UVANLIG: Det er plass til 600.000 mennesker utenfor den markante kuppelen. Området er ryddig og tilhengerne er gjerne likt kledd. UVANLIG: Det er plass til 600.000 mennesker utenfor den markante kuppelen. Området er ryddig og tilhengerne er gjerne likt kledd. Foto: Pixabay
1. oktober 2016

Kontroversiell «flyvende tallerken»

Skrevet av 

Politiet har en arrestordre på abbeden, men tusener av tilhengere blokkerer adgangen når de kommer. En av Dhammakaya-sektens tilhengere er favoritt til å bli ny leder for landets buddhistmyndighet, men valget er omstridt. Sektens kritikere beskylder tempelet for å drive en kommersielle form for buddhisme.

 

Wat Phra Dhammakaya (uttales «Tammagai») er ikke noe ordinært tempel, verken i utseende eller virke. Det er mer å regne som en sekt, som har økt enormt i omfang de siste 40 årene. De har nå mer enn hundre filialer i 21 land, deriblant i Hof i Vestfold.

Tempelet kalles ofte for «Den flyvende tallerken» grunnet den runde arkitekturen. Det er investert store summer i ca. 150 bygninger, men den store kuppelen står sentralt. Den er omgitt av 300.000 buddhastatuer. Området kan holde 600.000 mennesker. 

Tomten i Pathum Thani, 15 kilometer nord for Suvarnabhumi Airport, er på hele 3200 mål og det samles regelmessig hundretusener av tilhengere, som gjerne opptrer i identiske drakter og står eller sitter i perfekt formasjon i den enorme sirkelformede arenaen.

 

Arrestordre 

Det er for tiden utstedt en arrestordre på abbeden i tempelet, Luang Por Dhammajayo (72). Politiet mistenker ham for økonomisk mislighold. De forsøkte å arrestere ham i sommer, men de kom ikke frem til tempelet. Store mengder av tilhengere la seg ned på vegen inn til tempelet og sperret adgangen. Nylig gikk politiet ut og klagde på at tempelet benyttet militær piggtråd på toppen av muren rundt området.

[ annonse ]

Den siste utviklingen i saken er at påtalemyndighetene sier at de skal ta en avgjørelse 6. oktober om hvorvidt det skal tas ut tiltale.

Denne nåværende skandalen startet i oktober 2015 da rikspolitiet (DSI) anklaget en tidligere leder av finansinstitusjonen Klongchan Credit Union Cooperative for å ha unndratt over 11 milliarder baht, hvorav 674 millioner havnet hos tempelet. Tempelet sier at de mottok pengene men så på det som en normal donasjon. De sier at de ikke var klar over hvor pengene kom fra.

 

Kommersiell buddhisme

Sekten driver det kritikere omtaler som en kommersiell form for buddhisme. Jo mer penger man gir desto nærmere nirvana kommer man. Dette står i kontrast til hva men ofte hører i andre templer, nemlig at man skal gi etter evne.

Sekten har et moderne markedsføringsapparat og er flinke til å skaffe donasjoner. De som donerer mest penger får sitte nærmest abbeden når det er seremonier, ifølge artikler i Huffington Post.

Etter den økonomiske finanskrisen i Sørøst-Asia i 1997–98 var det misnøye med tempelet, både i media og fra myndighetenes side. Også da ble det utstedt arrestordre på abbeden. Den ble senere trukket tilbake.

Tempelet sier at de som kritiserer aldri selv har vært innenfor tempelmurene, og har derfor ikke sett alle ressursene som brukes til å lære opp og ta seg av de mange tilhengerne: – Kritikerne ser kun donasjonene, men ikke resultatet, sa abbed Dattajivo allerede i 1999.

 

Opptrer i formasjon

Dhammakaya-sekten er veldig utypiske for Thailand i sitt krav om at tilhengere opptrer ryddige og i formasjon. Det har vært publisert bilder og videoklipp av hundretusener av likt kledde barn som messer i kor. Dette ser skremmende ut for noen, og kan minne om totalitære regimer. De fleste andre templer i Thailand har en mer uformell atmosfære og folk går kledd som de vil, så lenge sømmelighetens grenser er overholdt.

Dette tempelet har mange velstående tilhengere. Tidligere statsminister Thaksin Shinawatra er en tilhenger, og sekten er blitt beskyldt for å støtte rødskjortene. Tempelet selv avviser at de tar stilling til politikk. 

 

Viktig valg av buddhistleder

Et kontroversielt tema for tiden er hvem som skal være thaibuddhistenes øverste leder (Supreme Patriarch). Posten har stått tom siden den forrige lederen, Nyanasamvara Suvaddhana, døde i 2013. Han hadde posisjonen helt siden 1989 og ble hundre år gammel. Den påtenkte arvtakeren, Maha Ratchamangalacharn (Somdet Chuang), er en tilhenger av Dhammakaya-sekten. Kritikere frykter at sekten skal ta over styringen av thailandsk buddhisme hvis de får formell makt i tillegg til sine enorme økonomiske ressurser.

Somdet Chuang er også under etterforskning av politiet, etter at det ble oppdaget en ulovlig importert klassiske Mercedes som sto i abbedens navn.

----------------------------------

 

Fakta:

* Dhammakaya-tempelet ble grunnlagt i 1970

* Ligger i Pathum Thani, 15 km nord for Suvarnabhumi Airport

* Det største tempelet innen Dhammakaya-bevegelsen

* Har stor fokus på meditasjon

* Kontroversielt bl.a. på grunn av store donasjoner

* Over 100 filialer i 21 land, deriblant Norge, Sverige og Danmark

* Har mange velstående tilhengere, f. eks. Thaksin Shinawatra

(© Thailands Tidende. Utgave 10/2016 – 1. oktober 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge