1. mars 2017

Thaieliten bagatelliserer toppbyråkrats tyveri i Japan

Skrevet av 

En direktør i det thailandske handelsdepartementet stjal nylig  tre hotellbilder i Japan – uten at det fikk noen rettslige følger. En svensk unggutt på ferie i Thailand for noen år siden var ikke så heldig. Han ble fengslet i 15 måneder for å ha stjålet en t-skjorte.

 

Thailandske styresmakter har den siste tiden benyttet anledningen til å bagatellisere en toppbyråkrats tyveri i Japan. Dette klinger nok litt falskt i ørene på utlendinger i Thailand som har observert at turister er blitt fengslet under elendige soningsforhold i måneder og år for tyveri av småting som spritflasker og skjorter – ting som kan ha vært gjort i fylla som en spøk, og som i Vesten kun ville gitt en liten bot.

 

Ingen rettslig forfølgelse

Suphat Saquandeekul var inntil nylig assisterende direktør i Handelsdepartementets avdeling for opphavsrett til åndsverk. Ironisk nok valgte direktøren å stjele tre åndsverk – hotellbilder – på sin tur i embets medfør til Japan i slutten av januar i år. Bildene hadde en verdi av ca. 4500 baht. Han unngikk rettslig forfølgelse både i Japan og Thailand, men tok konsekvensen av handlingen og sa opp jobben.

En journalist ved navn Chularat Saengpassa i avisa The Nation har sett nærmere på saken, og har ikke funnet noen representanter for regjeringen som har fordømt handlingen. Snarere tvert i mot har de kommet byråkraten til forsvar.

 

[ annonse ]

«Ikke alvorlig»

Visestatsminister Wissanu Krea-ngam ba journalister om ikke å strø salt i såret. Han sa også at tyveri ikke var noen alvorlig forbrytelse.

Øverste byråkrat i handelsdepartementet Viboonlak Ruamrak uttalte at Suphat fortjente hjelp og forståelse, ikke fordømmelse. Hun sa at kollegaen må ha handlet i alkoholpåvirket tilstand. Det siste stemte. Men det har også vært tilfelle for utlendinger som er dømt i Thailand, og det virker ikke å ha vært noen formildende omstendighet

Ombudsman General Viddhavat Rajatanun har også kommet med sitt utspill i saken. Han sa ifølge The Nation at det var uheldig at dette skjedde i Japan. Hadde det skjedd i en karaokebar i hjembyen i Thailand ville det ikke vært noe problem. Denne uttalelse kan uheldig nok bli forstått dithen at eliten i Thailand har muligheten til  å kjøpe seg ut av problemer.

 

To svensker fengslet

Det gikk ikke så bra som dette med to unge svensker. En 21-årig svensk kvinne og hennes 24-årige landsmann ble i november 2008 arrestert for tyveri av to t-skjorter i Patong i Phuket. Det skal ha skjedd etter at de hadde inntatt større mengder alkohol på en bar i Patong. Det var mannen som tok trøyene, men damen ble arrestert som medsammensvoren.

De ble satt i fengsel uten mulighet til kausjon. I januar 2009 kom saken for retten og de ble begge dømt til 2 år og 6 måneders fengsel. Slik det omdiskuterte rettssystemet er i Thailand, ble de lokket til å tilstå mot lovnad om halvert straff. Begge hadde gjort dette, og satt da igjen med 15 måneders fengselsstraff.

Kvinnen anket imidlertid saken. I februar 2008 ble dommen hennes omgjort til betinget fengsel og 10.000 baht i bot. Hun slapp ut av fengsel, men måtte oppholde seg i Phuket i påvente av behandling av påtalemyndighetens anke. Over ett år etter hendelsen – på julaften 2009 – ble anken avvist, og hun fikk beskjed at hun kunne reise hjem.

Landsmannen anket ikke saken. Han satt inne de femten månedene og slapp løs våren 2010. Svensk presse skrev mye om saken. Ifølge mannen fikk han ingen advokathjelp fra noe hold i denne traumatiske perioden.

 

Vilkårlig utfall

En tilsvarende sak – også i Patong – skjedde ca. et halvt år senere. Da ble en australsk firebarnsmor på 36 år arrestert etter et barbesøk. Det viste seg at noen av hennes venninner som en spøk hadde stukket en barmatte ned i vesken hennes før de forlot baren. Matten hadde en verdi av tusen baht, ble det oppgitt. Damen satt to dager i varetekt før hun slapp ut og fikk forlate politistasjonen med en bot på 2000 baht. 

I mellomtiden hadde imidlertid pressen i Australia hatt store oppslag om saken. Det sto skrevet at hun risikerte ett års fengsel. Det sto også at de som hadde plassert matten i vesken hennes hadde gått til politistasjonen for å tilstå og forklare hendelsen, men at ingen var interessert i deres versjon av saken.

Noen år før dette igjen ble det berettet om en engelskmann på Koh Samui som ble dømt til tre års fengsel for å ha stjålet en flaske whisky.

 

Kun bot i Norge

Simpelt tyveri på dagtid har en strafferamme på tre år, mens på nattestid har det en strafferamme på fem år i følge thailandsk lov.

Sammenlignet med norsk lov er dette som natt og dag. Tyveri av gjenstander med ubetydelig verdi gir kun bøter. Simpelt tyveri har en strafferamme på to år, men det må være snakk om vinnings hensikt og gjentatte handlinger før man får alvorlige straffer. Slik fleksibilitet er det ikke i thailandsk lov, så da blir det opp til domstolen å vise fleksibilitet. Noen ganger gjør de det, andre ganger ikke. Utlendinger som reiser til Thailand bør være klar over dette.

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2017 – 1. mars 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge