1. januar 2017

Kritiserer juntaens 20-årsplan

Skrevet av 

Partiet til den avsatte statsministeren Yingluck Shinawatra – Pheu Thai – sier at juntaens 20-årsplan blir en hemsko for landets neste regjering, som etter planen skal velges i slutten av 2017. Pheu Thai er partiet til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som har ledet en populistisk bevegelse som har vunnet alle valg i Thailand siden 2001. 

Det er partiets juridiske team som går ut med kritikken i Bangkok Post. Advokat Kanin Boonsuwan sier at i henhold til den nye grunnloven, som ble vedtatt ved folkeavstemning 7. august 2016, må en ny regjering følge 20-årsplanen enten de vil eller ei, og uansett hva slags politikk de gikk til valg på. Videre må den nye regjeringen rapportere til senatet hver tredje måned om fremgangen i de ulike deler av den langsiktige planen. Dette hvis  regjeringen velger å være «lydige» mot senatet, slik Boonsuwan uttrykker det til avisen.

I henhold til den nye grunnloven er nå deler av senatet utpekt – ikke valgt. De utpekte medlemmene vil i stor grad bli militære ledere, representanter fra organisasjonslivet og Grunnlovsretten (Constitution Court). 

Pheu Thai-advokaten mener at 20-årsplanen vil hemme den neste regjeringens arbeid for å hjelpe de fattige. Han mener også at landets økonomi vil lide som følge av planen, og at også her er det de fattige som blir sterkest rammet.

Mannen som har ledet arbeidet med utformingen av den nye grunnloven på vegne av juntaen, Meechai Ruchupan, sier seg uenig i kritikken, og sier at folket hadde gode muligheter til å komme med innspill under prosessen med å lage ny grunnlov. Han legger til at hvis en ny regjering nekter å følge strategiene i 20-årsplanen vil de bli ansett å være i konflikt med grunnloven. (dae)

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2017 – 1. januar 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge