KØ: Immigrasjonskontoret på Jomtien stenger i lunsjen, da blir det straks kø av utlendinger som venter på å melde seg. KØ: Immigrasjonskontoret på Jomtien stenger i lunsjen, da blir det straks kø av utlendinger som venter på å melde seg. Foto: LOR
1. februar 2017

Ditt ansvar å melde adresse

Skrevet av 

Immigrasjonskontoret i Pattaya har begynt å gi bøter på 4000 baht til folk som ikke har meldt sin adresse innen 24 timer fra ankomst i Thailand. De som krangler kan få inntil 23.000 baht i bot. Dette gjelder folk som leier privat eller har egen bolig – men også de som bor på de mange overnattingsstedene som ikke følger regelverket om innrapportering av gjester.

 

Enkelte immigrasjonskontorer  i Thailand har begynt å håndheve en gammel lov som sier at man skal melde sin adresse til immigrasjonsvesenet innen 24 timer etter at man har ankommet landet. De fleste tilfellene vi har hørt om er fra Pattaya og Chiang Mai. Folk kommer intetanende til immigrasjonskontoret for 90-dagersrapportering – eller for å få en eller annen bekreftelse – og går derfra med en lite hyggelig opplevelse og en ilagt bot.

For de som bor på hoteller eller leier bolig er det utleier som ifølge loven skal melde fra om at du er ankommet, men vi har nå fått opplyst fra immigrasjonskontoret i Pattaya at det er du som hotellgjest/leietaker som har ansvaret for å forvisse deg om at hotell/utleier faktisk melder fra til myndighetene. Politiet har altså gått til det bemerkelsesverdige skrittet å la utlendinger få unngjelde for at utleieren, som normalt er thai, ikke følger loven.

 

Større hoteller ordner dette

De som bor på større hoteller eller hotellkjeder trenger normalt ikke bekymre seg for dette, da disse har rutiner for å innrapportere alle hotellgjester via myndighetenes online rapporteringssystem. 

Men det kryr av mindre overnattingssteder i Thailand som ikke bryr seg om dette, og da blir det ditt ansvar som utlending å enten sørge for at overnattingssteder melder fra eller selv dra til nærmeste immigrasjonskontor å melde deg. Dette bekreftes også fra utlendinger som har vært i kontakt med immigrasjonsmyndighetene i Chiang Mai.

[ annonse ]

Bor du i egen bolig er det uansett ditt eget ansvar å melde fra.

 

4000 baht bot i Pattaya

Vi har snakket med en frivillig medarbeider på immigrasjonskontoret i Pattaya, Dogan Ignetas, som er fra Tyrkia og har jobbet på dette kontoret i tre år nå. Han forteller oss at immigrasjonsvesenet har begynt å håndheve denne loven på grunn av frykt for terroraksjoner fra utlendinger. De ønsker å vite hvor alle utlendinger er bosatt. Pattaya har fastsatt boten til 4000 baht, uvisst av hvilken grunn.

 

Lengre frist i helgene

– Hva om man ankommer fredag kveld. Når skal man da melde fra?

– Da melder du fra mandag eller tirsdag.

– Så kravet om 24 timer er ikke absolutt?

– Nei, vi er fleksible.

Ignetas sier imidlertid at man ikke må spekulere i dette. Man skal ha en akseptabel unnskyldning hvis man kommer etter at 24-timersfristen er utgått.

 

Høy bot hvis du krangler

Loven gir rom for inntil 5000 baht i bot pluss 200 baht pr dag man ikke har meldt fra om bosted. Ignetas sier at folk som kommer og melder fra av egen fri vilje slipper dagsbøtene og får 4000 baht i bot. Men folk som ikke finner seg i dette og begynner å krangle med immigrasjonsoffiserene får en annen skjebne. De må betale 5000 baht i bot pluss 200 baht per dag. Siden det er meldeplikt hver 90. dag her, så kan dette bety inntil 18.000 baht i dagsbøter pluss boten på 5000 baht. Så uansett hvor merkelig dette virker, skal man altså kun be om å få betale boten og ellers si minst mulig.

 

1600 baht bot i Chiang Mai

I Pattaya og Chiang Mai finner man store antall fastboende utlendinger, så det er vel ikke tilfeldig at det er på disse stedene vi hører om flest tilfeller av slike bøter. Hvilke andre immigrasjonskontorer som for tiden håndhever denne loven vites ikke. Vi vet at i Phuket har det vært slått ned på hoteller som ikke innrapporterer gjestene, men hvorvidt utlendinger også har fått bøter vites ikke.

Vi har lest på webforumet Thaivisa.com at i Chiang Mai tillater de at man venter inntil 7 dager med å melde fra. Der får lovbrytere kun 1600 baht i bot. Men det vanker også bot til utleier eller hotell som ikke har meldt fra.

 

Bot etter tiår i samme hus

Vi leser på Thaivisa om en engelskmann som bor sammen med sin kone i hennes hus. Begge fikk bot etter at han returnerte fra England før jul. Ekteparet har bodd i huset i flere tiår, og aldri hørt noe om slik rapportering før nå. Engelskmannen har rapport sin adresse hver 90. dag år etter år – og alle årene har det vært samme adresse. Likevel ble altså begge ektefellene lovbrytere nå og fikk bøter. Folk som kommenterer dette vet ikke om de skal le eller gråte av politiets oppførsel på dette området.

 

«Ikke hørt om dette skjemaet»

Utlendinger som bor andre steder i Thailand har kommet med sine egne historier i forbindelse med trådene på Thaivisa. Mange immigrasjonskontorer har ikke en gang hørt om loven. Så sent som 2. november leser vi om en person som fikk kjeft på sitt lokale immigrasjonskontor da han kom for å melde inn sin adresse etter ankomst i Thailand. «Hvorfor bryr du oss med dette, du har jo ikke flyttet», var beskjeden han fikk.

 

Nordmann: – Uforståelig språk

Vi har snakket med et par nordmenn i Pattaya som har vært utsatt for dette. Den ene gikk intetanende til immigrasjonskontoret på Jomtien for å få en bekreftelse til sin søknad om førerkort. Der ble han fortalt at han ikke hadde innmeldt sin adresse og fikk en bot på 5000 baht. Dette var tydeligvis før nivået ble fastsatt til 4000 baht. Mannen fikk tildelt en liten papirlapp hvor forholdet var forklart på engelsk. Mannen forsto ikke hva politiet forsøkte å formidle på engelsk på denne lappen, og gikk forvirret derfra. Han vil ikke stå frem med navn.

 

Bor du i hus på landet?

Nordmenn som har bosatt seg på landsbygda i Thailand bor gjerne i hus som er eid av samboer eller ektefelle. Da er det ektefellens ansvar å melde fra i løpet av de første 24 timene etter at ektefellen ankommer Thailand. Dette gjøres ved et skjema kalt TM 30. Dette kan lastes ned online. Det kan også innrapporteres online, men det er en prosess man må gjennom første gangen dette gjøres. I praksis vil mange finne det enklere å ta turen til nærmeste immigrasjonskontor. Hvis det er langt til immigrasjonskontoret kan man også henvende seg til nærmeste politistasjon.

Dette høres kanskje enkelt ut, men fra rapporter vi leser er det altså immigrasjonskontorer som ikke kjenner til dette skjemaet, og ganske sikkert en mengde politistasjoner som heller ikke takler dette.

Så hva skal du da gjøre? Mange vil velge å glemme hele innrapporteringen og heller ta en bot på noen tusen baht hvis det blir bråk ved neste 90-dagers rapportering. Men det er jo mulig for det thailandske ektefellen å ta en telefon til nærmeste immigrasjonskontor og håpe at man kan få et fornuftig svar der.

 

Bor du i egen leilighet?

Ikke alle utlendinger bor på hotell eller leier bolig. Noen eier også sin egen leilighet. I det tilfellet er det utlendingen selv som må melde fra til immigrasjonsvesenet hver gang han eller hun ankommer Thailand. Når det er utlendingen selv som melder fra, så brukes ikke skjemaet TM 30 men isteden skjemaet TM 28.

(© Thailands Tidende. Utgave 2/2017 – 1. februar 2017)

Sist redigert 12. februar 2017 - 12:06
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Bang Sarey Nordic Resort
( / Hus til leie)

Bang Sarey Nordic Resort

2-roms Pratamnak Soi 4
( / Leilighet til leie)

2-roms Pratamnak Soi 4

View Talay 5c
( / Leilighet selges)

View Talay 5c

Thailand i Norge