1. oktober 2016

Juntaen vil ha «smarte byer»

Skrevet av 

Militærjuntaen har opprettet et nytt departement og startet et program kalt Thailand 4.0 for å satse på utvikling av teknologi og den digitale økonomien. Sentralt i programmet står Phuket og Chiang Mai, som ifølge juntasjefen Prayut Chan O-cha skal bli landets første «smarte» byer. Programmet ble lansert i Phuket i september, og øya skal nå få ekstra raskt internett og en økning i antall gratis wifi-punkter til tusen.

Utviklingen skal ledes av et nyopprettet departement som på engelsk kalles Ministry of Digital Economy and Society. Det er faktisk en noe feilaktig oversettelse. Direkte oversatt heter departementet «Det digitale departementet for økonomi og samfunn». Departementet åpnes i disse dager, men har i skrivende stund ennå ikke fått noen statsråd. I departementet er det samlet gamle enheter som TOT, CAT, Posten, meteorologi og statistikk, i tillegg til byråer som tidligere har hatt hånd om teknologi og utvikling. 

Allerede før opprettelsen av departementet har kritiske røster som Amnesty International og Thai Netizen Network advart mot det de ser som intensivert overvåkning av befolkningen og innskrenkning av ytringsfriheten. Bangkok Post hadde også på lederplass nylig en artikkel som advarte mot å gjenta gamle feil ved opprettelsen av det nye departementet. De oppfordrer til å legge forholdene til rette for at befolkningen kan dra nytte av digital teknologi, istedenfor å innføre flere juridiske anordninger som kan brukes til å overvåke befolkningen.

Sentralt i tankegangen til juntaen er at både små og store bedrifter skal inn i statens digitale system for å rapportere inntekter og betale skatt. Lokkematen for å få til dette er subsidier til små og nystartede bedrifter og andre støtteprogrammer. 

[ annonse ]

Statsråd i vitenskapsdepartementet Pichet Durongkaveroj sier til Bangkok Post at en viktig del av utviklingen blir å trekke til seg teknologisk kompetanse fra utlandet. Han nevner imidlertid ingen ting om å løsne på regelverket for bedrifter som ønsker å ansette utlendinger.

Juntaen har satt av ti milliarder baht for å støtte opp om den digitale økonomien og hjelpe nystartede teknologibedrifter. (dae)

(© Thailands Tidende. Utgave 10/2016 – 1. oktober 2016)

Sist redigert 27. september 2016 - 14:38

Hold deg oppdatert, lik Thailands Tidende:

.
Gratis e-avis: Fyll ut og få adgang med en gang. Du vil deretter motta ny e-avis den første i hver måned.
[ annonser ]

Vi trenger ditt bidrag!

Siste rubrikkannonser

124 kvm i Pattaya
( / Leilighet selges)

124 kvm i Pattaya

Ønsker å leie hus i Pattaya
( / Hus til leie)

Ønsker å leie hus i Pattaya

Ønsker å leie i Pattaya
( / Hus til leie)

Ønsker å leie i Pattaya

Hus i Chiang Mai
( / Hus til salgs)

Hus i Chiang Mai

Najomtien - stor designvilla
( / Hus til leie)

Najomtien - stor designvilla