Ekteparet Kritsada og Ole Rohnny Salte driver OK Thai AS. De får stadig flere forbud fra Mattilsynet. Ekteparet Kritsada og Ole Rohnny Salte driver OK Thai AS. De får stadig flere forbud fra Mattilsynet. Foto: Geir Sveen
1. september 2016

Stadig flere thaivarer blir forbudt

Skrevet av 

17. august hadde Ole Rohnny Salte fra Bryne fått nok. Etter at Mattilsynet hadde forbudt ham å selge enda en thailandsk vare i butikken OK Thai skrev han et åpent brev til landbruksministeren. – Alle disse varene er tillatt solgt i EU, så hvorfor ikke i Norge, spør han.

 

Kritsada (30) og Ole Rohnny (37) Salte startet opp sin dagligvarebutikk i april 2015. De fører asiatiske varer med hovedvekt på thailandske produkter. Salte sier:

– Mattilsynet har gitt oss forbud mot å selge det ene etter det andre produktet etter at vi startet opp. Dette er produkter som har vært på det norske markedet i årevis og er godt likt av både asiater og nordmenn.

Ifølge Salte er det forbud mot å selge egg og melkeprodukter, også de som er i tørket form. For eksempel har ekteparet måttet slutte å selge produkter som Safoco eggenudler, Pocky kjekspinner, Lactasoy soyamelk, Nescafé 3 in 1 og Pan maismel.

 

Polsk Nescafé ikke det samme

Et produkt som selger godt blant både nordmenn og thaier er Nescafé 3 in 1: – Dette inneholder melkepulver, og er derfor blitt forbudt å selge. En leverandør har erstattet den med et polsk produkt, men det har langt fra samme smak. Vi må tilsett ekstra kaffe for at den skal minne om det thailandske produktet.

[ annonse ]

– Jeg ser ikke problemet så lenge disse produktene er lovlig solgt i hele Europa, sier Salte. Han gikk selv fra en jobb innen norsk landbruk over til å bli kjøpmann. Han forstår bøndene og behov for kontroll, men sier: – Norge velger å verne om norske produkter. Dette innsnevrer forbrukerens valgmuligheter.

 

– Galskap

Salte skriver i sitt åpne brev: – Jeg har støttet den norske bonden, både gjennom arbeid og tanker, i all min levetid. Men når jeg nå står oppført som kjøpmann av varer produsert i en annen verdensdel, så ser jeg virkelig galskapen vi har påført oss selv her i landet.

Salte påpeker at nabolandene bugner av fantastiske matvarer fra alle verdenshjørner, mens det i Norge er trauste og kjedelige matvarer som teller. 

– Hva er galt med disse utenlandske produktene, har folk blitt syke? Eller er det kun for å verne om våre egne produkter og tollregler, spør han.

Salte minner om at det under TV-aksjonen i fjor ble servert innsekter. Etter dette forhørte han seg om det var mulig å importere tørkede innsekter fra Thailand. Svaret var også på det området nei. – Også dette produktet er lovlig i resten av Europa, og burde vært lovlig for salg her også.

 

Norske melkebønder

– Norge setter alle bremser på for å hindre at vår egenproduserte melk skal få konkurranse. Jeg har drukket melk i Thailand, den er ikke veldig ulik vår egen, sier Salte. – Og til opplysning så har thaiene lært av dansker å foredle melk, og av tyskere å foredle kjøtt.

Salte spør retorisk om nordmenn kun ønsker store matkjeder som fører det aller nødvendigste av varer: – Eller er det på tide å se litt på regelverket og endre dette slik at vi små aktører kan tilby det våre kunder ønsker?

– Jeg håper vi kan få til en tilsvarende lov som resten av EU. Vi er tross alt medlem av EØS, sier Salte.

OK Thai AS ønsker å få mer oppmerksomhet rundt dette, og planlegger å invitere leverandører av asiatiske matvarer til å delta i et felles opprop. Den største leverandøren deres er Asian Food Import i Oslo, men de har også flere andre.

– Kommer disse opplysningene om stadig flere forbud i hovedsak fra importøren Asian Food Import i Oslo?

– Opplysningene kommer fra alle våre importører, som har fått stopp på disse produktene.

 

Fra Buriram til Bryne

Ekteparet giftet seg i Buriram i 2014. Det var to år etter at de møttes første gang i Pattaya. De har ingen felles barn, men de ønsker å hente Kritsadas datter på 14 år til Norge.

De startet butikken OK Thai for å skaffe Kritsada en jobb. Ole Rohnny var driftsleder hos firmaet A-K Maskiner og hadde ikke sett for seg at han skulle bli kjøpmann. Det tok imidlertid ikke lang tid etter åpningen før de skjønte at her var det mye arbeid å gjøre, så Ole Rohnny tok steget fra en fast stilling over til virket som næringsdrivende.

 

65.000 mennesker

Før ekteparet Salte åpnet sin butikk hadde de observert at de fleste måtte til Sandnes eller Stavanger for å handle asiatisk mat. Bryne er handelshjertet for Jæren, som dekker omlag 65.000 mennesker i Time, Klepp, Hå og Gjesdal. Derfor var kundegrunnlaget til stede, og ideen ble til virkelighet.

De har kunder fra hele Rogaland. Ole Johnny Salte sier at det er bosatt ca. 1100 mennesker med asiatisk bakgrunn i regionen. I tillegg har de mange norske kunder som har lært seg å like asiatisk mat.

----------------------------------------------------------------

 

Mattilsynet taust

Vi har stilt noen spørsmål til Mattilsynet, blant annet dette: – Er det helsemessige årsaker til disse forbudene?

De signaliserte at de ville svare før vår deadline, men i skrivende stund har vi ikke fått noe svar.

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2016 – 1. september 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge