1. august 2016

Har du møtt denne på badet?

Skrevet av 

De som bor i eneboliger i Thailand har nok møtt denne skapningen. Vanlig trefrosk (Common Tree Frog) er et av froskeslagene de fleste kommer i kontakt med i litt landlige omgivelser.

 

(Se papirutgave/e-avis for bilder)

Trefrosken elsker toaletter og bad, hvor det er mørkt og fuktig. De presterer lange og høye hopp og har sugekopper på beina som gjør at de plutselig sitter festet til vegg og tak – eller en bar overkropp.

Det finnes mange arter trefrosk i Thailand. De er ofte svært vanskelige å skille fra hverandre. Fargene varierer sterkt etter hvor frosken oppholder seg – fra grønnlig til beige eller grå. Vanlig trefrosk kjennes best igjen på en tynn, mer eller mindre synlig stripe med pigmentering bak øynene, samt at den har nesten helt hvite lepper.

 

Merkelig formering

En hunn- og en hannfrosk møtes gjerne på et stort blad eller annen vegetasjon som henger over en vanndam. Der parrer de seg mens det utskilles en store ball av slim som legger seg rundt eggene. I løpet av et par–tre dager utvikler eggene seg til rumpetroll som er store nok til å ta vare på seg selv. Noen ganger faller de ned i vannet en etter en, andre ganger løsner slimballen og faller ned.

[ annonse ]

I vannet venter ofte glupske slangehodefisker, andre sultne rovfisker eller store vannbiller. Et rumpetroll er næringsrikt og stort sett kun ren mat, siden skjelettet ikke er utviklet. Da er det en fordel å være noen dager gammel, slik at en raskt kan svømme vekk og finne gjemmesteder.

----------------------------------

Vanlig trefrosk:

Latin: Polypedates leucomystax

Thai: Bhat Baan

Engelsk: Common Tree Frog

- Vanlig trefrosk kjennes best igjen på en tynn, mer eller mindre synlig stripe med pigmentering bak øynene.

- Den har nesten helt hvite lepper.

- Trefrosken har sugekopper på beina og evnen til å hoppe meget langt.

(© Thailands Tidende. Utgave 8/2016 – 1. august 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge