Sentrale figurer under innvielsen. I midten i lilla sees styreleder på tempelet Somjit Berg. Videre mot høyre sees ordfører i Sørum Marianne Grimstad Hansen, kulturminister Vira Rojpojchanarat (i blått) og ambassadør Jukr Boon-Long. Sentrale figurer under innvielsen. I midten i lilla sees styreleder på tempelet Somjit Berg. Videre mot høyre sees ordfører i Sørum Marianne Grimstad Hansen, kulturminister Vira Rojpojchanarat (i blått) og ambassadør Jukr Boon-Long. Foto: Helge Heyerdahl
1. september 2016

Minister innviet kultursenter

Skrevet av 

Etter snart 25 år har Wat Thai-tempelet på Frogner fått offisiell status som thailandsk kultursenter. Kulturministeren skrøt av buddhistene på Frogner, og sa også at et tempelbygg i tradisjonell thaistil nok ville bli for prangende i Norge.

 

Som siste stoppested på sin europaturné besøkte Thailands kulturminister Vira Rojpojchanarat tempelet Wat Thai Norway på Frogner, for å innvie tempelet som offisielt thailandsk kultursenter. Følget bestod av kulturministeren og en håndfull stabsmedlemmer og thailandske pressefolk. De ankom tempelet i to standsmessige VIP-minibusser.

Etter å ha hilst på munker og et stort antall festkledde thaier ble det avholdt en seremoni med musikk, dans og taler, hvor også Sørums ordfører Marianne Grimstad Hansen hadde noen velvalgte ord til de over hundre fremmøtte. Det var også avduking av et skilt foran tempelet som erklærer det som kultursenter. Deretter var det servering, og vi fikk sjansen til å ta en prat med ministeren, som tok seg god tid til å svare på våre spørsmål.

– Hvordan har turen din vært?

– Jeg er veldig glad for å få komme hit og innvie tempelet som et kultursenter. Tempelet er en viktig samlingsplass for thaier og buddhister i Norge. Det er viktig for fellesskapet og buddhismen. Norge og Thailand ligger langt fra hverandre geografisk, men vi har en felles historie. Kong Chulalongkorns besøk med rundreise i Norge har 110-års jubileum neste år.

 

For prangende

[ annonse ]

– Hva tror du om muligheten for at det en dag vil bygges et tradisjonelt og stort thailandsk tempel her?  

– Det finnes allerede 500 templer i Europa, men thaimiljøet rundt om i verden er nok ikke stort nok til at det lar seg gjøre. Et annet moment er at et tradisjonelt tempel vil skille seg veldig ut i landskapet, og bli for prangende visuelt sett for lokalbefolkningen som ikke er buddhister. 

– Hvor går turen videre? 

– Nå skal vi til flyplassen og tilbake til Thailand. Jeg er glad i å vise frem thailandsk kultur, så det har vært en veldig fin reise rundt i Europa. 

– Du savner vel Thailand etter en omfattende reise?

– Haha, ikke ennå. Jeg skulle ønske jeg hadde mer tid til å være her. Men når jeg kommer hjem til Thailand kommer jeg til å savne Norge. 

 

Stolt ordfører

Sørums ordfører Marianne Grimstad Hansen strålte om kapp med thaiene under seremoniene. Til oss kunne hun røpe at det var uvant å opptre i bunad i bare sokkelesten.

– Hehe, det er sjelden jeg opptrer uten bunadsskoene, men det gikk helt fint. Jeg har hatt en veldig fin søndag. Vi er stolte over å ha et thailandsk tempel i Sørum, og jeg har bare fått positive tilbakemeldinger fra lokalbefolkningen om at det er et tempel her, som snart har stått her i 25 år. Å ha et thailandsk kultursenter her er flott, siden vi også satser mye på kultur i Sørum kommune. 

– Har Sørum kommune noe samarbeid med tempelet?

– Ikke så mye, men vi har et samarbeid om en årlig pilegrimsferd som går fra tempelet og ned til Frogner kirke. Så er jeg invitert til 25-årsjubileet. Thaiene er et veldig elskverdig og hyggelig folkeslag, om man sammenligner med oss nordmenn er vi nok litt mer kantete og tilbakeholdne...

------------------------------------------------------

 

– Tempelet er viktig!

Vi spurte fem besøkende om deres forhold til tempelet, og det var skjønn enighet om det var viktig både som samlingsplass og som buddhistisk senter.

– Hvor viktig er det for deg å ha et thailandsk tempel her på Frogner?

 

Phamwasa (15): Jeg har bodd i Norge i bare ett år, men synes det er veldig viktig å vise frem vår kultur. Tempelet er også er fint samlingssted.

 

Nattharada (14): Tempelet er viktig og gjør at de som bor i Norge skjønner mer om Thailands kultur. I tillegg kan man lære om buddhismen.

 

Kanravee (55): Det er bra å ha et thailandsk tempel i Norge. Det er en samlingsplass, og et sted man kan lære om thailandsk historie.

 

Suree (30): Det å ha et tempel i nærheten av der man bor er viktig. Det er et sted vi kan møtes og holde buddhistiske seremonier.

 

Tomas (52): For meg er det veldig viktig, for jeg må ha et thaimiljø etter så mange år i Thailand. Det var derfor jeg har bosatt meg så nære.

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2016 – 1. september 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge