12. august 2016

Kommentar: Det verste er forhåpentligvis over

Skrevet av 

 

Turister i Hua Hin, Patong og Khao Lak bør holde seg innendørs litt til. Men det ser ut til at det verste er over når det gjelder bombeangrepene. Fire personer er døde. Bombene var relativt svake, så målet var åpenbart ikke å drepe flest mulig mennesker. Antall døde og skadede tilsvarende det man opplever på vegene her hver eneste time året rundt.

 

Det ser ut til at dødstallet fra de mange bombene ender på fire. Terroristene skal være «heldige» hvis de lykkes med flere angrep nå når hele landet er oppmerksom på faren.

 

Det berettes om økte sikkerhetsforanstaltninger på jernbane- og busstasjoner rundt om i landet. Og populære turistområder i Bangkok og Pattaya har ekstra overvåkning, i tillegg til økt sikkerhet på turiststeder der det faktisk har vært angrep – Hua Hin, Patong og Khao Lak.

 

Hua Hin er verst angrepet, og der er sentrum i det store og hele tomt i dag. Forretningsstanden er bedt om å holde stengt og turister er bedt om å holde seg innendørs. Hua Hin er et populært utfartssted for thaier fra Bangkok. Morsdagen i år falt på en fredag og ga dermed langhelg og mange lokale turister. Phetkasem Road gjennom Hua Hin er for øvrig blitt stengt i dag.

[ annonse ]

 

Hvis det er noe thaiene kan, så er det å oppklare forbrytelser. Det kryr av politimenn her, som man vet. Og så har man et gedigent militærvesen som for tiden også har politimyndighet. I tillegg har thaiene et hemmelig våpen som man ikke finner i alle land – mopedtaxier. De sitter på alle gatehjørner og følger med på det som skjer. Det er dit detektiver går først når de har en forbrytelse på hånden. Vi antar at gjerningsmennene lever på lånt tid. Ifølge tv-stasjonen PBS er det nå én eller flere personer som er inne til forhør hos politiet i Hua Hin.

 

Vi vil råde nordmenn i Hua Hin til å holde seg innendørs foreløpig, selv om sannsynligheten for flere angrep minker med hver time som går.

 

Det samme rådet går til turister i Phuket og Khao Lak. I tillegg til bombene i Patong er det nå også funnet to bomber i Khao Lak. Ingen av dem gjorde noen skader, ifølge PBS.

 

Det er benyttet relativt små bomber i disse angrepene. Kun de som var så uheldige å befinne seg nøyaktig ved bomben har måttet bøte med livet. Det tyder på at dette dreier seg om en gruppe som vil sende en melding til myndighetene.

 

Juntaleder Prayut Chan-o-cha var tydelig irritert da han ble intervjuet i dag. Han spurte retorisk hvorfor dette skjedde akkurat nå, når både politikken, økonomien og turisttallene peker oppover for Thailand.

 

Forsvarsminister Prawit Wongsuwan har også blitt intervjuet på TV. Han sa veldig kategorisk at det ikke dreide seg om angrep fra separatistbevegelsen i de tre sydlige provinsene. Men han ga ingen argumenter for hvorfor han mente dette.

 

Disse angrepene har skjedd på en langhelg, siden morsdagen dette året falt på en fredag. TV-stasjonene i Thailand har stort sett sendt ferdiglagde programmer om morsdagen, og det har vært en mangel på nyhetsoppdateringer i sakens anledning. Hvorvidt det skyldes pålegg fra myndighetene eller generell mangel på reportere vites ikke.

 

Ellers er det noe som ikke henger helt på greip med disse angrepene: Gårdagens bomber i barområdet i Hua Hin var åpenbart rettet mot turistindustrien. Men så ble to politistasjoner i Surat Thani bombet i formiddag. I dette området finnes det knapt en turist. Kan det hende at to ulike terrorgrupper hadde samme ide og gjorde sine angrep på samme dag?

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(12. august 2016. © Thailands Tidende)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge