Sjøsiden av Walking Street i Pattaya er full av ulovlige bygninger. Sjøsiden av Walking Street i Pattaya er full av ulovlige bygninger. Foto: Danny Nijpels
6. september 2016

Strandbebyggelse i Hua Hin skal rives, Pattaya neste?

Skrevet av 

Dagens militærregjering bruker mye energi på å få bukt med et av landets kroniske problemer – folk som tar seg til rette på statens land. Mest kjent er problemene i Phuket og Phetchabun. I går var det imidlertid Hua Hin som sto på lista. Og Walking Street i Pattaya kan meget vel bli neste.

 

Det er Phuket som den siste tiden har stått i søkelyset når det gjelder falske skjøter. Tawatchai Anukul (66), en tidligere sjef på landkontoret der, ble arrestert etter over et tiår på rømmen. Han døde under mystiske omstendigheter i fangenskap hos rikspolitiet (DSI).

Phuket har vært åsted for landets desidert største svindel med skjøter. Landkontorsjefen er anklaget for å ha forfalsket over tusen skjøter i Phuket og senere også i Phang Nga, hvor han også jobbet en periode. I Phuket er det bygget store resorter som beviselig ligger inne på området til nasjonalparken Sirinat. Dette har vært kjent i årevis, men det måtte et militærstyre til for å få satt fart i rivningen. Tidligere har det vært utstedt rivningsordre fra rettsvesenet men politi og lokale myndigheter har tydeligvis latt seg «overtale» til å se gjennom fingrene med det istedenfor å sørge for at rivningen skjer. (Bangkok Post hadde nylig en lengre oppsummering av saken)

 

Resorter i Phetchabun rives

Det har også lenge vært kjent at mange resorter rundt fjellet Phu Thap Boek (1.794 moh.) i Phetchabun-provinsen har vært bygget på statens land. Området er et populært utfartssted, spesielt siden temperaturen sjelden kommer over 25 grader der.

Også her måtte det en junta til for å ta affære. 19 resorter verdt store summer er i ferd med å rives. Guvernøren har fått drapstrusler mot seg, uten at militærvesenet har tatt hensyn til det. Det er fjellfolk i området som fikk lov å benytte statens områder til landbruk. De solgte imidlertid tomtene videre til utbyggere. Både de opprinnelige eierne og utbyggerne har protestert. Normalt har slike ting latt seg løse på bakrommene, men ikke under denne juntaen.

[ annonse ]

For øvrig kryr det i hele Thailand av bygninger som er reist på land som ifølge skjøte er forbeholdt landbruk. Det er umulig for juntaen å forfølge alle disse sakene, så de har fokusert på de største. Det er i dag mange thailandske utbyggere som nervøst sitter og teller dagene til neste valg.

 

Hua Hin - Bangkok PostKjente restauranter i Hua Hin

Det ble i går kjent at 52 bygninger – sjømatrestauranter, butikker og gjestehus – nord for Hilton Hotel i Hua Hun skal rives. Disse har tatt godt for seg av både land og strand, og er forlenget langt utover vannet via pæler. Ifølge rettsavgjørelser er det ikke skjøter der, og utbyggerne har en tendens til å tømme avfall rett i sjøen.

Det var sjøvernmyndighetene (Marine Department) som allerede i 2003 gikk til sak mot disse restaurantene. Som vanlig maler rettskverna i Thailand uendelig sakte, men i 2014 kom det endelig en rettskraftig dom. 

Politi og lokale myndigheter har imidlertid ikke gjort noe med rivningen, og juntaen sier nå ifølge Bangkok Post at disse vil bli stilt til ansvar for unnlatelsen.

Det er i mange tilfeller velstående folk med gode lokale forbindelser som har holdt til på dette området. Men nå vil de møte militære sikkerhetsstyrker (Internal Security Operations Command) og rikspolitiet (DSI), så da hjelper formodentlig ikke de gode forbindelsene lenger.

 

Walking Street i Pattaya neste?

Det er 18 år siden man første gang kunne lese om at hele sjøsiden av Walking Street var bygget på statens land. Det var merkelig nok japanske myndigheter (Japan International Cooperation Agency) som dokumenterte dette. Det kan ikke ha vært vanskelig å sjekke, men det var vel ingen lokale myndigheter som tok sjansen på å ta oppdraget. De som har tatt seg til rette på denne området er blant de med mest makt i Pattaya og Chonburi-provinsen.

Det dreier seg om 101 bygninger som ligger på vestsiden av Walking Street. Det er restauranter, gogo-barer, diskoteker og butikker. Hvis disse faktisk rives, så vil hele området bli strand som resten av Pattaya Beach. Man kan hevde at det allerede er nok skreddere, gogo-barer og restauranter til å ta seg av etterspørselen i byen, men en slik rivning vil bety store endringer i maktbalansen i byen. Det er enorme summer som trekkes inn i Walking Street hver kveld, det ser man på de skyhøye leieprisene det opereres med der. 

 

Starter med 12 bygninger?

16. juni ble ordfører Itthiphol Kunplome i Pattaya avsatt til fordel for en person innsatt av militærjuntaen (Wuthipol Charoenpol), så nå er det fritt frem for å handle. Årsaken til at ordføreren ble avsatt var at hans fireårs periode var utløpt, og juntaen har forbudt alle former for valg mens de har makten.

I mai 2015 var siste gang saken om disse bygningene var fremme i nyhetene. Da rapporterte Pattaya Mail at det kun var 12 bygninger som var bestemt revet. De andre skulle få stå inntil videre, grunnet «problemer med skjøter», noe som kan bety at det er blitt utstedt falske skjøter på tomtene.

Daværende varaordfører Ronakit Ekasingh opplyste at de 12 bygningene beviselig hadde utvidet byggene utover det som var tillatt og kunne raskt rives.

Når det gjaldt resten av de 101 bygningene, så sa han at det ville ta tid før en eventuell rivning, siden eierne naturlig nok vil gå rettens vei for å forsøke å stoppe dette.

Dette var altså de lokale myndigheters syn på saken, men man vet at juntaen ofte ikke deler slike lokale syn.

24. juni i år ble det kjent at deler Bali Hai Plaza helt syd i Walking Street skulle rives, og rivingen har startet, etter det vi kan se.

(6. september 2016. © Thailands Tidende)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge