1. juli 2016

Tester ut forenklet fortolling

Skrevet av 

Thailandsfarere som kommer hjem med Norwegian via Stockholm slipper å hente ut bagasjen på Gardermoen hvis de skal fly videre i Norge. Men beregn likevel godt med tid, for prøveprosjektet til Oslo Lufthavn har hatt mange problemer.

 

Prøveprosjektet «Connecting Norway» skal gjøre det mulig å ankomme Norge via Gardermoen for deretter å reise videre til en annen norsk flyplass uten å måtte ta ut bagasje, fortolle og sjekke inn på nytt. Da trenger man ikke lenger å beregne så god tid på Gardermoen før videre forbindelse. Tiden som trengs for flybytte blir raskt en time kortere når bagasjen automatisk sendes videre til sluttdestinasjonen.

Mange steder i Europa har dette vært standarden lenge. Om man for eksempel reiser til Aalborg via København så slipper man å hente ut og fortolle bagasje i København. Istedenfor minimum 1,5 time til flybytte klarer man seg med 45 minutter.

 

Disse er med

Prøveprosjektet skal pågå et par år til og gjelder i første omgang de som kommer fra Stockholm og München med SAS, fra Stockholm, München, Genève og Milano med Norwegian, samt for Widerøes passasjerer fra Göteborg. Tilbudet gjelder også, med en del unntak, reisende med SAS og Norwegian som bare har håndbagasje.

For nordmenn som reiser til Thailand er det altså kun Norwegians flyvninger til Stockholm som er av interesse i dette prøveprosjektet. Hvis prosjektet blir permanent vil det imidlertid gjelde mange flere thailandsfarere.

[ annonse ]

 

Ti prosent feil i systemet

Det har vist seg at én av ti passasjerer som flyr på strekningene i prøveprosjektet har opplevd feil i systemet, ifølge Aftenposten.

Et vanlig problem passasjerer har opplevd er at man likevel får beskjed om å hente ut bagasjen på Gardermoen. Resultatet er at flytende taxfreevarer i uforseglet pose blir beslaglagt, siden det er ulovlig å ha disse med på neste fly. I verste fall kan man oppleve å miste forbindelsen videre.

Avinor dekker for øvrig utgifter til ny billett og refunderer tapte taxfreevarer for reisende på prøverutene.

 

Fortsatt rødt og grønt

På Gardermoen må de som benytter seg av systemet fortsatt gå på rødt eller grønt når de skal skifte fly. Der må de oppgi om de har varer til fortolling. I Europa har de valgt en løsning hvor passasjerene fortoller på sluttdestinasjonen 

Både Tollvesenet, Politiets Sikkerhetstjeneste og Politidirektoratet advarte mot den forenklede ordningen da den ble diskutert på politisk plan. 

 

Avinor fornøyd så langt

– Vi er fornøyd med resultatet så langt, men må ta hensyn til at dette er helt nytt for oss alle. Når folk opplever å bli stanset kan feilen imidlertid ligge flere steder – enten på avreiseflyplassen, hos flyselskapet eller hos oss, sier direktør for terminaldrift på Oslo Lufthavn, Thorgeir Landevaag til Aftenposten.

Passasjerer som kommer med Norwegian fra Bangkok via Stockholm bør med andre ord ikke satse på at de får et kort og smertefritt opphold på Gardermoen. Så langt synes det ikke som om de etater som er ansvarlig for at dette skal fungere har gitt det nødvendig prioritet. Kommer en for sent til forbindelsen videre med Norwegian, vil en måtte kjøpe ny billett. Denne vil en så måtte søke Avinor om å få refundert i ettertid.

(© Thailands Tidende. Utgave 7/2016 – 1. juli 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge