurte derfor noen om hvor det var stille og fredelig i Thailand. Svaret var Phuket, nærmere bestemt Patong Beach.

Broberg fikk beskjed om at han ikke kunne regne med å skaffe seg noen kjæreste i Phuket, så det var best å ta med seg venninnen fra Bangkok. Dermed sagt så gjort. De tok bussen sammen fra Bangkok, en 15 timers tur hvor de flere ganger ble stoppet og ransaket av det militære.

Vel fremme på Patong Beach var det primitive forhold. Ingen barer eller hoteller. Ingen elektrisitet. Det var noen bambushytter på stranda. Broberg fikk ideen om å åpne en bar, og spurte en dame om leie. Den var 700 baht pr måned. Han slo til. Og slik fikk Patong sin første bar – Gotland Inn.

 

Disse bildene har Anders Broberg tatt vare på fra han startet i barbransjen i Phuket (artikkelen fortsetter under bildene)

[ annonse ]

 

Kunne blitt mangemillionær

Broberg har jobbet som sjømann på norske båter i mange år og bodd i fritiden i Thailand. Nå har han forbud mot å jobbe til han tar av noen kilo. Han ler godt av det, men sier han skal forsøke. Mannen snakker i tillegg til norsk også både svensk og dansk – som er standarden på Gotland.

Broberg leier stedet som nå er Scandinavian Corner. Han er ingen styrtrik mann men klarer seg godt. Han kunne imidlertid vært mangemillionær i dag, hvis historien hadde utviklet seg litt annerledes:

– Etter tre år med bar direkte på stranda bestemte jeg meg for å utvide og pusse opp. Med en gang arbeidene var ferdig kom bulldoserne, ler Broberg. Det var da 32 bambushytter på stranda, barer og andre geskjefter. Alle ble jevnet med jorden, men de fikk tilbud om å flytte opp til det som i dag er hovedgata ned mot stranda, Bangla Road.

– En loddtrekning blant de 32 endte med at hun jeg leiet av «vant» og fikk de to tomtene helt nederst ved Beach Road. Hun tilbød meg å kjøpe den aller nederste for 100.000 baht. Uheldigvis hadde jeg ikke så mye penger, sier Broberg med et skjevt smil. – De som fikk sikret seg tomtene den gang er blitt millionærer mange ganger over etter den tid.

Det finnes flere spor etter Gotland Inn på internett. På en side om Phuket i gamle dager er det folk som minnes den unge Broberg. Han hadde åpen bar fra morgen til sene natt. Kun når siste gjest var fornøyd stengte han baren, og gikk til køys under bambustaket i sin egen bar.

 

Nonne som landeier

Scandinavian Corner ligger i Khuk Khak like nord for sentrum i Khao Lak. Han leier hus, bungalower og bar av en velstående landeier i området. Damen er nå nonne i et kloster og har lovet dyrt og hellig at hun aldri skal selge landet.

– Mange stenger i april og åpner ikke igjen før i november, sier Broberg. – Jeg har imidlertid åpent hele året, og tar kundene fra de stedene som stenger. Jeg har en politistasjon og en thaibokseklubb som nærmeste naboer, så jeg føler meg godt tatt vare på, smiler Broberg.

Det er ikke så lett å skaffe arbeidskraft. Den kvinnelige servitøren er fra Burma og snakker verken thai eller engelsk i særlig grad. Men hun er veldig serviceminded. Broberg forteller at hennes første kveld på jobb tilfeldigvis var julaften. Da endte hun opp med 9000 baht i driks og var nesten i sjokktilstand.

Broberg klager ikke over geskjeften og sier at han klarer seg bra. Han har airconrom til leie. Han har også noen knøttsmå bambushytter som går for 200 baht pr natt. En dykkeinstruktør bodde der i hele fem måneder i høysesongen. 

Det er mye svensker, dansker og finner i området. Det er også en del nordmenn, men færre av dem. Broberg kjenner heller ikke til noen norske virksomheter der, mens det er flere svenske og danske gjestehus og barer å velge mellom for de som sverger til skandinavisk.

(© Thailands Tidende. Utgave 5/2016 – 1. mai 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge