Bruk terrassen hvis du mangler en egnet hageflekk. Plantene som sees her trives i sollys. Bruk terrassen hvis du mangler en egnet hageflekk. Plantene som sees her trives i sollys. Foto: Prakaiphet Thungchan
1. juni 2016

Slik kommer du i gang med hagen

Skrevet av 

Fra nordlige strøk er man vant til at hagestell er vanskelig. Det er ikke tilfellet i Thailand. Her gror alt – bare du har litt enkel basiskunnskap.

 

Det finnes få gode unnskyldninger for ikke å ha en hage i Thailand. Hvis du ikke har grønne fingre er det billig å ansette en gartner og noen til å vanne jevnlig. Råd om hvordan du anlegger hagen fra starten av er det mange som kan gi, inkludert gartnerier hvor du kjøper plantene.

Selv de som bor i blokk kan ha en liten hage på balkongen – en hengende hage. Folk i rekkehus er omgitt av mye betong, men planter vokser godt i potter, så det er heller ingen unnskyldning.

Hvis du snakker om verdi av eiendommen din – med tanke på salg eller utleie – er et hageanlegg av stor betydning. Se for deg en enebolig omgitt av betong sammenlignet med en som er omgitt av frodige grønne vekster.

Ikke så mange thaier har fine hager. De har ofte ikke tid til hagearbeid, og prioritere å utvide huset istedenfor å «kaste bort» ledig areal på en hage. Men utlendinger som har hus her stiller i en annen kategori. De har mer enn nok av både tid og rom til hagearbeid.

Hageanlegg inkluderer av og til stillestående vann. For å unngå spredning av mygg må du enten tilsette middel som dreper myggens egg – eller fisk som spiser disse eggene.

 

[ annonse ]

Hengende hage på balkongen

Mange utlendinger bor i leilighet i Thailand. Det betyr ikke at du må gi slipp på drømmen om en egen hage. Du kan lage deg en hengende hage, kombinert med litt «stående hage» i potter og på små trestubber. Bruk planter som tar til seg næring fra lufta samt blomster som trives godt i små potter og ikke trenger mye vann. Du vil helst unngå permanent fukt på balkongen med tilhørende potensielle problemer for naboene under deg. I veste fall kan du sette inn gulvet med en fuktsperre – en væske som hindrer at fukt trenger seg inn i betongen.

 

Vann, gjødsel

Vanning bør skje om morgenen, og i hvert fall ikke midt på dagen hvis plantene er utsatt for direkte sollys. Dette kan gi temperatursjokk.

Hvis bladene gulner kan det skyldes en av to ting: Enten mangel på vann eller mangel på gjødsel.

Kunstgjødsel gjør plantene raskt pene men har lite langvarig effekt. Naturgjødsel virker tregere men har lengre effekt og har også positiv effekt på jordsmonnet, i motsetning til kunstgjødsel, som kan gi hard jord.

 

Visste du dette?

FUGLER: Liker du liv i hagen? I så fall kan du kjøpe vekster som er kjent mat for fugler, ekorn etc. Du vil snart se vesener du aldri har sett før. Men vær oppmerksom på at det kan følge med høylydt fuglekvitter. Et godt eksempel på en slik plante er det som kalles Indian plum (Flacourtia indica).

HEKK: Maser partneren om at dere trenger å mure inn eiendommen? Hva med å velge en naturlig mur istedenfor betong? En hekk vokser til i løpet av 2–3 år. Ja, den må klippes, men slik arbeidskraft er billig i Thailand. Du kan bruke noe av de hundretusener av baht du sparte på å ikke bygge en mur.

STORE TRÆR: Er Thailand for varmt? Det hjelper med store trær. De skaper både skygge og bris. Ikke riv opp gamle trær hvis det i det hele tatt kan unngås. Bygg gjerne huset rundt et tre, om så måtte være. Du vil spare gode penger på strømutgiftene til aircon også.

 

Tips før du begynner

* Det viktigste er å vite hvor mye sol og skygge det er der du skal plante, og velge vekster etter dette.

* En hage består av mer enn planter, f.eks. pene stener, små statuer, krakker, husker, vanndammer, vannkrukker, gamle trestubber etc.

* Ta utgangspunkt i et større tre – enten et tre du er så heldig å ha, eller et du må kjøpe. I små hager trenger treet ikke være så stort, og kan også plantes i en stor potte istedenfor direkte i jord. Mindre planter plasseres rundt treet, og ledig plass fylles ut med steiner eller smågrus.

* Hvis du kjøper større trær må de støttes opp i minst ett år etter at de er plantet. Trær man planter får svake og grunne røtter. Trær som vokser opp på egen hånd får dype røtter, og er derfor å foretrekke.

(© Thailands Tidende. Utgave 6/2016 – 1. juni 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge