Øvre halvdel av thailandsk eiendomsskjøte Øvre halvdel av thailandsk eiendomsskjøte
1. februar 2017

Orakelet svarer: Huskjøp: Hva om kjæresteforholdet tar slutt?

Skrevet av 

Kjæresten min skal kjøpe tomt og bygge hus i Thailand for sønnen sin. Hun og jeg kan bo der når vi er på ferie. Hun vil gjerne at jeg skal bidra økonomisk, men jeg er usikker. Jeg ønsker å ha en sikkerhet for det jeg har investert hvis forholdet tar slutt. Kan vi opprette en lånekontrakt hvor jeg låner henne penger avdragsfritt så lenge vi er kjærester, og hvor lånet forfaller i sin helhet hvis forholdet tar slutt? Samt at lånet strykes hvis jeg dør mens vi er kjærester?

Hilsen H.F.

 

Svar fra Orakelet: Pant!

Sikkerhet for lånte penger betyr vanligvis pant, og det er også vegen å gå i Thailand. Man kan som kjent ikke eie land her, men man kan ha pant i landet – så fremt man ikke er gift med eiendommens eier.

Så det er fordelen med å ikke være gift. Ulempen er at du ikke kan lage en særeieavtale hvor det spesifiseres hva som skal skje hvis forholdet bryter sammen.

Du etterlyser en «særeieavtale» for kjærester. Dette er ikke vanlig, og det er vel en årsak til det – det er vanskelig å konkretisere og vanskelig å forsvare i retten. En bedre løsning er å inngå en generell låneavtale hvor det spesifiseres avdrag og eventuelle renter som påbeløper hvert år. Denne registreres på landkontoret og du får navnet ditt som panteinnehaver. Da står du fritt til å ettergi avdragene hennes så lenge dere er kjærester.

Denne løsningen gir deg en god sikkerhet, men du bør likevel forsøke å unngå at dette går rettens vei. Det kan nemlig ta lang tid å få en dom på at en eiendom skal selges på tvangsauksjon. Og selve prosessen før eiendommen faktisk blir solgt på auksjon kan også være langvarig. 

[ annonse ]

Men med pant i eiendommen står du i hvert fall mye sterkere når du skal forhandle deg til en varig løsning med damen. Og du er også sikret at de ikke kan selge eiendommen videre. Hvis de ønsker å selge eiendommen må nemlig panten innfris. Pant registreres direkte på skjøtet (bildet) for eiendommen, og er en garanti for at de ikke selger landet uten din viten og godkjennelse. 

Til sist ønsker du at lånet skal strykes hvis du dør mens dere fortsatt er kjærester. Dette må spesifiseres via et thailandsk testamente. Det er fullt mulig å sette opp et testamente selv, gjerne på engelsk, som er gyldig i Thailand. Mange velger likevel å bruke advokat for å være sikker på at man får med seg alle viktige poenger.

(© Thailands Tidende. Utgave 2/2017 – 1. februar 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge