Juntaleder Prayut Chan o-cha fikk flertall for sitt grunnlovsforslag. Juntaleder Prayut Chan o-cha fikk flertall for sitt grunnlovsforslag. Foto: Peerapat Wimolrungkarat
8. august 2016

Kommentar: Valgresultatet misforstått i vesten

Skrevet av 

 

Med 94 prosent av stemmene i gårdagens folkeavstemning opptalt er det klart at det blir ja til ny grunnlov. Tellingen stoppet ved midnatt og begynner igjen i dag. I skrivende stund er det 15,6 millioner ja-stemmer og 9,8 millioner nei-stemmer.

Det store ja-flertallet kommer ikke som en stor overraskelse, ei heller det faktum at vestlige journalister og kommentatorer misforstår situasjonen. Vestlig presse skriver at folket er blitt tvunget til å stemme ja til den nye grunnloven, under trusler om arrestasjon.

Men thaiene visste veldig godt hva de stemte ja til og hva de ønsker: Sterkere kontroll med politikere.

Vestlig presse skriver videre at det nå blir et varig endret styrkeforhold mellom militæret og politikerne. Dette er også misforstått logikk, siden det ikke er noe styrkeforhold. Militæret har all makt i Thailand. De kan når som helst gjennomføre et kupp.

På denne bakgrunnen er det logisk at folket ønsker sterkere militær kontroll over politikerne. Så blir det kanskje litt lengre tid til neste kupp.

For selv om juntaen på mange områder er bedre til å styre enn politikerne, så er militærstyre negativt for landets omdømme og økonomi. Derfor valgte thaiene å si nei til ytterligere uthaling av prosessen.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(8. august 2016. © Thailands Tidende)

Lest 4636 ganger Sist redigert 12. august 2016 - 13:52

Likte du denne artikkelen? Lik Thailands Tidende på Facebook:

annonser:

forsiden

Utgave 3-2017 (1. mars):
Abonner på gratis e-avis for å lese denne utgaven

Siste rubrikkannonser

Utleieprosjekt i Hua Hin
( / Til salgs)

Utleieprosjekt i Hua Hin

Honda City, Jomtien
( / Til salgs)

Honda City, Jomtien

Vil leie leilighet i Pattaya
( / Tjenester)

noimage

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Toyota Avanza 1.5 S 2007
( / Til salgs)

Toyota Avanza 1.5 S 2007