1. september 2016

NAV jakter på trygdesvindlere

Skrevet av 

NAV fokuserer sterkere på å avsløre nordmenn som tar med seg dagpenger og avklaringspenger til utlandet. De sjekker dine pengetransaksjoner og hva du skriver på Facebook.

 

NAV Kontroll har en egen utenlandsgruppe. Der jobber det nå seks personer. I et svar til oss beskriver NAV arbeidsoppgavene slik: – De jobber med alle saker som har et utlandstilsnitt og gjennomfører målrettede kontroller mot risikosaker i utlandet.

I en artikkel hos NRK 13. august ble det gitt litt flere hint. Magne Fladby, sjef for Seksjon for Arbeid og inntektssikring i NAV, innrømmet at NAV samarbeider med valutaregisteret for å avsløre pengetransaksjoner i utlandet, og at de følger med på «andre åpne kilder».

 

Avsløres på Facebook

Vi vet at flere nordmenn tidligere er blitt dømt for trygdesvindel blant annet på grunnlag av ting som har dukket opp på Facebook, så det er ikke vanskelig å gjette seg til at en av de viktigste åpne kildene er nettopp Facebook. Folk som bare bruker PC slipper at Facebook avslører hvor de befinner seg, men i dag er de aller fleste også inne på Facebook med smartphone, og da trår GPS-en i kraft. Så selv om man ikke poster selfies av seg selv på en badestrand i januar, så kan man altså bli avslørt av sin aktivitet online.

NAV opplyser at en del folk oppholder seg fast i utlandet, og kun reiser hjem når de har en avtale med NAV. Men de skal vite at flere personer er blitt avslørt ved stempler de har hatt i sine pass.

[ annonse ]

 

169 anmeldt

NAV anmeldte i fjor 169 nordmenn for trygdesvindel fra utlandet. Omlag halvparten hadde reist utenlands mens de mottok dagpenger, en tredel reiste mens de mottok avklaringspenger. NAV opplyser at «dagpenger og arbeidsavklaringspenger unntaksvis kan eksporteres til utlandet», men på spørsmål fra oss presiserer seniorrådgiver Marianne Pedersen i Kommunikasjonsavdelingen at dette kun gjelder folk som reiser til EØS-land eller Sveits, og kun etter nærmere avtale med NAV.

 

Thailand og Tyrkia

I NRKs oppslag ble det fokusert på at Thailand hadde de fleste norske trygdesvindlerne. Det dreier seg om at 25 av de 169 som i fjor ble anmeldt befant seg i Thailand. NRK opplyste feilaktig at 60 prosent befant seg i Asia, men det korrekte skal være 60 personer. Som nummer to og tre kom Tyrkia med 14 personer og Filippinene med 6. Kun én trygdesvindler ble oppdaget i Pakistan.

 

300.000 kroner i snitt

Det er store summer folk tar med seg ut av trygde-Norge. De 169 personene som i fjor ble anmeldt hadde ifølge NAV mottatt hele 50 millioner kroner ulovlig. Det blir 300.000 kroner i snitt per person. 

Dette dreier seg altså om utenlandsopphold over lang tid. Når NAV nå øker innsatsen for å avdekke slik svindel kan man forvente at de også går etter folk med kortere opphold i utlandet. Fladby sier til NRK at det ville være naivt å ikke tro at det er mørketall.

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2016 – 1. september 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge