[ annonse ]
På dette punktet langs riksveg 217 i Ubon ble alle trafikanter stoppet i går. Forbudet mot å sitte på bagasjeplanet er utsatt, noe disse folkene er glade for. På dette punktet langs riksveg 217 i Ubon ble alle trafikanter stoppet i går. Forbudet mot å sitte på bagasjeplanet er utsatt, noe disse folkene er glade for. Foto: Dag A. Ekeberg
12. april 2017

Songkran starter – store misforståelser om dødstall

Skrevet av 
[ annonse ]

Thaiene blir beskyldt for å ha den nest farligste trafikken i verden. Det er en «sannhet» basert på selektiv bruk av en WHO-rapport. Likeledes rapporteres det to ganger årlig om «de sju dødsdagene» rundt nyttår og Songkran. Men antallet som dør ligger under gjennomsnittet for resten av året. I dag starter Songkran-feiringen, og myndighetene bruker dødstallene som påskudd for et utall av trafikksperringer.

 

Det kryr av røde og hvite politikjegler langs vegene i dag. De siste dagene har politiet gjort klar sine veisperringer på alle små og store veier i landet. I går sto de ubemannet, i hvert fall i et par provinser vi besøkte i Isan. Men i dag starter folkevandringen for alvor. Folk vil gjerne komme seg på vegene ut av Bangkok før det blir totalt kaos. De som kan ta en halv fridag i dag har en liten sjanse. De som jobber full dag og setter seg i bilen etter arbeidstid kan regne med å bruke 5–6 timer bare på de første milene på motorveien nordover – som benyttes av folk både fra Isan og Nord-Thailand.

 

Liten effekt

To ganger årlig blir vi presentert for dødstallene i trafikken. Det er ved nyttår og Songkran. Det er myndighetene som driver dette frem, og media rapporterer villig vekk. Myndighetene bruker mye energi på det de håper vil få landet nedover på den pinlige statistikken over dødsfall i trafikken. Men mest sannsynlig har tiltakene liten effekt. De fører til at folk blir stoppet en mengde ganger av politiet på vei hjem. Men når feiringen er i gang så hopper man på mopeden, edru eller ei, og da er det gjort. Fyllekjøring og høy hastighet er de to viktigste årsakene til dødsfall i trafikken, og mopeder er involvert i 73 prosent av alle dødsulykker.

 

[ annonser ]

Media med på leken

Vi antar at myndighetene er smarte nok til å vite at det ikke dør flere personer i trafikken under disse to store feiringene enn resten av året. Men hvorfor stiller ikke media spørsmål ved dette? Det eneste de trenger å gjøre er å ta antall døde pr år og dele på 365. Vi antar at svaret ligger i at det er lønnsømt å dekke trafikkulykker. Grusomme bilder fører til inntekter, det ser vi på forsidene til thaiaviser daglig. Myndighetene på sin side får en sjanse til å vise at «de gjør noe», og så får de samtidig mulighet til å stoppe alle trafikanter uten å ha noen annen grunn enn at det er nyttår (eller Songkran – som er thailandsk nyttår).

 

Stor WHO-undersøkelse

Det er Verdens Helseorganisasjon (WHO) som har statistikken over trafikkdrepte i 180 av verdens land. Undersøkelsen ble publisert i 2015 og var et stort arbeid muliggjort ved støtte fra Bloomberg Philanthropies. WHO gikk grundig til verks. De benyttet ikke landenes egne tall for trafikkdrepte, men gjorde isteden sine egne estimater. Det er nemlig en stor grad av underrapportering når det gjelder trafikkdødsfall.

 

24.000 dødsfall

Tallene fra Thailand stammer fra 2012. Da var det ifølge myndighetene (Ministry of Public Health) 14.059 dødsfall i trafikken. Men WHO sier at tallet var 24.237, altså 72 prosent høyere. Det kan diskuteres hvor nøyaktig tallet til WHO er, men det må antas å være nærmere sannheten enn landets egne tall. Men når vi sammenligner Thailands tall for Songkran med snittallene fra WHO, blir ikke det feil? Nei, ikke nødvendigvis. Thailandske myndigheter er mye nøyere med rapporteringen av dødsfall under nyttår og Sonkran, så det må antas at tallene er mer representative enn normalt.

