[ annonse ]
1. september 2016

Fredslag kritisk til våpensalg

Skrevet av 
[ annonse ]

Norges Fredslag – som er landets eldste fredsorganisasjon, stiftet i 1885 – har gått ut med kritikk av norsk våpeneksport til Thailand. Dagen etter folkeavstemningen om ny grunnlov 7. august sto det å lese i Klassekampen at Norge ved sin kontinuerlige våpeneksport til Thailand støtter en militær institusjon som har tatt over landets politiske makt gjennom et udemokratisk kupp.

Fredslagets daglige leder Fredrik Heldal skriver at siden kuppåret 2014 har Norge solgt våpen, ammunisjon, og varer innen kategorien «bomber, torpedoer, raketter, missiler og eksplosiver samt tilhørende komponenter» for flere titalls millioner kroner til Thailand.

Faktum er at Thailand i 2015 kjøpte norsk ammunisjon for hele 180 millioner baht, slik Thailands Tidende rapporterte i mai i år. Normalt ligger våpeneksporten hit på i størrelsesorden 50 millioner baht.

I tillegg til det udemokratiske juntastyret lister Fredslaget konflikten i Sør-Thailand som et problem. De hevder at statlige sikkerhetsstyrker benytter utenomrettslige henrettelser, tvungne forsvinninger og tortur i sin kamp mot separatistene i de tre sydligste provinsene.

Heldal mener det ikke er akseptabelt at «norske våpen eksporteres til et ulovlig kuppregime som med svært brutale midler og brudd på internasjonale menneskerettigheter utkjemper en intern konflikt».

Norges Fredslag ble grunnlagt av stortingsmannen Wollert Konow. Blant tidlige medlemmer var Bjørnstjerne Bjørnson, Arne Garborg og Halvdan Koht. I dag arbeider laget blant annet med å øke oppmerksomheten rundt Norges rolle i dronekrig og våpenhandel. (dae)

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2016 – 1. september 2016)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)