1. januar 2017

Tar etter lavprisselskapene

Skrevet av 

De ordinære europeiske flyselskapene tar i økende grad etter lavprisselskapene. Det tas betaling for innsjekket bagasje, valg av sete og spesielle mattilbud. Gulf-selskapene går andre veien og tilbyr flere kilo bagasje og bedre mat enn før.

 

Det er delte meninger om hva som bør være inkludert i prisen. Noen mener at det er urettferdig at de betaler en høyere pris når de verken har bagasje eller ønsker den servicen som tilbys. Andre passasjerer foretrekker at det er litt «luksus» inkludert i billettprisen. I dagens utvikling virker det som om førstnevnte gruppe vinner. Stadig flere selskaper møter konkurransen fra lavprisselskapene med å redusere på gratis service.

[ annonse ]

 

Lettere håndbagasje

Enkelte flyselskaper liker ikke at folk har bare håndbagasje, så de reduserer vekten på hva som er lovlig å kalle håndbagasje. SAS tillater åtte kilo håndbagasje, mens Norwegian tillater ti kilo. I tillegg kan du ha en computerveske og et kamera hengende rundt halsen.

Noen selskaper som Etihad og Emirates tillater bare sju kilo håndbagasje. Best på håndbagasje er uten tvil British Airways. De tilbyr hele to ganger 23 kilo som håndbagasje.

 

KLM som lavprisselskap

Med over hundre lavprisselskaper bare i Europa er prispresset på de ordinære flyselskapene stort. Derfor legger stadig flere seg tett opp til lavprisselskapene.  Kjøper du for eksempel en reise innen Europa med KLM må du betale 25 euro per vei om du forhåndsbetaler for 23 kilo innsjekket bagasje, og hele 35 euro om du betaler på flyplassen. Klarer du deg med 12 kilo håndbagasje sparer du deg for dette bagasjegebyret.

Spørsmålet er: Når innfører KLM bagasjegebyr på interkontinentale flyvninger?

 

2500 kroner ekstra for sete

KLM har lært mange triks av lavprisselskapene. De har ikke – som en del andre selskaper – innført en egen klasse mellom business og økonomi. Isteden har de noen ordinære økonomiklasseseter hvor det er litt større avstand til setet foran. Disse setene koster tur/retur Thailand 2500 kroner ekstra. Synes du dette er dyrt, har de noen seter med ekstra plass for føttene. Dette er primært seter ved nødutgangene. På flyene til Bangkok er disse like ved toaletter. For et ekstra tillegg på cirka 1500 kroner tur/retur får du bedre plass til beina. Problemet er bare at du blir forstyrret av passasjerer som bruker denne plassen til å vente i toalettkø.

Det er også seter som kalles «foretrukket sete». Dette er helt ordinære seter relativt langt fremme i økonomikabinene. Disse ordinære setene gjør det mulig å komme i snitt fem minutter raskere ut av flyet. De koster «bare» 250 kroner ekstra en vei. Det koster 165 kroner en vei om du vil booke et spesifikt sete.

 

Slutt på fri flyt av alkohol 

Mange selskaper, som for eksempel SAS og Finnair, har valgt å innskrenke skjenkingen av gratis alkohol til én enhet til måltidet som serveres. Skal du ha noe mer, må du frem med betalingskort.

KLM har funnet ut at det er penger å tjene på å selge oppgraderte måltidspakker. Disse pakkene koster fra 100 til 200 kroner ekstra. Vi bestilte en gang «Champagne Delight». Uheldigvis byttet vi sete rett før avgang, så det var en meget overrasket thailandsk dame som fikk nyte godt av måltidet isteden.

 

Eurowings billig

Lavprisselskapet Eurowings tilbyr nå billetter til Bangkok fra 21 flyplasser i 11 land i Europa. Prisen er ifølge deres nettside helt nede i 179 euro (1600 kroner). Kjøper du billett i den laveste priskategorien (Basic), må du betale 60 euro ekstra for å ha med 23 kilo innsjekket bagasje hver vei. Eurowings har samtidig valgt å begrense håndbagasjen til åtte kilo. Realiteten er nok at det Lufthansa-eide selskapet kalkulerer med at så godt som alle passasjerer betaler for innsjekket bagasje. 

 

Gulfselskapene motsatte vei

Utfordringen for europeiske selskaper som i økende grad legger seg på samme produktstruktur som lavprisselskapene er konkurransen fra Gulf-selskapene Etihad, Qatar og Emirates, samt enkelte asiatiske selskaper. Disse har nemlig valgt å gå motsatt vei. Lite håndbagasje, minst 30 kilo innsjekket bagasje inkludert i prisen, samt gratis mat og drikke. Så lenge disse klarer å tilby konkurransedyktige priser, vil de ta kunder fra selskaper som KLM.

 

Lavpris også i gulfen

Men også disse Gulf-selskapene møter økende konkurranse fra lavprisselskaper. FlyDubai har allerede bygget opp et omfattende rutenett som omfatter flere europeiske og asiatiske destinasjoner – deriblant Bangkok. Hvis de i tillegg etablerer ruter til Skandinavia kan de bli en utfordrer til Norwegian, og de vil spesielt legge press på Emirates og Qatar. Spørsmålet blir om selskapene svarer på konkurransen med å sukre produktene sine enda mer, eller om de gjør som KLM og SAS, som har lagt seg tett opp til lavprisselskapene.

---------------------------

Billig med kun håndbagasje

Det finnes de som reiser til Thailand uten annet enn håndbagasje. Dette er gjerne folk som har et fast tilholdssted her og derfor allerede har klær og andre nødvendigheter i Thailand. Hvis disse velger å reise med Norwegian kan reisen bli atskillig billigere. De kan også spare ekstra på å la være å betale for mat. Ingen protesterer om de har med matpakke og alkoholfri drikke.

Har du bare med håndbagasje slipper du også å risikere at bagasje forsvinner, og du slipper å stå og vente ved bagasjebåndet etter ankomst.

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2017 – 1. januar 2017)

Lest 671 ganger Sist redigert 2. februar 2017 - 08:20

Hold deg oppdatert, lik Thailands Tidende:

Les også

.
Gratis e-avis: Fyll ut og få adgang med en gang. Du vil deretter motta ny e-avis den første i hver måned.
[ annonser ]

Vi trenger ditt bidrag!

Mest lest siste måned

Siste rubrikkannonser

Hus i Chiang Mai
( / Hus til salgs)

Hus i Chiang Mai

Najomtien - stor designvilla
( / Hus til leie)

Najomtien - stor designvilla

Raskt salg Koh Samui
( / Land til salgs)

Raskt salg Koh Samui

Bangsare ved stranden
( / Leilighet selges)

Bangsare ved stranden

Enebolig i Cha am
( / Hus til salgs)

Enebolig i Cha am

Interaktive oversikter