Aon og Rolf Vågene som driver Aladdin Bar i Hua Hin. Aon og Rolf Vågene som driver Aladdin Bar i Hua Hin. Foto: Privat
14. august 2016

Bombeangrepene: Hua Hin tilbake til normalen, sikkerhetskontroller på flyplasser, en mistenkt pågrepet

Skrevet av 

Thailand har kommet seg raskt til hektene igjen etter bombeangrepene torsdag og fredag, selv om det er sterkere sikkerhetskontroller på trafikknutepunkter. Hua Hin er som normalt igjen, får vi opplyst fra en norsk bareier. Det er pågrepet en person for en av brannene i syd, samtidig er det utlovet en belønning på 200.000 baht for opplysninger om angrepene i Hua Hin.

 

Bareier Rolf Vågene ved Aladdin Bar forteller at han nettopp har fått beskjed om at stengetiden i kveld blir 02.00 som normalt. I går ble det beordret stengetid ved midnatt for barene i byen. Fredag var alt stengt, etter de to bombene som gikk av torsdag kveld og ytterligere tre bomber fredag morgen.

– Vi hadde bra besøk og det var litt som vanlig på en lørdag. Det var rimelig bra med turister i gatene. Vi er tilbake til normalen rimelig kjapt, og det gleder meg, sier Vågene til oss. Han opplyser at det i går kveld var kakikledde grupper på 5-6 personer som patruljerte i byen. De bar lommelykter men var ikke bevæpnet.

 

Sikkerhetsoppbud

Det har vært større sikkerhetsoppbud på flyplasser, buss- og jernbanestasjoner, noe som har skapt køer for reisende. Sikkerhetsvakter på supermarkeder er også mer oppmerksomme, for eksempel på folk som bærer ryggsekk. Men talsmenn for juntaen sier at angrepene er over og at alt er tilbake til normalt. Visepresident Kalin Sarasin i Chamber of Commerce tror skadene av angrepene blir kortvarige for turistnæringen.

 

[ annonse ]

Person pågrepet

Ettersøkt En person, Sakarin Karuehat fra Chiang Mai, er arrestert mistenkt for å stå bak en brann på Tesco Lotus supermarked i Nakhon Si Thammarat fredag. Han ble arrestert på en borerigg etter en arrestordre utstedt i Chiang Mai.

Det er også sendt ut en tegning av en yngre mann (bildet til høyre) som er mistenkt for å stå bak bombeangrepene i Patong.

 

Skylder på rødskjortene

Talsmenn for rødskjortene har på det sterkeste benektet at det er noen av tilhengerne av den styrtede statsministeren Yingluck og hennes bror Thaksin Shinawatra som står bak angrepene. De er samtidig kritisk til uttalelsene fra juntaleder Prayut Chan-ocha, som har sagt at det var politiske krefter som sto bak, grunnet resultatet av folkeavstemningen om ny grunnlov. Rødskjortene tolket dette som at han pekte på dem som de ansvarlige.

Kommentarfelt på Facebook har vært i høygir de siste dagene. Mange også der har skylt på rødskjortene. Det har ført til at tidligere statsminister Thaksin har instruert sin advokat Noppadon Pattama om å saksøke folk som beskylder ham for å stå bak bombeangrepene.

Avisa The Nation har intervjuet partiet Demokratene, som har vært splittet i synet på juntastyret og den nye grunnloven. Partiets leder Abhisit Vejjajiva var imot forslaget, mens andre partifolk var tilhengere. De hevder imidlertid kategorisk at bombene ikke stammet fra noen feide innen partiet.

 

Mange til avhør

I tillegg til den arresterte mannen fra Chiang Mai – som politiet mener de har konkrete beviser mot – har juntaen tatt inn mange politisk aktive personer i Syd-Thailand til avhør, melder The Nation. Det dreier seg om rødskjorter men også andre grupper.

Dette gjør juntaen med hjemmel i den omstridte Seksjon 44 i den midlertidige grunnloven som trådte i kraft etter militærkuppet i 2014. Denne seksjonen var ment å gi juntaen tilstrekkelig makt til å hamle opp med et eventuelt motkupp. Kritikere hevder at den setter til side folks menneskerettigheter. Den gir juntaen vide fullmakter til å arrestere og forhøre folk – og holde dem arrestert på ubestemt tid.

 

Telefoner fra Malaysia

Det har vist seg at telefonene som ble brukt i bombeangrepene stammer fra Malaysia, ifølge avisa Khaosod, og thailandske myndigheter har bedt om hjelp fra malaysiske myndigheter i denne saken. Juntaen har altså antydet at det er politiske krefter som står bak, men på direkte spørsmål fra journalister har de heller ikke villet utelukke at det kan dreie seg om separatister fra de tre sydligste provinsene.

 

Khao LakOgså Khao Lak rammet

Vi har nettopp fått inn et bilde fra turistmarkedet Bang Nien i Khao Lak. Dette markedet ble fredag rammet av en brann som antas å være påsatt. To bomber ble funnet i området før de kunne gå av og gjøre skade. Bildet er tatt av Anders Broberg ved Scandinavian Corner i Khao Lak. Han sier at han ikke har merket så mye til angrepene, men at det uansett er lavsesong nå, og ikke så mange kunder.

(14. august 2016. © Thailands Tidende)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge