Faksimile: NRKs websider Faksimile: NRKs websider
4. juli 2016

NRK jakter på norske barnemishandlere i Thailand

Skrevet av 

NRK skrev i juni om norske seksualforbrytere på Filippinene. Nå har de flyttet fokuset over på Thailand. De følger tre tidligere straffedømte nordmenn som oppholder seg her. I tillegg har de bedt om – og fått – tips om flere enn dette.

 

Et team av NRK-journalister har i flere måneder gransket 125 nordmenn som ble dømt for seksuelle overgrep mot barn i perioden 2004–2011. De har funnet ut at tre av disse nå befinner seg i Thailand. Minst en av dem har jobbet med barn her. I tillegg til dette tar NRK imot tips om tidligere straffedømte som befinner seg i regionen, og de sier til Thailands Tidende at de har fått flere tips allerede.

Denne delen av verden klassifiseres av Kripos som en region hvor det skal være enkelt for folk som er seksuelt tiltrukket av barn å kjøpe seg adgang til seksuelle tjenester. Deler av Afrika, Sør- og Mellom-Amerika er andre regioner. NRK fant at sju av de 125 for tiden befinner seg i disse regionene, tre i Thailand, to på Filippinene, en i Afghanistan og en i Kenya. 

 

Sak fra Thailand i morgen

NRK har benyttet informasjon tilgjengelig på nett og sosiale medier til å kartlegge de 125 nordmennene. I starten på artikkelserien fra Filippinene står det nevnt at de har flere eksempler på at overgrepsdømte har jobbet tett på barn, på skoler eller i frivillige hjelpeprosjekter. På spørsmål fra Thailands Tidende sier en av NRK-journalistene at de dessverre ikke kan tallfeste dette nå, da de jobber med saken og skal publisere dette når flere brikker faller på plass.

De skal etter sigende også publisere en sak fra Thailand i morgen, basert på tips de har fått inn fra lesere.

[ annonse ]

 

Politiet: – Ikke nok

Fra Kripos sies det at de ikke har ressurser til å følge opp alle som har sonet straffer for overgrep mot barn, og at det ikke er tilstrekkelig å vite at de har oppholdt seg i risikofylte regioner. Det må altså noe mer til enn kun opphold for eksempel i Thailand før tidligere straffedømte havner i politiets søkelys igjen.

– Vi må ha flere innfallsvinkler i arbeidet vårt, og derfor har vi et utstrakt samarbeid med politi i andre land, sier Leder for seksjonen for seksuallovbrudd i Kripos, Laila Søndrol, til NRK.

Kripos viser til en to år gammel undersøkelse hvor det ble funnet at over 400 nordmenn som var dømt for overgrep mot barn hadde oppholdt seg i slike risikofylte regioner i løpet av de 16 månedene undersøkelsen pågikk. Ifølge kriminalstatistikk fra SSB dømmes det i snitt i størrelsesorden ca. 200 nordmenn for seksuell omgang med mindreårige hvert år.

NRK har intervjuet en sexolog, Margrete Wiede Aasland, som sier at det ikke er noe automatikk i at tidligere straffedømte vil forbryte seg igjen, men at det i enkelte tilfeller kan være stor fare for gjentakelse. Hun sier imidlertid at det ikke finnes mye forskning på området.

 

Overgrep via webkamera

Kripos har ti aktive saker som involverer nordmenn og fjernovergrep mot barn på Filippinene. NRK skriver om en 66-åring som skal ha overgrepet seg mot barn i en familie. Overgrepene skal ha skjedd fra Norge via webkamera. Ifølge filippinsk politi ble barna lokket med pengegaver til å opptre nakne foran webkamera, etter instruksjoner fra nordmannen. De ni andre sakene skal også dreie seg om slike fjernovergrep, ordnet via chattetjenester.

 

NRK oppfordrer folk til å ta kontakt

NRK går i en av artiklene til det steget å be leserne ta kontakt og angi overgrepsdømte som måtte være på ferie. De skriver følgende: «Vet du om overgrepsdømte nordmenn på reise? Send våre reportere (...) et tips!»

Vi spurte en av journalistene:

– Er dette en bevisst policy fra NRKs side? Er ikke politiet rette instans for slike henvendelser?

– Når det gjelder å tipse reporterne som jobber med pågående nyhetsserier som dette, er det helt vanlig å be om publikums tips. Vi har mottatt flere etter disse reportasjene og jobber videre med tematikken.

(© Thailands Tidende. 4. juli 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge