1. oktober 2016

Penger å spare på kamerakjøp

Skrevet av 

Mange av kameraene vi sjekket var billigere i Thailand enn i Norge. Men hvis du skal sammenligne priser på kameraer eller andre varer, så husk å regne med valutakostnader, gebyrer og 25 prosent toll i Norge.

 

I Norge er det 25 prosent moms på kamerautstyr. I Thailand er det en salgsavgift på sju prosent. Forskjellen i avgift gjør at kamerautstyr normalt er billigere i Thailand. Et problem dukker opp hvis utstyret koster over 6000 kroner. Da må du nemlig betale 25 prosent toll på kameraet når det føres inn i Norge, og da blir sammenligningen plutselig helt annerledes, selv om du får refundert de sju prosentene i salgsavgift ved utreise fra Thailand.

Du kan også risikere å måtte betalt toll selv om kameraet kostet mindre enn 6000 kroner – hvis utstyret kommer i tillegg til andre varer du har med deg hjem. Regelen er slik at tollen beregnes av hver enkelt vare. Har du for eksempel med deg tre gjenstander hjem som alle koster 5000 kroner, vil du måtte betale toll på to av dem.

 

Regn ut korrekt pris

Før du handler fotoutstyr i Thailand bør du kjenne prisen på tilsvarende varer hjemme i Norge. Når du skal sammenligne regner du da om prisen til kroner, trekker fra sju prosent salgsavgift og legger deretter til 25 prosent i toll. Men husk å bruke en omregningskurs som er reell. Betaler du med norske kontanter vekslet til baht, er det ikke samme kurs som om du tar ut penger i en minibank i Thailand.

 

[ annonse ]

Kostnader med minibank

Kursen du får i en minibank er ikke den samme som «mellomkursen» som oppgis på ulike nettsider. Du må normalt legge til et valutapåslag på 2–2,5 prosent. I tillegg kommer det gjerne et uttaksgebyr på 40–50 kroner til norsk bank og 200 baht til thailandsk bank.

Beløpsgrensen i minibanker er ofte 20.000 baht. Hvis utstyret er dyrere enn dette er det bare å gange bankgebyrene med antall uttak. Hvis for eksempel utstyret koster 60.000 baht, trenger du tre uttak. Dette koster deg ca. 300 kroner i bankgebyrer. I tillegg må du legge til bankens valutapåslag på ca. 350 kroner. Først når disse tingene er regnet med sitter du igjen med den reelle kursen.

 

Koster å betale med kort

Betaler du med kort vil svært mange butikker kreve at du dekker de tre prosent som korttransaksjonen koster dem. Det betyr at du i tillegg til valutapåslaget (350 kroner i vårt eksempel på 60.000 baht), må legge til ca. 450 kroner i avgift til korttransaksjonen. Først da får du en ide om kameraets virkelige pris. En tommelfingerregel er at om kameraet ikke er minst seks prosent billigere enn i Norge – etter at du har trukket fra thailandsk salgsavgift og lagt til norsk toll – så er det ikke noe å spare.

Noen vil også velge å betale litt ekstra for å handle i Norge, for å ha en norsk butikk å forholde seg til om man skulle trenge en reklamasjon.

 

En av tre billigst i Norge

Vi har laget en oversikt over 24 kameraer – noen er bare kamerahus, mens andre har objektiver. Sammenligningen viser at åtte av kameraene er billigere i Norge enn i Thailand. Av de 16 som er billigere i Thailand, er det fire hvor besparelsen er mindre enn seks prosent, og derfor i praksis ikke billigere etter at valutakostnader er regnet med. Dermed sitter vi igjen med det faktum at halvparten av kameraene er verdt å kjøpe i Thailand.

Det beste kjøpet i vår oversikt er et Canon EOS 80D kamerahus. I Norge var det kjeden Expert som hadde det billigste tilbudet, ifølge nettstedet Prisjakt.no. Expert skulle ha 12.689 kroner. Det samme kamerahuset kan du kjøpe hos Fotofile i Bangkok for 8164 kroner, når sju prosent salgsavgift som refunderes ved utreise er trukket fra. Selv etter at du har fortollet dette kamerahuset ved ankomst Norge sitter du igjen med en besparelse på 19,6 prosent.

 

La være å fortolle?

Du kan naturlig nok spare store summer på å la være å fortolle kameraet i Norge. Men blir du kontrollert kan kameraet bli inndratt. I tillegg vil du få en bot. Husk at Tollvesenet har tilgang til oversikt over større transaksjoner folk har gjort i utlandet. Når de oppdager et større beløp sjekker de noen ganger om det er betalt toll på varer ved innreise til Norge.

Som oversikten viser er det noen kameraer som er atskillig dyrere i Thailand enn i Norge. For eksempel er Panasonic (Lumix) og Fujifilm dyre, mens store merker som Canon og Nikon generelt er rimelige i Thailand enn i Norge.

 

Eldre modeller rimelige

Det er stor forskjell på hvordan eldre modeller prises i Norge og i Thailand. Det norske markedet er lite, derfor selges ofte eldre modeller til høyere pris i Norge enn i et stort marked som Thailand, hvor produsentene kan kvitte seg med store partier med varer som de ønsker bort fra markedet. I Norge er betalingsviljen større og det er ikke behov for å prise ned eldre modeller like mye.

Konklusjonen er at det kan være penger å spare på å kjøpe kamerautstyr i Thailand, men besparelsene er ikke så store som det kan se ut ved første øyekast.

 

----------------------------------

 

Storebror ser deg!

Norge opprettet i 2005 det såkalte Valutaregisteret, som lagrer en mengde opplysninger om deg og dine transaksjoner.

 

Til dette registeret rapporterer din bank såkalte grensekryssende transaksjoner foretatt med internasjonale kreditt- eller betalingskort. Der er det en beløpsgrense på 25.000 kroner. Det vil si at alle transaksjoner over dette rapporteres som enkelttransaksjoner. Kortbruk i utlandet på mindre beløp blir rapportert inn som en samlesum hver måned.

Når du veksler valuta er grensen kun 5000 kroner. Alt over dette blir rapportert. Den samme grensen gjelder for uttak av valuta i minibank.

Tar du med deg kontanter til en verdi av minst 25.000 kroner til eller fra Norge skal du melde fra til tollvesenet. Det er straffbart å ikke rapporterer, og det kan føre til inndragning av beløpet. For å sjekke om noen har med seg større mengder kontanter har tollvesenet trent opp hunder som kan lukte penger. Kontantbeløp på over 25.000 kroner blir rapportert til valutaregisteret.

Penger som sendes til utlandet gjennom tjenester som MoneyGram og Western Union blir også rapportert til registeret.

Hvis du ved fortolling oppgir for lav pris for en vare, kan betalinger registrert i valutaregisteret avsløre deg.

Toll- og avgiftsdirektoratet forvalter valutaregisteret, men andre organer som Skatteetaten, NAV og Politiet har adgang til registeret. Brudd på tollov, skattelov o.l. foreldes normalt ikke før det har gått ti år.

(© Thailands Tidende. Utgave 10/2016 – 1. oktober 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge