Regionen hvor separatiststyrkene kommer fra består i hovedsak av provinsene Yala, Narathiwat og Pattani. Regionen hvor separatiststyrkene kommer fra består i hovedsak av provinsene Yala, Narathiwat og Pattani. Illustrasjon: Adam Carr/Wikipedia
16. august 2016

Bombeangrepene: DNA og andre indisier peker mot separatistene

Skrevet av 

En udetonert bombe i Patong hadde DNA fra en person som politiet hevder tilhører separatistbevegelsen i Narathiwat. Andre indisier peker også mot de tre sydligste provinsene.

 

Avisa Khaosod melder i dag at politiet leter etter en bestemt person fra Nakhon Si Thammarat. Mannen er ikke navngitt, men skal ha vært involvert i en aksjon fra en separatistbevegelse i Narathiwat i 2004. Hans DNA ble funnet på en udetonert bombe i Patong fredag, opplyser en lokal politisjef ved navn Sriwarah Rangsipramkul. Han sier at alle grensestasjoner er informert.

Etter bombeangrepene torsdag og fredag gikk juntaleder Prayut Chan-ocha og hans forsvarsminister Prawit Wongsuwan raskt ut og skyldte på politisk motstand mot juntaen og den nye grunnloven. Men politiet har vært mer reservert, og har etter hvert funnet flere indisier som peker mot separatistene i syd.

 

Sperringer i Pattaya

I Pattaya var det i natt (natt til tirsdag) vegsperringer på Sukhumvit Road nord og syd for byen – nærmere bestemt ved Djittabhawan-tempelet og ved Floating Market. All trafikk ble stoppet, ifølge Pattaya One. Målet var å se etter potensielle terrorister ala de som opererte i Hua Hin før helga.

I Hua Hin var mange av barneskolene stengt mandag, men de var åpne igjen i dag. Det har ikke vært rapportert om flere udetonerte bomber ut over de to som ble funnet på to markeder søndag.

[ annonse ]

 

Sammenlikner med Samui i fjor

Bangkok Post melder at bombene som ble brukt i Phuket, Khao Lak og Surat Thani var av samme type som de som normalt brukes i angrepene i de tre sydligste provinsene. Visepolitisjefen i landet, Suchart Theerasawat, opplyste dette etter et møte med detektiver i saken. Han sa at angrepene liknet mye på det man finner i Yala, Narathiwat og Patani, og at det er en misforståelse å tro at separatistene kun angriper i de tre angjeldende provinsene. Han siktet blant annet til bilbomben som ble detonert i garasjen på et kjøpesenter på Koh Samui i april fjor. Der ble sju personer skadet.

Videre var mobiltelefonene som ble brukt i angrepene før helga kjøpt i Malaysia, noe som også peker i retning av separatistene.

 

Angrep Bangkok i 2006

Det vi ikke har sett nevnt noe sted hittil, er likhetene med bombeangrepene i Bangkok nyttårsaften 2006. I alt åtte bomber gikk av. Tre personer ble drept og 38 skadet. Også da gikk statsministeren (Surayud Chulanont) ut og skyldte på politiske krefter, blant annet tilhengere av Thaksin Shinawatra. Men det viste seg etter en politietterforskning at det var separatister fra syd som sto bak.

 

To «helt vanlige» dager

Siden 2004 har det vært drept ca. 6500 personer i separatistopprøret. Det tilsvarer 1,5 person per dag. Hvis man ser bort fra dødsfallet i Trang på torsdag, som myndighetene sa skyldtes en lokal feide, så døde det tre personer torsdag og fredag i angrepene i Hua Hin og de seks andre provinsene som ble rammet. Dette var altså nøyaktig snittet for to helt ordinære dager i separatistopprøret. Den eneste – men viktige – forskjellen var at angrepene skjedde utenfor regionen hvor de normalt skjer.

Det har vært nye bomber i Yala og Narathiwat i dag. Ingen skal være drept. Normalt havner ikke slike hendelser på nyhetene her, men i dag gjør de det.

 

Jihadister ønsker kaos

Det er mange grupperinger innen separatistbevegelsen. Den største er Barisan Revolusi Nasional (BRN), ifølge en artikkelserie hos Wikipedia. De er ikke separatister i tradisjonell forstand, siden de ikke har noe uttalt mål om selvstendighet eller økt selvstyre for regionen. Deres mål er å skape kaos og gjøre regionen så vanskelig å styre som mulig for den thailandske styresmakten. Denne gruppen skal være dominert av militante jihadister som er motstandere av tradisjonelle stater og isteden tilhengere av islamske kalifater.

 

Korrupt politi

Det er ikke noe enkelt bilde man har av regionen som består av Yala, Narathiwat og Pattani. Den muslimske befolkningen der ble tvunget til å adoptere en thailandsk – underforstått buddhistisk – kultur fra 1934. Det har vært opprør hele tiden, men det økte dramatisk i 2001 og deretter fra 2004. Det er imidlertid mange moderate muslimer i regionen. De deltar i thailandsk samfunn og har også vært godt representert i nasjonalforsamlingen. Så har man fem større separatistgrupper, som i ulik grad har stått for voldelige angrep.

Thailandsk politi har heller ikke noe godt rykte i regionen, og de skal være involvert i smugling av våpen og olje. I samarbeid med ulike mafiagrupper bruker de separatistangrepene som en unnskyldning for å drive sin innbringende virksomhet.

De fleste land, inkludert Norge, fraråder sine borgere å besøke disse tre provinsene. Volden har også av og til spredt til naboprovinsen Songkhla – og siste uke altså helt nord til Hua Hin, hvis man skal tro indisiene som har dukket opp.

(16. august 2016. © Thailands Tidende)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Thailand i Norge