1. april 2017

Oraklet svarer: «Superficies» ved huskjøp

Skrevet av 

Jeg har blitt tipset om at i tillegg til vanlig leasing og usufruct (bruksrett, red. anm.)  så skal det være en tredje måte som kalles for superficies. Kjenner Thailands Tidende noe til hva superficies innebærer? Og hvilke av disse rettighetene kan arves av etterlatte i Norge?

Mvh. M. A.

 

Svar: Ekstra sikkerhet for arvinger

Ordet superficies betyr «på overflaten». Dette dreier seg altså om rettigheter til bygninger, ikke land. Rettigheten registreres direkte på skjøtet til en eiendom. Den er ikke veldig utbredt i Thailand, men en del advokater anbefaler dette overfor utlendinger som en ekstra sikkerhet når de investerer i eiendom via å registrere leieavtale eller bruksrett.

Den store fordelen med superficies er at rettigheten kan arves. Det kan i utgangspunktet ikke en leieavtale eller en bruksrett. Riktignok har ofte folk som investerer i hus via 30-års leieavtale en tilleggskontrakt med landeier som sier at avtalen skal fornyes etter 30 år og at den også kan gå i arv. Men dette er likevel en lavere grad av sikkerhet, siden det ikke er garantert via landkontorets registrering på skjøtet.

Derfor kan det være en fordel å registrere superficies på skjøtet i tillegg til en 30-årig leieavtale. Men da må man også huske å opprette et gyldig thailandsk testamente hvor det spesifiseres hvem som skal arve rettigheten til bygningene.

Superficies kan i likhet med leieavtaler opprettes for et bestemt tidsintervall, maksimalt 30 år. Andre muligheter er at de gjelder frem til landeiers død, eller frem til leietakers død. 

[ annonse ]

Bruksrett, som du også nevner, kan registreres for en periode opp til 30 år eller frem til brukerens død.

Ikke alle landkontorer er vant til superficies, og man kan oppleve at de stille spørsmål før de eventuelt går med på å registrere dette. Det er også slik at superficies ikke kan registreres på allerede eksisterende bygninger. Dette skjer altså som en del av byggeprosessen.

(© Thailands Tidende. Utgave 4/2017 – 1. april  2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge