I snitt får du billigst reise hvis du bestiller i september og reiser i november. I snitt får du billigst reise hvis du bestiller i september og reiser i november. Foto: Terje Engø
1. juni 2016

Bestill tidlig, reis først i uken

Skrevet av 

På mandag, tirsdag og onsdag i uke 46 får du i snitt den billigste turen til Thailand. Det lønner seg å bestille to måneder i forveien, og Emirates er i snitt det billigste selskapet. Dette viser statistikk fra søkemotoren Momondo.

 

Søkemotoren Momondo.com har statistikk basert på brukernes søkeaktivitet og de flyprisene de finner. Det kan være nyttig å sjekke denne statistikken før du begynner å lete etter billettpriser. 

Det er mange meninger om hvilke flyselskaper som er billigst, hvilke dager som er billigst, og hvor lang tid i forkant det er lurt å kjøpe billetter. Momondo gir gode svar på dette, men husk at det dreier seg om gjennomsnittsverdier, så det betyr for eksempel ikke at en bestemt ukedag alltid vil være billigst.

 

Tidlig i uken

Det som kan fastslås er at de laveste prisene normalt fås ved utreise i ukens tre første dager – mandag, tirsdag og onsdag. Torsdag øker prisene med fem prosent, mest sannsynlig grunnet storbyferier, som er en ferietrend som legger beslag på en stor andel av de rimeligste setene.

Det er likevel variasjoner fra selskap til selskap. British Airways, KLM og Air France har økt belegg med storbyturister som vil besøke London, Amsterdam eller Paris. Det er derfor dyrere å kjøpe billetter via disse hovedstedene på torsdager, og enda dyrere på fredag og lørdag. Da er prisene opp henholdsvis 11 og 10,5 prosent. Søndag holder samme prisnivå som torsdag.

[ annonse ]

 

Emirates er billigst – i snitt

Momondo har også en oversikt over hvilke flyselskaper som i snitt er billigst mellom Oslo og Bangkok. Det billigste er Emirates – med en snittpris på 6.384 kroner – etterfulgt av Air Berlin, Aeroflot, Qatar Airways og British Airways. Dyrest er Widerøe med 9.391 kroner. Når Widerøe, som stort sett bare flyr på norske kortbaneflyplasser, dukker opp skyldes det at de utsteder billetter til hvor som helst i verden. Det samme gjør det nest dyreste selskapet – SAS – selv om det er Thai Airways eller andre selskaper som foretar selve flyvningen til Bangkok.

British Airways har sjelden vært billigste selskap i sammenligninger Thailands Tidende har presentert. Når de kommer så godt ut i rangeringen til Momondo skyldes det at de heller ikke har spesielt dyre priser. Snittet blir derfor lavt.

Air Berlin kommer også godt ut av prisrangeringen. Dette selskapet eies av Abu Dhabi-selskapet Etihad Airways. De konkurrerer sterkt med Emirates og Qatar om ruter til Asia.

 

De fem dyreste

De fem dyreste selskapene er i rekkefølge Swiss, Thai Airways, Lufthansa, og som tidligere nevnt SAS og Widerøe. En av årsakene til at SAS kan tillate seg å selge samme sete dyrere enn Thai Airways er mest sannsynlig at passasjerer da får flere fordeler i Eurobonus-programmet enn bare det som heter grunnpoeng. Blant annet teller de enkelte delene av reisen som grunnlag for et høyere medlemsnivå. For de som får reisen betalt av arbeidsgiver, og som ellers reiser mye med SAS, er det lite incentiv til å kjøpe en billigere billett hos Thai Airways. Dette spekulerer flyselskapene åpenlyst i.

 

Kjøp to måneder i forkant

Hvis du har mulighet til å bestille i god tid, så viser statistikken at det lønner seg å bestille 54–60 dager før avreise. Frem til avreise stiger gjennomsnittlig pris jevnt frem til to dager før avreise. To dager før er snittprisen 15 prosent høyere, og dagen før avreise er prisen i snitt 25 prosent høyere.

Noen er kanskje overrasket over at prisen bare er 15 prosent høyere to dager før avreise, men det kan skyldes type billett. De billettene som er rimelige nært opp mot avreise er ofte billetter med lang reisetid som følge av flere flybytter. 

 

Sesongvariasjoner

De fleste som reiser en del til Thailand har oppdaget at det kan være svært dyrt rundt juletider, og også relativt dyrt i sommerferien. Ifølge Momondo er prisene på billetter til Bangkok rimeligst i uke 46–47 etterfulgt av uke 16–22. Dette dreier seg om perioder like før populære ferietider.

