Sudarat Phattanachot og Valter Hauglid giftet seg i Thailand i januar. Sudarat Phattanachot og Valter Hauglid giftet seg i Thailand i januar. Foto: Privat
1. juni 2017

– Staten tvang oss til ekteskap

Skrevet av 

Pensjonert oberst i Luftforsvaret Valter Hauglid ønsker nå et svar fra regjeringen. Han forstår at det må være strenge regler for familieinnvandring for flyktninger, men kan ikke forstå at han som etnisk nordmann skal måtte følge samme regelverk.

 

Valter Hauglid (81) og Sudarat Phattanachot  («Jam», 57) var gjennom en tre år lang prosess for å kunne bo sammen som samboere i Norge, men til syvende og sist ble det avslag fra UDI. 

Kravet til UDI er at et par som ikke er gift må ha bodd sammen i minst to år for å kvalifisere for familieinnvandring (tidligere kalt familiegjenforening) i Norge. Hauglid sørget for at han bodde sammen med Jam tre vintre i Thailand samt tre ganger tre sommermåneder i Norge – til sammen 9 måneder pr år. Da det var gjort søkte de fast opphold for Jam i Norge. Det ble avslag med den begrunnelsen at de to årene med samboerskap ikke var sammenhengende. Han hadde ifølge Folkeregisteret bodd på sin hjemplass i Bodø hele tiden og ikke tatt utflytting til Thailand. Den bestemmelsen kom som en nyhet på Hauglid.

– Politikerne kan umulig vedkjenne seg at en må ta utflytting for å kvalifisere som samboer med en utlending, sier Hauglid til dette.

 

Lov tilpasset flyktninger

Det er med noen få unntak samme lovverket som gjelder for flyktninger og norske borgere (se faktarute). Det har vært noen skrekkhistorier i nyhetene om hvordan enkelte flyktninger oppnår familieinnvandring for mange personer i Norge. Regjeringen forsøker for tiden å tette igjen hullene i lovverket. Uansett mener Hauglid at det bør være egne regler eller praksis for etniske nordmenn:

– Jeg har forståelse for at lovverket må gjelde slik det praktiseres for flyktninger, men det bør absolutt ikke gjelde for Norges egne borgere.

FAKTA: Små forskjeller på nordmenn og flyktninger

* Referansepersonen som inviterer til familieinnvandring i Norge må normalt ha tilstrekkelige økonomiske midler, også kalt Underholdskravet. Her finnes det to unntak (litt forenklet):

[ annonse ]

* Unntak 1 (for flyktninger): Dersom den som søker er ektefelle der ekteskapet ble inngått før flyktningens innreise til Norge, har vært samboer over to år eller samboer som har/venter felles barn eller barn.

* Unntak 2 (for norske/nordiske borgere): Dersom borgeren har bodd i et langvarig og etablert samliv med ektefelle eller samboer, og de har felles barn som er norsk eller nordisk borger.

* I tillegg er det et ekstrakrav for flyktninger som har inngått forhold etter at de kom til Norge. Det kalles Fireårskravet: Når referansepersonen er flyktning så er det et krav om at referansepersonen har vært i arbeid eller utdanning på heltid i til sammen 4 år dersom den som søker er en ektefelle eller samboer eller forlovede og familielivet har oppstått etter at flyktningen kom til Norge.

* I tillegg er det vedtatt et nytt krav, som ikke har trådt i kraft ennå. Det dreier seg om når flyktningen og søkeren begge har en tilknytning til et tredjeland. Da avslås søknaden.

 

Reagerte på Frp-Sandberg

Valter Hauglid tok kontakt med Thailands Tidende etter forrige utgaves intervju med Frp-politiker Per Sandberg. 

Der ble det omtalt en video fra Frp hvor Sandberg sier at det er på tide å stramme til skikkelig når det gjelder familieinnvandring til Norge.

Thailands Tidende spurte da Frp-politikeren om det burde være enklere for familier som klarer seg selv økonomisk, men Sandberg svarte at det må være generelle bestemmelser som gjelder for alle.

– Problemet jeg vil at innvandringsministeren skal ta stilling til er hvordan «fast og etablert samboerforhold» skal forståes for en etnisk nordmann? Er det ikke noe lettvint å bare anføre «det følger av UDls praksis at samboerforholdet må ha vært sammenhengende»?

Les vår kommentar: Politisk korrekthet i UDI

 

For gammel til ekteskap

Valter Hauglid kommer fra Ballangen og bor nå i Bodø. Han tilbrakte hele sin yrkeskarriere i Forsvaret og pensjonerte seg som oberst i Luftforsvaret. Her forteller han om bakgrunnen for at han ønsket en samboer, ikke en ektefelle:

– Min norske kone døde for 10 år siden. Jeg har ikke lyst å havne på gamlehjem, derfor innledet jeg bekjentskap med ei thailandsk jente for samboerskap. Jeg synes ikke det er naturlig for en 81 år gammel mann å gifte seg.

Det ble imidlertid ekteskap som ble løsningen på problemet, og da var UDI velvilligheten selv, som Hauglid uttrykker det. Han og Jam giftet seg i Pattaya 13. januar i år og bor nå sammen i Bodø.

– Er det noen problemer med å være gift i forhold til å være samboer?

– Nei, men i alle forhold er det vel lettere å avslutte hvis man er samboere. Mitt problem er som jeg sa at jeg ikke synes det passer seg for en gammel kall å gifte seg. Jeg har dog ikke hørt noe negativt om det. Tvert imot har alle uttrykt forståelse for mitt argument for giftemål.

 

Et ekte par

Hauglid traff Jam på nettet sommeren 2013, og flyttet sammen med henne i Pattaya i desember samme år. De samtaler på Facebook Messenger daglig når de ikke er sammen. Det går mest på engelsk, men Jam har tatt norsktimer på internett. Hauglid har flere ganger vært på besøk hos familien i Kalasin, der også bryllupsfesten ble avholdt – litt på forskudd på selveste nyttårsaften.

– Hva slags følelser sitter du igjen med overfor den norske staten etter å ha brukt så mye tid på å få til dette samboerskapet?

– Hadde saksbehandlerne vært mere skolert ville tidsbruket antakelig vært en annen, svarer Hauglid diplomatisk.

– Hva synes din kone om denne lange prosessen?

– Hun levde bra sammen med meg vekselsvis i Thailand og Norge og ser vel nå egentlig ingen forandring i levemåten.

 

Avslag på klage

Med til historien hører at Hauglid klagde på UDIs avgjørelse. Klagen gikk til Utlendingsnemnda (UNE), hvor han fikk avslag. Svaret han fikk fra UNE var at man ikke nødvendigvis måtte melde utflytting – som anført av UDI – for å få godkjent samboerskap, men at bestemmelsen om at samboerskapet skal være sammenhengende skulle tolkes strengt.

 

UDI: – Må ha felles bolig

Det er egne regler for samboere som har – eller venter – barn sammen. Der barn ikke er involvert skal man ha bodd sammen i to år. Vi spurte assisterende kommunikasjonsdirektør Håkon Fenstad i UDI:

– Må disse to årene ha vært sammenhengende? Og betyr ikke det i så fall at den norske referansepersonen må melde utflytting for å få til dette?

– Det er ikke et krav om at den norske referansepersonen har meldt utflytting, men om den norske referansepersonen har meldt utflytting eller ikke vil inngå i vurderingen av om samboerforholdet er fast og etablert. I utgangspunktet så er man ikke samboere hvis man kun er på besøk hos hverandre, det å være samboer forutsetter i utgangspunktet at man har en felles bolig der man bor sammen.

 

Artikkelen er presentert for Frp, som har valgt å ikke komme med noen uttalelse. Red.

 (© Thailands Tidende. Utgave 6/2017 – 1. juni 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge