Marit Olin Pettersen Marit Olin Pettersen Foto: Dag A. Ekeberg
1. april 2017

Norsk «bardame» forsvarer sexkjøpere

Skrevet av 

– Mine forutinntatte holdninger om menn i Pattaya fikk en stygg ripe i lakken, sier økonom Marit Olin Pettersen, som har studert barlivet i Dream Bar på Naklua Road. Hun tilhører venstresida i politikken, men omtaler sine meningsfeller som «lett fordømmende».

 

Marit Olin Pettersen (62) fra Vesterålen ble allerede i tidlig alder opptatt av spørsmålet om hvem som er de kvinnelig prostituerte i barmiljøene. Hun var nemlig til sjøs fra hun var 21 til hun var 23 år. De var kun tre jenter sammen med et stort mannlig mannskap, og det ble mange barbesøk sammen med mennene rundt om i ulike havnebyer.

Det var imidlertid ikke før hun ble 60 år at hun fikk sjansen til å prøve å finne sannheten. Da fant hun Dream Bar på Naklua Road i Pattaya. Hun hadde fått en glødende interesse for Isan, etter å ha fått høre litt av livshistorien til en kvinne i Hua Hin i 2011. Hun ville vite mer, men opplevde at få andre ville snakke åpent om livet i Isan. Marit fant ut at den enkleste måten å få vite mer om Isan og forholdene der var å oppholde seg på en bar i Pattaya. Der har de gjerne tid til å snakke før det fylles opp med kunder utpå kvelden.

 

Sent og tidlig

Marit er utdannet økonom og startet i år 2000 sitt eget rådgivningsfirma Positiv Økonomi. Som selvstendig næringsdrivende med fleksibel arbeidstid fant hun i løpet av to og et halvt år tid til å tilbringe hele 11 måneder på denne baren. Hun var der sent og tidlig og så hvordan enkelte av barjentene kunne jobbe 20 timer i døgnet når det var kunder.

Som Marit sier, «jeg jobbet i bar i Pattaya, 80% stilling og hodepine klokken 02:00».

[ annonse ]

Naturlig nok var det ingen formell jobb det var snakk om, men hun ble barjentenes vestlig venninne, som hun uttrykker det. Hun føler seg også som en del av familien til bareierne, en bror og søster fra Korat. 

Det var helt tilfeldig at Marit gikk innom nettopp denne baren. Den ligger ikke langt fra Holiday Inn, som er hennes hotellkjede når hun er ute og reiser.

Marit har fått innsikt i både tragedier og hyggelige episoder. Hun har vært med flere av jentene hjem til Isan. Hun forsøker å gi dem øket selvtillit. Hun har også klart å overtale flere til å forlate baryrket. En dame livnærer seg nå som forsikringsselger.

Naklua er favorittområdet til tyskerne i Pattaya. I tillegg er det en del briter og også en del skandinaver der. Marit har prøvd å forstå livene til mange menn. Det er mye ensomhet, sier hun.

 

Livsviktig å ha sex

– Ifølge en artikkel i Dagbladet kan man dø av å ikke ha sex. Men likevel skal det norske samfunnet sette seg til doms over enslige menn som må dra til steder som Pattaya for å finne en kvinne, sier Marit oppgitt. Hun liker ikke dobbeltmoral. Hun innrømmer at venstresida i politikken – som hun selv tilhører – til tider er lett fordømmende, som hun uttrykker det.

– Min forutinntatte holdning om menn som oppsøker barene fikk en stygg ripe i lakken. Sannheten er litt annerledes enn den jeg hadde klekket ut hjemme med stuebordet.

 

Ikke gamle griser

Marit sier at det er en myte at det er «gamle griser» som er ute etter helt unge jenter. I det minste er dette unntaket. Thaidamer ser ofte unge ut, men i hennes erfaring er det ikke så stor aldersforskjell mellom de parene man finner i Pattaya.