 

67 dødsfall per dag i snitt

Tar vi tallet fra WHO og deler på 365 finne vi at det dør i snitt 67 personer på vegene i Thailand hver dag. Her er snittallene pr dag for de fire siste høytidene:

Songkran 2015: 52

Nyttår 2015: 54

Songkran 2016: 63

Nyttår 2016: 68

Som vi ser er tallene litt i underkant av gjennomsnittet (bortsett fra siste nyttår). Historisk sett har tallene ligget litt i overkant av 50. Det er flere personer på vegene disse sju dagene – spesielt i starten og slutten av høytiden, så man kunne kanskje forventet høyere tall. Men så er det lange køer og sakte trafikk, som gjør sannsynligheten for dødsfall mindre. Så til syvende og sist er tallene omtrent som forventet, eller kanskje litt lavere.

 

BBC World News

BBC i samme fella

Til og med en av Asias mest berømte journalister, Jonathan Head hos BBC, har gått i matematikkfella. I januar i år produserte han en reportasje om dødstallene under siste nyttårsfeiring. I rapporten omtales 24.000 trafikkdrepte og 489 døde under sju dagers nyttårsfeiring. Hvis han hadde gjort det lille regnestykket (dele på henholdsvis 365 og 7) ville han funnet ut at det var «mot normalt». Snitt på henholdsvis 67 og 68. Ikke mye å rope «nyhet» for.

 

Taper ansikt – bare Libya verre

Thaier liker ikke å tape ansikt. Det er derfor det ble panikk og politiraid etter at to britiske tabloidaviser i februar «rapporterte» at det var 27.000 prostituerte i Pattaya (et tall fabrikkert av en australsk skribent). Og de mister også ansikt når det rapporteres at bare Libya har flere dødsfall i trafikken enn Thailand. Tallene stammer igjen fra WHOs rapport fra 2015. Pr million innbygger dør det i Thailand 362 per år i trafikken. I Libya dør det hele 734. Etter Thailand kommer det en mengde mye fattigere og dårligere utviklede land enn Thailand. Skandinavia ligger veldig godt an. I Norge er det 38 dødsfall i trafikken per million innbygger pr år, ifølge anslagene til WHO. De faktiske tallene de siste årene har ligget litt under dette igjen.

 

Glemmer tabell nummer to

Men WHO-statistikken har to tabeller. I den andre tabellen kommer Thailand mye bedre ut – nærmere bestemt havner de midt på treet av de 180 landene. Denne statistikken kan påstås å være mer fortellende. Den oppgir nemlig antall dødsfall pr kjøretøy. I land med få kjøretøyer er det ikke rart at det blir relativt trygt å bo. Men eier du først en bil eller en moped så øker sjansen betydelig for å bli drept. I denne tabellen har Thailand 746 dødsfall pr million kjøretøyer. De fleste afrikanske land har mye dårligere tall. Også mange land i Asia ligger mye dårligere an enn Thailand, India havner på 1300 mens Filippinene har 1350. Et populært ferieland som Egypt har 1490. 

 

Pickup-rabalder

Juntaen skapte stor oppstandelse blant thaiene da de i forrige uke lovet at en gammel lov nå skulle begynne å håndheves – nemlig at det er forbudt med passasjerer på bagasjeplanet til pickuper. Thaiene var usikre på om de skulle le eller gråte av de velstående generalene som tydeligvis ikke hadde noen aning om at et stort antall thaier ikke har annet transportmiddel enn bagasjaplanet på familiens pickup, og at både bygningsindustrien og landbruket må reformeres kraftig hvis ikke arbeidskraft kan transporteres på denne måten. Omlag halvparten av landets biler er pickuper.

Håndhevelsen av loven er nå blitt utsatt til etter Songkran, og det er også fra myndighetshold blitt antydet at det heller ikke etter Songkran vil bli lagt vekt på denne loven. Det gjenstår å se. Uansett vil det bli sjekket at alle folk har på sikkerhetsbelte og gitt bøter til de som ikke har det. Politiet har lenge benyttet denne loven til å presse litt ekstra penger av uheldige trafikanter, så dette ga ingen store sjokkbølger på landet sosiale medier, i motsetning til pickup-rabalderet.

(© Thailands Tidende. 12. april 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Phileas Fogg i Pattaya
( / Til salgs)

Phileas Fogg i Pattaya

Thailand i Norge (kart)