1. august 2016

Du sparer penger med Agoda, men...

Skrevet av 

Kun ett av de 20 Bangkok-hotellene vi sjekket var dyrere via Agoda enn via hotellets egen hjemmeside. Men en del hoteller har lojalitetsprogrammer som gjør at det likevel kan lønne seg å sjekke betingelsene litt nøyere.

 

Det krever en del detektivarbeid å finne de beste løsningene for hotellopphold. Vi tok for oss 20 hoteller i Bangkok og sjekket billigste priser for dobbeltrom med frokost på en tilfeldig valgt dato – 15. september.

Mange hoteller har «garanti for beste pris» på sine sider. Også Agoda har garanti, og de sier de vil refundere prisforskjellen om de er dyrere enn hotellene. Vi fant imidlertid kun ett hotell som var billigere på egen hjemmeside enn på Agoda, og det var Hope Land Executive i Sukhumvit. Det var snakk om 94 baht.

På de 20 hotellene vi undersøkte var Agoda i snitt fire prosent rimeligere enn hotellenes egne sider. Seks av hotellene holdt imidlertid samme pris som Agoda. Blant hotellene som var dyrere, var påslaget i snitt sju prosent, noe som i vårt utvalg utgjorde 177 baht.

 

Lojalitetsprogrammer

Agoda tilbyr et lojalitetsprogram hvor du opparbeider deg bonus tilsvarende cirka to prosent av det du betaler. Bonusen kan brukes som delbetaling. Mange hoteller har imidlertid bedre programmer enn dette. Også hos hotellene kan man normalt bruke bonus som delbetaling. I tillegg gir disse programmene ofte mulighet for gratis oppgradering til rom med høyere standard. Det er også andre fordeler, som gratis wifi og gratis adgang til hotellets ulike fasiliteter.

[ annonse ]

Kjedehotellene nyter godt av felles markedsføring og lojalitetsprogrammer. De tilbyr dessuten medlemmer i lojalitetsprogrammer kampanjepriser som ofte ikke står på nettsiden.

Flere av flyselskapenes lojalitetsprogrammer gir også rabatter og fordeler hos en rekke hoteller.

 

Store hoteller dikterer

Som det fremgår av vår oversikt, er det gjerne de dyre hotellene som har samme pris på egne sider som på Agoda. Dette er ofte prestisjehoteller som Agoda er nødt å ha i sitt tilbud, men Agoda kan ikke diktere reglene slik de kan overfor mindre hoteller. 

Mindre hoteller er nærmest tvunget til å gi Agoda og andre nettbyråer prisfordeler. Svært mye av disse hotellenes bestillinger kommer i dag fra nettsteder som Agoda.com, Booking.com og Hotels.com, som stikker av med 15–20 prosent av betalingen.

Det er flere hotellkjeder som er dominerende i markedet. Kjeden Starwoods Hotels and Resorts har over 1200 hoteller, alle med over 300 rom. Disse inkluderer blant annet Sheraton, Le Meridian, Aloft og Westin.

Accorkjeden har 3300 hoteller. De inkluderer Accor, Sofitel, Novotel, Ibis og flere andre. 

 

Oppfordrer til direkte bestilling

Det finnes tre Salil-hoteller i Bangkok. Disse hotellene oppfordrer gjester til å bestille direkte. De lover gjestene de beste tilbudene hvis de henvender seg direkte via e-post.

I realiteten vil det lønne seg for et hotell å gi gjestene en god rabatt om de bestiller direkte. Hvis rabatten tilsvarer provisjonen til Agoda vil hotellet fortsatt tjene på dette, siden de får oppgjør umiddelbart. Via Agoda kan det ta inntil en måned.

På dette området er imidlertid Agoda i ferd med å skifte strategi. Det er nå ofte mulig å betale direkte til hotellet istedenfor via Agoda. Hotellene må da i ettertid betale provisjon til Agoda. Det er imidlertid Agoda som står for innkreving hvis gjesten ikke dukker opp.

For de billigste rommene er det normalt ingen refusjon hvis man kansellerer. Likevel vil enkelte kansellere av ren høflighet, og da kan Agoda tjene pengene en gang til, ved å selge rommet på nytt.

---------------------------------------------

 

Prisgaranti lite verdt

Nettbyråene tilbyr ofte «prisgaranti». Agodas garanti ser fin ut ved første øyekast, men det er ikke enkelt å innfri kravene.

Hvis du ser at Agoda har solgt deg et hotellrom til en pris som er dyrere enn hos andre tilbydere, kan du forlange å få forskjellen refundert. Det høres greit ut, men slik reglene er utformet er det grunn til å tro at få fremmer krav om erstatning og enda færre faktisk får kravet akseptert.

På sin nettside oppgir Agoda at følgende betingelser må oppfylles for å få refusjon:

• Samme hotell

• Samme oppholdsperiode

• Samme rom/sengetype

• Samme krav for forhåndskjøp, forhåndsbetaling og depositumkrav.

• Samme regler for avbestillinger og endringer

• Rommet må være tilgjengelig og reservasjonen må kunne bekreftes umiddelbart når agentene våre sjekker tilgjengelighet

Videre opplyser Agoda at «Garanti for beste pris» ikke gjelder upubliserte priser, for eksempel reduserte priser, kampanjepriser, priser med firmarabatt eller lojalitetsprogrammer.

Når man ser litt nøyere på dette så blir det vanskelig å se for seg et tilfelle hvor man faktisk kan få refundert noen penger. Reduserte priser og kampanjepriser er noe hotellene opererer med til stadighet. Disse kvalifiserer altså ikke for refusjon. Det kan også ofte være små forskjeller i reglene for avbestilling, noe som igjen gjør refusjon umulig.

I realiteten er prisgarantien verdt lite med mindre det har skjedd en feilprising hos Agoda eller hotellet.

Andre byråer som opererer på nett har tilsvarende garantier. I noen tilfeller opererer de med ulike betegnelser på rommene. Vi har funnet tilfeller der noen kaller et rom for deluxe, mens et annet byrå kaller det for standard eller premium.

(Se papirutgave/e-avis for tabeller. Red.)

(© Thailands Tidende. Utgave 8/2016 – 1. august 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Thailand i Norge