Hun har sett mange par blitt dannet av tidligere bardamer og menn fra Europa. Begge parter vil gjerne at forholdet skal lykkes, men det store problemet er mangel på informasjon. Mange damer flytter med mennene til hjemlandet, men vet ikke hva de går til. Mennene er gjerne ikke så rike som de fremstår på ferie i Pattaya. For mennenes del mangler det kunnskap om at damene jobber i bar fordi de trenger penger til å forsørge familien, og de økonomiske forpliktelsene må de som oftest ivareta også etter at ekteskapet er inngått.

 

Ville gjort det samme selv

– Jeg har spurt mange kvinner i Norge om de ville tatt samme jobben dersom de overhodet ikke hadde andre muligheter til å brødfø sine barn, og alle som én svarer ja, forteller Marit.

– Hele Isan er avhengig av disse kvinnenes arbeid og inntekt, og likevel ses de ned på. Men ser vi situasjon som helhet, er ikke valget som de har gjort vanskelig å skjønne, og jeg hadde gjort det samme selv om jeg var i deres situasjon.

Hun fortsetter: – Prostitusjon er et komplekst spørsmål. Damene i bransjen i Pattaya blir stigmatisert og har dårlig selvfølelse. Men det er deres penger som forsørger hele familien hjemme i Isan. De burde føle seg stolte, de er ofte familiens overhode.

Marit forteller at jentene er helt avhengige av jobben: – Jeg er livredd for hva som vil skje med dem dersom det vedtas at barene skal bort, uten at det investeres i nye arbeidsplasser.

 

Mye alkohol

– Noen av leserne lurer kanskje på hva man gjør på en bar i 11 måneder. Blir det mye alkoholkonsum?

– Jeg har aldri hatt noe problem eller forhold til mye alkohol, så for meg var det ikke noe problem. Derimot fikk jeg et innblikk i barjentenes alkoholforbruk, og jeg begriper ærlig talt ikke hvordan de overlever.

Hun har også opplevd at jenter bruker narkotiske midler som hjelp i jobben.

 

Dokumentar fra Isan

Etter hvert begynte Marit i reise inn til Isan sammen med flere jenter fra barene, for å besøke barna og familiene deres. Det var også da hun kom på ideen om å starte den humanitære organisasjonen «Together for å better life».

– Flere av dem hadde ikke møtt barna sine på flere år, og barna hadde gjerne sluttet å si «mamma», noe som var hjerteskjærende å oppleve.

Hun fant ut at hun måtte dokumentere det hele, så hun gikk til innkjøp av dyrt filmutstyr. Det eneste problemet var at hun ikke var noen erfaren fotograf. – Jentene filmet og jeg filmet. ikke spesielt god kvalitet smiler hun.

– Etter en stund forsto jeg at jeg trengte en profesjonell fotograf, og min lykke var ubeskrivelig da jeg fant Bjørn Johannessen, som bodde i Thailand og kjente Isan på kryss og tvers, og på toppen av alt var både lydmann og klipper. 

Sammen jobber de med en dokumentar om livet i Isan. De jobber også med å selge materiell og ide til produksjonsselskaper som leverer til norske tv-stasjoner. De er begge litt hemmelighetsfulle når det gjelder dette, men sier at det er ting på gang.

Bjørn Johannessen har allerede tatt en god del bilder som er lagt ut på nettet. – Det er så moro å være med når folk hjelper uten å forvente å få noe tilbake, sier han.

Marita avslutter: – Jeg er ute av jobb etter en alvorlig sykdom, men jeg har funnet livsverdi i å ha et brennende engasjement for andre.

------------------------------

 

Vil ha informasjonssenter

Marit Olin Pettersen har et stort ønske om å opprette et informasjonssenter i Pattaya for kvinner som vurderer å flytte til Norge – og de mennene som ønsker å invitere dem.

– Kvinner tror gjerne at en del menn flyter i penger hjemme fordi de slår om seg mens de er på ferie. Virkeligheten kan være en annen. Motstridende forventninger kan gi seg utslag i store problemer.

Likeledes mener hun at det er behov for å gi menn informasjon og forståelse om thailandsk kultur, og den moralske og økonomiske plikt de står ovenfor ved inngåelse av ekteskap med en thailandsk kvinne.

(© Thailands Tidende. Utgave 4/2017 – 1. april  2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge