Juntaleder Prayut Chan o-cha fikk flertall for sitt grunnlovsforslag. Juntaleder Prayut Chan o-cha fikk flertall for sitt grunnlovsforslag. Foto: Peerapat Wimolrungkarat
8. august 2016

Kommentar: Valgresultatet misforstått i vesten

Skrevet av 

 

Med 94 prosent av stemmene i gårdagens folkeavstemning opptalt er det klart at det blir ja til ny grunnlov. Tellingen stoppet ved midnatt og begynner igjen i dag. I skrivende stund er det 15,6 millioner ja-stemmer og 9,8 millioner nei-stemmer.

Det store ja-flertallet kommer ikke som en stor overraskelse, ei heller det faktum at vestlige journalister og kommentatorer misforstår situasjonen. Vestlig presse skriver at folket er blitt tvunget til å stemme ja til den nye grunnloven, under trusler om arrestasjon.

Men thaiene visste veldig godt hva de stemte ja til og hva de ønsker: Sterkere kontroll med politikere.

Vestlig presse skriver videre at det nå blir et varig endret styrkeforhold mellom militæret og politikerne. Dette er også misforstått logikk, siden det ikke er noe styrkeforhold. Militæret har all makt i Thailand. De kan når som helst gjennomføre et kupp.

På denne bakgrunnen er det logisk at folket ønsker sterkere militær kontroll over politikerne. Så blir det kanskje litt lengre tid til neste kupp.

For selv om juntaen på mange områder er bedre til å styre enn politikerne, så er militærstyre negativt for landets omdømme og økonomi. Derfor valgte thaiene å si nei til ytterligere uthaling av prosessen.

Dag A. Ekeberg

[ annonse ]


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(8. august 2016. © Thailands Tidende)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge