1. juni 2017

Orakelet svarer: Jobbe online i Thailand?

Skrevet av 

Jeg jobber med regnskap og kan jobbe fra hvor som helst så lenge jeg har et godt nett. Jeg er gift thai, og ønsker å tilbringe mer tid i Thailand, men jeg har forstått det slik at jeg trenger et arbeidsvisum for å kunne jobbe med dette fra Thailand – selv om det kun dreier seg om norske kunder og jeg ikke tar jobben fra noen thaier.

Jeg ønsker å kunne gjøre det lovlig, og vil gjerne betale en avgift/skatt om det trengs. Har dere noen råd til meg, og vet dere om myndighetene planlegger å tillate slik online jobbing etter hvert?

Mvh. KS

 

Svar: Mange jobber online, men...

For å ta det siste først: Vi har ikke hørt noe om at myndighetene planlegger å endre dette foreldede lovverket. Basert på erfaringer om hvordan ting skjer her ser vi det som lite sannsynlig at det blir noen endringer med det første, selv om Thailand kunne hatt fine inntekter av å invitere folk til å komme og bo her og fjernarbeide.

Med det eksisterende lovverket har du to muligheter: Enten gjøre som tusener av andre utlendinger og jobbe online uten tillatelse, eller skaffe deg en arbeidstillatelse.

Det går for de aller fleste fint å jobbe online for utenlandske bedrifter – eller for egen virksomhet – uten å ha arbeidstillatelse her. Du må bare sørge for følgende:

[ annonse ]

 

1. Ikke bli sett i offentligheten mens du jobber. Det har for eksempel vært politirazziaer på internettkafeer hvor utlendinger har pleid å sitte og jobbe. Det er derfor anbefalt å bruke privaten.

2. Ikke skaffe deg uvenner her som vet hvor du sitter og jobber og kan anmelde deg til politiet. 

3. Ikke drive ulovlig eller virksomhet på kanten av loven. Det har vært tilfeller av politirazziaer mot grupper av telefonselgere som har operert fra Thailand.

4. Ikke drive virksomhet som kan ta arbeidsplasser fra thaiene, noe du jo selv påpeker at du ikke gjør.

 

Det er ikke lagt til rette for at man skal kunne ha arbeidstillatelse for å jobbe online her. Likevel er det noen som skaffer seg det, og det kan være flere grunner til det. Kanskje ønsker de i tillegg til arbeidstillatelsen å ha inntekten her av skattemessige grunner, eller de ønsker årsvisum. For å skaffe deg arbeidstillatelse må du gjøre følgende:

 

1. Opprette et thailandsk AS med minst to mill. baht i registrert kapital.

2. Ansette minst fire thaier på fulltid.

3. Skaffe deg et kontorlokale med plass til minst fem personer.

4. Søke om arbeidstillatelse.

 

Denne prosessen er verken billig eller enkel. Det varierer hvor stor del av den registrerte kapitalen som kreves dokumentert. Likeledes skal man i teorien vise til regnskaper med overskudd før et firma kan ansette en utlending, ergo risikerer du å måtte la thaiene drive alene i starten. Tidligere var det mulig å komme seg rundt de ulike lovene som gjør forretningsdrift så vanskelig her, men under juntastyret er det mye kontroller og vanskeligere å finne snarveier.

(© Thailands Tidende. Utgave 6/2017 – 1. juni 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge