annonse:
1. september 2016

Fredslag kritisk til våpensalg

Skrevet av 

Norges Fredslag – som er landets eldste fredsorganisasjon, stiftet i 1885 – har gått ut med kritikk av norsk våpeneksport til Thailand. Dagen etter folkeavstemningen om ny grunnlov 7. august sto det å lese i Klassekampen at Norge ved sin kontinuerlige våpeneksport til Thailand støtter en militær institusjon som har tatt over landets politiske makt gjennom et udemokratisk kupp.

Fredslagets daglige leder Fredrik Heldal skriver at siden kuppåret 2014 har Norge solgt våpen, ammunisjon, og varer innen kategorien «bomber, torpedoer, raketter, missiler og eksplosiver samt tilhørende komponenter» for flere titalls millioner kroner til Thailand.

Faktum er at Thailand i 2015 kjøpte norsk ammunisjon for hele 180 millioner baht, slik Thailands Tidende rapporterte i mai i år. Normalt ligger våpeneksporten hit på i størrelsesorden 50 millioner baht.

I tillegg til det udemokratiske juntastyret lister Fredslaget konflikten i Sør-Thailand som et problem. De hevder at statlige sikkerhetsstyrker benytter utenomrettslige henrettelser, tvungne forsvinninger og tortur i sin kamp mot separatistene i de tre sydligste provinsene.

Heldal mener det ikke er akseptabelt at «norske våpen eksporteres til et ulovlig kuppregime som med svært brutale midler og brudd på internasjonale menneskerettigheter utkjemper en intern konflikt».

Norges Fredslag ble grunnlagt av stortingsmannen Wollert Konow. Blant tidlige medlemmer var Bjørnstjerne Bjørnson, Arne Garborg og Halvdan Koht. I dag arbeider laget blant annet med å øke oppmerksomheten rundt Norges rolle i dronekrig og våpenhandel. (dae)

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2016 – 1. september 2016)

annonse:

forsiden

Utgave 10 – 1. oktober:
Abonner på gratis e-avis for å lese hele utgaven

Siste rubrikkannonser

Bygning og trykkeri
( / Hus til salgs)

Bygning og trykkeri

Flybilletter Bangkok-Phuket
( / Til salgs)

noimage

Land til salgs Rayong
( / Land til salgs)

Land til salgs Rayong

Condo i Pattaya
( / Leilighet selges)

noimage

View Talay 3 – 97 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3 – 97 kvm