1. februar 2017

Lederartikkel: Løp og kjøp helsetjenester

Skrevet av 

I denne utgaven presenterer vi en oversikt over hva ulike operasjoner og medisinske inngrep i snitt koster i forskjellige land i regionen. Det er stort sett India som har de rimeligste prisene, men Thailand er også ganske billig på mange områder.

Les: Store prisforskjeller på helsetjenester

 

Helsen er det viktigste man har, og nordmenn har vist en utrolig sterk tro på det offentlige når de har overlatt alt som heter helse til dem. Jeg tror på sikt at nordmenn vil ombestemme seg. De som har forsøkt å få behandling på et privat sykehus vil vegre seg for å gå tilbake til offentlig sektor.

 

Men helse må deles i to kategorier – akutt behandling og behandling som kan planlegges i forkant. Førstnevnte må vanligvis skje på nærmeste sykehus og man er prisgitt utenforliggende faktorer. Det offentlige kan ha en viktig rolle å spille her, spesielt i et grisgrendt land som Norge, men det er også et marked som passer godt for forsikringsbransjen. Forsikringer som dekker alvorlige ulykker – og gjerne også sykdommer som trenger langvarig og dyr behandling – kalles Catastrophic Insurance. De er relativt rimelige, fordi det gjerne er mange mennesker som kjøper samme type forsikring, og sannsynligheten for å måtte ta i bruk forsikringen er liten. Ergo blir forsikringspremien også liten.

 

Når det gjelder inngrep som kan planlegges i forkant, er det et vell av tilbud hvis man er villig til å bevege litt på seg. Det er derfor irriterende for mange nordmenn å tenke på de enorme summer man har betalt inn til norsk helsevesen over et langt skatteliv. Hva om du hadde hatt disse pengene på en helsekonto isteden, og kunne velge og vrake hvor du ville behandles?

[ annonse ]

 

Er dette utopi? Nei, ikke akkurat. Den nye regjeringen i USA jobber med slike tanker akkurat nå. Det får liten omtale, fordi pressen kun er opptatt av den merkelige skruen som ble president, og ikke ser videre på hva republikanerne nå faktisk jobber med.

 

På tross av en stor skattebyrde er det likevel mange nordmenn som har lagt seg opp en liten formue. Og blir man syk eller ønsker å få tatt ulike medisinske inngrep så bruker man gjerne av den formuen istedenfor å stå i offentlig helsekø. For å få best valuta for pengene bør man komme til denne delen av verden. Det ser man klart når man sammenligner med prisene for eksempel i USA, slik det gjøres i vår tabell.

 

Helsen er det viktigste man har, og med dagens nettsamfunn er det den naturligste del av verden å søke seg frem til gode behandlingstilbud på nettet. Hvis flere folk hadde rådet over egne helsemidler – istedenfor å være prisgitt forsikringsselskaper eller det offentlige – vil markedskreftene gjort det de gjør best, nemlig gi rimeligere og bedre tilbud. Det er synd at det er relativt få som betaler for egen helse. Hadde det vært flere ville prisene i vår oversikt vært enda gunstigere.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. Utgave 2/2017 – 1. februar 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge