[ annonse ]
1. februar 2017

Orakelet svarer: Når mister jeg medlemskapet i folketrygden?

Skrevet av 

Jeg har henvendt meg til NAV seks ganger mellom september i fjor og januar i år uten å få svar. To ganger har den som tok telefonen lovet at saksbehandler skulle ringe tilbake, uten at det skjedde. Så nå spør jeg Orakelet.

Det dreier seg om folketrygden og bestemmelsen om når man mister medlemskapet. I folketrygdloven heter det at «ved midlertidig fravær fra Norge som ikke er ment å vare mer enn 12 måneder regnes vedkommende fortsatt som boende her. Dette gjelder likevel ikke dersom vedkommende skal oppholde seg eller har oppholdt seg i utlandet mer enn seks måneder pr. år i to eller flere påfølgende år.»

Spørsmål: 1. Er jeg medlem av folketrygden mens søknaden min om frivillig medlemskap behandles? 

[ annonse ]

Spørsmål 2: Når må jeg begynne å betale for det frivillige medlemskapet?

Hilsen Terje Sørensen

 

Svar fra Orakelet: Når du drar!

Det er kjedelig å høre hvor vanskelig det kan være å få kontakt med NAV og få fornuftige svar derfra. Vi i pressen har en fordel i og med at vi kan henvende oss til pressekontakter som jobber i NAV. De er normalt flinke til å svare, og det gjorde de også denne gangen.

Det som kanskje mange ikke er klar over, er at det er hensikten din som bestemmer. Hvis du har planlagt å være borte mer enn 12 måneder så mister du medlemskapet i folketrygden fra den dagen du forlater Norge. Samme gjelder hvis du har planer om å være bort mer enn 6 måneder i to påfølgende år. 

Mange velger å søke frivillig medlemskap i folketrygden når de skal oppholde seg utenlands i lengre perioder, og det bør da gjøres med en gang man har bestemt seg for å forlate Norge. Behandlingstiden for slike søknader er for tiden 4–8 uker.

Svar 1: Ja, så lenge du sender inn søknaden før pliktig medlemskap i folketrygden er utgått er du sikret uavbrutt medlemskap. Det frivillige medlemskapet i folketrygden vil gjelde fra den dagen søknaden ble mottatt.

Svar 2: De frivillige avgiftsatsene gjelder fra den datoen det frivillige medlemskapet er innvilget, får vi opplyst hos NAV.

Som vi ser så er man altså dekket i de 4–8 ukene søknaden behandles, men man starter først å betale for det frivillige medlemskapet etter at søknaden er innvilget. Så her tjener man altså på tregheten i NAV-systemet – for en gangs skyld.

(© Thailands Tidende. Utgave 2/2017 – 1. februar 2017)

Lik Thailands Tidende på Facebook:

Les også

.
Gratis e-avis: Fyll ut og få adgang med en gang. Du vil deretter motta ny e-avis den første i hver måned.
[ annonse ]

Interaktive oversikter

Siste rubrikkannonser

View Talay 5D – 86 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 5D – 86 kvm

Påkostet villa Bang Sarey
( / Hus til salgs)

Påkostet villa Bang Sarey

Fullt utrustet villa Bang Sarey
( / Hus til salgs)

Fullt utrustet villa Bang Sarey

View Talay 3A
( / Leilighet selges)

View Talay 3A

Penthouse i Pattaya
( / Leilighet til leie)

Penthouse i Pattaya