Den dyreste uken er uke 51. Da var gjennomsnittlig pris 10.833 kroner, mot 6.539 kroner i uke 46.

Basert på informasjonen fra Momondo skal du altså reise i uke 46 og kjøpe billetten to måneder i forkant. Det vil si at du bestiller midt i september og reiser midt i november.

--------------------------------

 

3000 kroner forskjell for dette setet

Det kan koste dyrt å ha et trofast forhold til et flyselskap. I vår test kostet et flysete hos Thai Airways over 3000 kroner mer hvis du bestilte det via SAS. Det lønner seg å sjekke før man bestiller.

 

Mange reisende er tro mot et flyselskap for å få godt med poeng i et lojalitetsprogram. Men det kan koste dyrt i lengden. 

SAS avsluttet for noen år siden sine flyvninger mellom Skandinavia og Bangkok. Likevel kan du kjøpe flyreiser til Bangkok hos SAS. De selger seter på Thai Airways’ flyvninger. Men ser du på prisen er det sjelden lurt å kjøpe billetten hos SAS.

SAS har avtale om å selge et visst antall seter på blant annet Thai Airways’ forbindelser til Bangkok. Avtalen kalles Code Share Agreement.

Vi har funnet tidspunkter hvor SAS ikke har ledige seter, mens Thai Airways fortsatt har ledige seter, noe som tyder på at SAS har et bestemt antall seter til salgs på ulike klasser.

Man skulle tro at SAS og Thai Airways opererte med samme priser på flyvningene, men den gang ei. Billettene blir jevnt over dyrere om de kjøpes av SAS. Vi sjekket fem flyvninger. I ett tilfelle var Thai Airways 84 kroner dyrere enn SAS om en kjøpte billetten direkte fra selskapene. Men kjøpte en billettene via nettbyrå, var plutselig Thai Airways 1004 kroner billigere enn SAS.

 

Forvirring med businessklasse

På et av reisetidspunktene vi sjekket hadde SAS ingen ledige seter på økonomiklasse på returdato. Det hadde derimot Thai Airways. Det resulterte i at om en kjøpte billett av SAS, så måtte en betale hele 21.410 kroner, mot 9561 hos Thai Airways. Hos nettbyråene var det imidlertid tilgjengelig SAS-billetter til 8882 kroner og Thai Airways-billetter  til 8834 kroner. Med andre ord, skal du kjøpe flybilletter med SAS og Thai bør du sjekke både flyselskapene og nettbyråer.

Som tabellen viser er SAS jevnt over en del dyrere enn Thai Airways. I ett tilfelle, med avreise 2. september og med retur 30. september, var det en forskjell på hele 3110 kroner. Hos byråene var SAS hele 3222 kroner dyrere enn Thai – en stor forskjell for to like seter med samme service på samme fly.

----------------------------------------------

 

Sjekk både nettbyrå og flyselskap!

Det er billigere å bestille via byrå, men se opp for gebyrer og tilleggstjenester.

 

Vi sjekket prisene til 14 flyselskaper som tilbyr billetter mellom Oslo og Bangkok. Vi sammenlignet deretter selskapenes egne priser mot det billigste vi kunne finne hos nettbyråene. Det viser seg at det kan være en del å spare på å bestille gjennom et nettbyrå.

De 14 selskapene vi sammenlignet tilbød alle sammen dyrere billetter enn via byrå. Den minste prisforskjellen var på en billett med Lufthansa. De skulle bare ha 54 kroner mer enn billigste byrå. 

I de fleste tilfeller er forskjellene mellom nettbyråer og flyselskaper i størrelsesorden 200 – 350 kroner. Så må man regne med gebyrer. De fleste nettbyråer tar gebyrer når en billett betales med kort, så av den grunn blir ikke forskjellen veldig stor mellom å bestille direkte fra selskap eller via byrå.

Nettbyråene tjener altså svært lite på billettene de selger. Det de tjener penger på er en rekke fordyrende – og ofte unødvendige – tilleggstjenester som man får tilbud om mens man bestiller. Dette ble omtalt i artikkelen «Slik lopper nettbyråene deg» i Thailands Tidende 1. februar.

 

(Se papiravis/e-avis for tabeller)

(© Thailands Tidende. Utgave 6/2016 – 1. juni 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge