De tre åstedene for bombing i Hua Hin. Klokketårnet (til venstre) og to sentrale vegkryss i barområdet. De tre åstedene for bombing i Hua Hin. Klokketårnet (til venstre) og to sentrale vegkryss i barområdet. Faksimile: Google Maps
12. august 2016

Bombingen fortsetter på morsdagen

Skrevet av 

Tilsammen åtte bomber har gått av i Hua Hin og Syd-Thailand siden i går kveld. Fire personer er drept, etter det vi vet. Den mest sannsynlige forklaringer i skrivende stund er at separatistbevegelsen i de tre sydligste provinsene står bak. En annen teori er at det dreier seg om folk som er misfornøyde med juntaen og søndagens folkeavstemning.

 

I går kveld gikk det av to bomber med i underkant av en times mellomrom i barområdet i Hua Hin. En thailandsk kvinne som drev mobilt gatekjøkken ble drept. Sju utlendinger og ti thaier havnet på sykehus med skader.

Ifølge Rolf Vågene, som eier Aladdin Bar, var åstedene henholdsvis krysset Poon Suk/Bintabaht (ved Tina bar) og Poon Suk/Selakam (ved Sky bar). Aladdin ligger noen hundre meter unna  i en soi som går parallelt med Poon Suk. Vågene ble intervjuet på TV2. Han var hjemme mens kona tok seg av bardriften. Han kunne imidlertid følge panikken via et kamera i baren.

Det ble nettopp nå oppdaget en bombe ved jernbanestasjonen i Hua Hin, ifølge avisa Thai Rath. Myndighetene har beordret forretningsstanden i Hua Hin til å holde stengt inntil videre, og folk er oppfordret til å holde seg innendørs.

 

To bomber under morsdagsfeiring

I dag morges ble ifølge Bangkok Post ytterligere fem personer skadet i to bombeangrep ved klokketårnet i Hua Hin, som også er et senter for turistinformasjon. En tredje bombe i tempelet rett ved ble funnet og uskadeliggjort. Bombingen skjedde mens folk var i ferd med å forlate en buddhistisk seremoni i forbindelse med feiringen av Dronningens bursdag.

[ annonse ]

En bombe skal ha vært funnet og uskadeliggjort i Patong, Phuket. Branntilløp på markeder i tre sydlige provinser blir for tiden vurdert for å se om det kan ha sammenheng med bombeangrepene.

Siste (kl. 12.20): TV-kanalen MCOT opplyser at det har vært to små bomber som har eksplodert i Patong, den ene ved politiboksen i krysset Beach Road/Soi Bangla. En thailandsk person fikk mindre skader.

 

Trang urelatert

I går ettermiddag var det et bombeangrep i Trang-provinsen hvor en person ble drept. Politiet sier nå at det er en urelatert hendelse. De antar at det skyldes en feide mellom to forretningsfolk på Centre Point Market, som ligger hundre meter fra rådhuset (Trang Provincial Hall).

I dag har det også blitt detonert to bomber utenfor politistasjoner i byen Surat Thani.

Ifølge politiet dreier det seg i alle tilfellene om bomber som fjerndetoneres fra mobiltelefon. Det er ikke spesielt kraftige bomber, så målet er tydeligvis ikke å drepe flest mulig mennesker, men å skape frykt.

 

Beredskap i Pattaya

I Pattaya ble politiet i natt utkommandert til å følge situasjonen i Walking Street, Ifølge Pattaya One. Lokale politikamre hadde et møte klokken 01 i natt hvor situasjonen ble diskutert.

 

To teorier

Det er for tiden to teorier om hvem som kan stå bak, enten separatister fra sør eller folk som er misfornøyd med juntaen og grunnloven som ble vedtatt ved folkeavstemningen søndag.

Mest sannsynlig i skrivende øyeblikk er det at separatister står bak. De har bombet mange politistasjoner i de tre sydligste provinsene, og de to bombene i Surat Thani i dag gjør at man umiddelbart tenker på separatistbevegelsen.

Over 6500 mennesker er drept siden separatistbevegelsen tok seg opp i 2004, etter å ha ligget mer eller mindre i dvale i mange år. Volden har som oftest skjedd i provinsene Yala, Narathiwat og Patani. Dette var opprinnelig et muslimsk sultanat, «Sultanat of Patani», men havnet under thailandsk styre allerede i 1785. Regjeringer i Bangkok lot sultanatet stort sett være i fred inntil 1934, da det ble bestemt at folkene der skulle bli mer thailandske.

(12. august 2016. © Thailands Tidende)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge