Faksimile: Digipost Faksimile: Digipost
1. juli 2016

Mobilproblemer i digital postkasse

Skrevet av 

For tiden kreves det at man har et norsk mobilnummer for å få opprettet en offentlig digital postkasse, men Posten jobber med en løsning for utenlandske numre. Det er også mulig å omgå systemet for de som ikke har noe norsk mobilnummer.

 

I løpet av 2016 skal alle norske statlige etater og mange kommunale etater ha tatt i bruk elektronisk post. Det vil si at du kan få offentlig kommunikasjon via internett istedenfor i postkassa. Sensitive opplysninger, som saksbehandlere ikke har villet sende deg på e-post, kan du også få i den digitale postkassa. Dette vil bety en stor forenkling for mange nordmenn, ikke minst de som bor i utlandet. Men Direktoratet for forvaltning og IKT hadde tydeligvis glemt å tenke på nordmenn i utlandet, fordi mobilnummeret som må oppgis skal være norsk.

 

– Jobber med saken

Det er to digitale postkasser å velge mellom, det danskeide firmaet e-Boks og Postens Digipost. Sistnevnte kom først i gang, har flest private samarbeidspartnere, og vil nok være det naturlige valg for mange. Vi spurte pressesjef John Eckhoff i Posten:

– Man får feilmelding hvis man lar feltet for mobiltelefon stå tomt. Er det et krav om å ha et mobilnummer for å kunne bruke digital postkasse i det offentlige Norge?

– Pr i dag er det slik at du må ha norsk mobilnummer for å registrere deg. Dersom du ikke har det, kan du kontakte vårt kundesenter så hjelper de deg videre.

[ annonse ]

– Hva med folk som har mobilnumre i andre land?

– Postens Digipost jobber  med en løsning for å kunne registrere utenlandske mobilnumre. Vi ser helt klart den ekstra nytteverdien og behovet for at norske statsborgere i utlandet kan benytte en sikker digital postkasse for viktige dokumenter. 

 

Omgikk systemet

Vi bestemte oss for å teste Digipost. Registrering skjer via elektronisk ID, for eksempel BankID: Du taster inn fødselsnummer og logger deg deretter inn med din ID. Som en del av registreringen må du oppgi e-postadresse og mobilnummer. Du får feilmelding hvis et av disse feltene er tomme. Vi skrev derfor inn et tilfeldig valgt åttesifret nummer. Det gikk glatt gjennom. Etterpå gikk vi inn og endret telefonnummeret til åtte 0-er, i tilfelle vårt valgte nummer faktisk var et reelt nummer.

Hvis du glemmer passordet du valgte må du imidlertid få kode både på e-post og mobil for å kunne logge deg inn igjen. Men det er også mulig å logge seg inn på nytt med BankID og deretter endre passord.

Vi testet også den andre leverandøren, e-Boks. Der fikk vi følgende feilmelding da vi lot feltet for mobilnummer stå tomt:

«E-post og/eller mobilnummer er ikke angitt. Vi anbefaler at du skriver inn en e-postadresse og mobilnummer, slik at du kan få en melding når du mottar ny post. Da risikerer du ikke å gå glipp av viktig post.»

 

Privat korrespondanse

Du kan også bruke din offisielle digitale postkasse til privat korrespondanse. Digipost har for eksempel samarbeid med banker, forsikringsselskaper og energiselskaper. Listen er lang, men det er også mange bedrifter som mangler der, uvisst av hvilken grunn.

Valg av digital postkasse skjer på websiden norge.no. Det er altså to godkjente leverandører. De som har opprettet digital postkasse, men deretter ombestemmer seg og vil ha brev i postkassa som før, må reservere seg mot digital post. De som aldri har registrert noen digital postkassa slipper dette, og vil få brev i postkassa som tidligere. 

På Norge.no opplyses det: «Brev med vedtak, helseopplysninger eller annen sensitiv informasjon kan ikke sendes på vanlig e-post fordi det ikke er sikkert nok. E-Boks og Digipost sender de offentlige brevene kryptert, og de lagres på en sikker måte slik at det bare er du som har tilgang til din egen post.»

(© Thailands Tidende. Utgave 7/2016 – 1. juli 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge